Albastrelele si proprietatile lor miraculoase

Denumite popular Albastrele, Centaureea cyanus face parte din familia Asteraceae sau Compositae. Au foarte multe denumiri populare, unele foarte raspandite ca: floarea graului, vinetele, floarea paiului, corobatica, maturice, zglavoc etc.

Este o planta de cultura ce apare anual, de culoare alburiu - laptoasa cu aspect matasos, fin, de culoare verde - alburie. Tulpina este ramificata, cu frunze alterne. Floarile de culoare albastra uneori si alb - roz au forma unei palnii si apar in perioada iunie - octombrie. Ele nu detin niciun fel de miros si au gust dulce-sarat. Isi fac aparitia in culturile de grau si de secara dar pot creste la fel de bine si pe marginea drumului, in locuri uscate si pietroase, putand fi intalnite atat in regiunile de campie cat si in cele deluroase.

Se utilizeaza: florile marginale (Flores cyani), cat timp sunt de culoare albastra, nu si cele de culoare alb-rozalie, se folosesc asemenea si antodiile in intregime (Flores cyani cu receptaculi, adica axul lungit). In lunile iulie - septembrie se pot folosi semintele, chiar si intreaga planta.

Planta contine: poliine, substante amare (centaurina sau cinina); glicozidul cicorina; mucilagii, tanin, antocianul glicozidic, cianina; antocianidine, saruri de potasiu si mangan, pectine, flavonoide.

Leacuri si recomandari:

Florile, frunzele si semnitele plantei au urmatoarele actiuni :

Florile: adjuvant in unele amestecuri de plante, antibiotic, antidiareic, antiinflamator, antiseptic ocular, astringent, calmant, diuretic, fortifiant, purgativ, stimulent hepatic, stimulent digestriv, tonic.

Frunzele: antinevralgic, antireumatic.

Semintele: laxativ.

Dintre toate acestea, cea mai importanta este, in stare normala de sanatate actiunea calmanta la nivelul ochilor, albastrelele fiind recomandate in perioada examenelor si in cazul programelor intense de lucru la calculator, cand ochii sunt supusi unui effort deosebit. Pentru cei care prezinta o sensibilitate deosebita a ficatului la efort sau pentru cei care se supara repede si intens, li se recomanda un amestec de albastrele cu radacina de cicoare.

Fetele, si nu numai ele, pot folosi florile de albastrele pentru a-si mentine tenul curat. De asemenea indragostitii, dar si grupurile de prieteni isi pot face un obicei in a savura ceaiul de albastrele deoarece florile au calitatea de a ocroti sentimentele frumoase si nobile.

Planta se administreaza atat intern, cat si extern.

Intern se administreaza sub forma de :

► Pulbere de flori – se poate pune 1,5 g intr-un pahar de apa minerala, sau apa de izvor din 6 in 6 ore. Se poate lua cu lingurita si inghiti direct, depinde de individ.

► Macerat - pentru efect antinevralgic si antireumatic, se prepara o lingura de flori la 200 ml apa de izvor sau minerala. Se beau 3-4 cani pe zi.

Se administreaza extern sub forma de :

► Cataplasme (comprese) cu macerat sau tinctura. Pentru ochi cu macerat rece din 5 g de flori la o cana de apa de izvor, in tratamentul pleoapelor ridate si pentru tonificarea muschilor lasati.

► Pentru tonificarea tenului se foloseste un macerat preparat dintr-o lingurita de flori uscate la 2 cesti de apa de izvor, se strecoara si se fac tamponari locale cu vata.

Nota obtinuta:
9.3 (11 voturi)
8722 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Joi, 08 Aprilie 2010

Etichete pentru acest articol:

albastrelele, terapii naturiste, leacuri, alternative


S-ar putea sa va intereseze si:

Descoperire epocala: o toxina din veninul de albine distruge virusul HIV [..]
citeste si comenteaza
Beneficii turmeric. Turmericul este o planta erbacee de origine asiatica, inrudit cu [..]
citeste si comenteaza
Fiecare dintre noi alege ce anume doreste sa manance, ce meniu vrea sa ii devina de baza, [..]
citeste si comenteaza
Acest articol este dedicat plantelor care ajuta digestia si accelereaza metabolismul. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De curand am luat pulsul Bucurestiului la propriu. Timp de o saptamana, am petrecut zilnic cateva [..]
citeste si comenteaza
Cand s-a format Crestinismul? Crestinismul este religia raspandita de Mantuitor prin Apostolii [..]
citeste si comenteaza
Dinozaurii au existat intr-adevar? Stiinta ne spune ca da, sapaturile arheologice, si specialistii [..]
citeste si comenteaza
Oficial Universitatile bucurestene isi incep cursurile in data de 1 Octobrie. 1 Octombrie 2010 a [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate