Meloterapia, ca metoda de relaxare si tratament

Ati observat cum de multe ori cateva acorduri muzicale va pot schimba total sau partial starea de spirit? Da, este adevarat! Muzica, in special cea clasica, poate sa ne tonifice, relaxeze, calmeze.

In Occident psihologii si medicii psihiatri folosesc deja de mult timp meloterapia ca tratament adjuvant, mai ales in cazul persoanelor cu intoleranta la medicatia clasica.

In tara noastra, din pacate si la acest capitol suntem incepatori."Ei, na! Pe vremurile astea de criza, cine mai sta sa asculte muzica clasica?!" poate veti riposta iritati.

Gresit! Ganditi-va ca dimpotriva, ascultarea unei melodii nu va "costa" decat putin timp, fara aparitia unor efecte secundare. Preferati sa va intoxicati organismul doar pentru ca metoda medicamentoasa este mai "rapida"?

Daca in cazul adultilor tratamentul medicamentos nu are efecte secundare atat de grave, in cazul celor mici poate duce la adevarate tragedii. Este vorba atat de efectul fizic, prin acumularea diverselor substante toxice in organism cat si de starea de dependenta, care sa nu uitam ca survine cu atat mai frecvent cu cat subiectul este mai tanar. Meloterapia chiar este un tratament care se poate face "dupa ureche", la propriu vorbind. Rezultatele sunt garantate, iar "dependenta" de muzica clasica nu poate fi numita o problema, ci mai degraba o binefacere.

Copilul va deveni mai sensibil, mai inclinat catre frumos, mai matur in gandire si mult mai receptiv la educatie. Se stie ca pubertatea este varsta cea mai dificila, "cand cei mici incep sa devina mari", iar corpul si creierul "se iau la intrecere".

Daca un copil are la inceputul pubertatii deja dezvoltat gustul pentru muzica clasica veti depasi impreuna foarte usor aceasta perioada; daca nu, acum este momentul cel mai potrivit sa-i cultivati gustul pentru acest "remediu".

Iata mai jos doar cateva exemple de fragmente din muzica marilor clasici care va pot ajuta in diverse situatii de "labilitate sufleteasca":

► Pentru tonifiere (in orele diminetii, cand somul nu se lasa "alungat", cat si in starile de melancolie si usoara depresie) sunt recomandate marsuri: Giuseppe Verdi - Aida, Richard Wagner - Tannhauser (Marele mars)

► Pentru destindere sunt indicate : P.I.Ceaikovski - Frumoasa din padurea adormita (prolog) cat si Claude Debussy - Sonata pentru flaut, viola si harpa

► In caz de surmenaj intelectual (situatie relativ frecvent intalnita la preadolescentii si adolescentii de azi) un efect miraculos il vor avea Fugile de J.S. Bach.

► Doriti un moment de relaxare? Nimic mai potrivit decat Franz Liszt - Vis de dragoste sau Franz Schubert - Serenada

► In cazul adultilor, hipertensiunea arteriala va scadea la ascultarea Rapsodiei Ungare de Franz Liszt si a operei Don Juan de W.A. Mozart.

► Aveti momente de hiperexcitabilitate nervoasa sau / si  tahicardie? Iata ce indica specialistii: Antonin Dvorak - Simfonia "Din lumea noua", P.I.Ceaikovski; Lacul lebedelor, Claudio Monteverdi - Laudate Dominum

► Suferiti de insomnie sau observati ca odrasla cam "pierde noptile"? Lasati sa "curga" in surdina acordurile uneia din piesele: Franz Scubert - Ave Maria, J.S.Bach - Preludii sau Robert Schumann - Visare

Asa cum v-am mai spus, nu va "costa" decat cateva clipe, dar efectul va fi "de milioane".

Un articol de: Viviana Viziru 

Vezi si: alte terapii binefacatoare si de relaxare

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
1599 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 20 Octombrie 2017

Etichete pentru acest articol:

muzica, terapie prin muzica


S-ar putea sa va intereseze si:

Inca din cele mai vechi timpuri, ceaiul a devenit un must-have al camarei noastre. Chiar [..]
citeste si comenteaza
Simti ca esti obosita? Ziua s-a micsorat, lumina nu mai este la fel de puternica, vremea [..]
citeste si comenteaza
Traind in secolul vitezei, ne ignoram adesea sanatatea, neavand timp nici macar sa [..]
citeste si comenteaza
Doamnelor, exista cateva surse de hormoni vegetali care pot regla echilibrul hormonal din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ai luat vacanta si nu stii unde sa mergi? Te gandesti ca vara aceasta sa te relaxezi in Romania? [..]
citeste si comenteaza
„Simteam ca intreg trupul imi arde, ca nu mai am aer, ca in momentul urmator o sa lesin”, [..]
citeste si comenteaza
Romanul "Intre Eden si Infern", scris de Olga Menai, autoare volumului de poezii [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate