Pilula contraceptiva – istoric si utilizare (I)

Pilule au inceput sa fie utilizate pe scara larga incepand cu anul 1965, mai intai in SUA si apoi in Marea Britanie. Prima pilula contraceptiva a primit aprobarile FDA (Directia Publica pentru Alimentatie si Medicamente a Statelor Unite) in 1960. Ea continea doar estrogen artificial si efectul ei consta practic in a pacali corpul femeii si a-l face sa "creada" ca este deja insarcinata.

Producatorii de contraceptive au micsorat dozele de estrogen de la initial 150 micrograme per pilula, la 30 sau chiar 20 mcg, dozaj mentinut si in prezent. Micsorarea dozajului a redus efectele secundare, insa a marit cu mult frecventa ovulatiei "accidentale". Ca urmare, producatorii de contraceptive au adaugat progesteron sintetic estrogenului din pilula.

Progesteronul artificial mareste vascozitatea mucusului cervical, ingreunand inaintarea spermatozoizilor spre ovul si atrofiaza vasele de sange din peretii uterului. Astfel ca, daca vreun spermatozoid ajunge totusi la ovul, si il fecundeaza, embrionul format nu are unde sa se implanteze, si este eliminat o data cu sangele menstrual. Din acest motiv, pilula contraceptiva functioneaza si ca un avortiv.

Cum se iau pilulele contraceptive?

Acestea trebuie administrate in asa fel incat sa coincida cu fazele ciclului menstrual. In functie de tipul pilulelor prescrise va trebui ca prima pilula sa v-o administrati la fiecare inceput de ciclu menstrual. Va trebui ulterior sa luati pilula in fiecare zi timp de trei saptamani cu aproximatie cam in aceeasi perioada a zilei. Pe perioada celei de-a patra saptamani a ciclului menstrual, administrarea pilulelor se va sista, urmand ca la sfarsitul acestei saptamani sa se produca menstruatia.

Unele tipuri de pilule contraceptive vin in ajutorul unei utilizari facile, continand pe folie pe langa cele 21 de pilule active, un numar de 7 pilule de culoare diferita si fara substanta activa ce se vor administra pe perioada celei de-a patra saptamani.

In primele 7 zile de administrare a oricarui produs in prima luna, va trebui utilizata si o alta metoda de contraceptie, in aceasta prima perioada nefiind eficienta protectia. Dupa aceasta perioada de inceput a administrarii contraceptivelor nu va mai fi nevoie de o alta metoda complementara de preventie a sarcinii.

Efectul anticonceptionalelor orale este reversibil. Dupa oprirea administrarii pilulelor poate surveni o sarcina in conditii absolut normale. Este recomandabil totusi ca o sarcina sa fie dusa pana la capat la o perioada de cel putin 12 luni dupa ultima administrare a pilulelor contraceptive. In cazul in care totusi apare o sarcina imediat dupa oprirea administrarii acestora exista riscul avortului spontan.

De cele mai multe ori ineficienta contraceptivelor orale ti se datoreaza chiar tie, atunci cand uiti sau nu stii anumite detalii despre utilizarea lor corecta.Ca sa intelegi cum stau lucrurile, trebuie sa stii ca exista o metoda stiintifica precisa de a masura eficienta unor mijloace contraceptive. E vorba de indicele Pearl, adica numarul de sarcini care survin in fiecare an la o suta de femei, care este foarte mic in cazul utilizarii corecte a contraceptionalelor orale – 0,2/100 femei/an.

Regulile acestui tip de contraceptie sunt relativ simple:

► Administreaza-le zilnic, pe parcursul celor 21 de zile, la ora fixa (cu cat doza estrogenilor din pilula este mai mica, cu atat marja de eroare este mai mica)

► Daca uiti totusi sa iti iei pilula la acea ora, fa-o in clipa in care iti aduci aminte

► Daca uiti mai mult de o tableta, trebuie sa folosesti o metoda de rezerva pana la urmatorul ciclu

► Daca ai avut stari de voma la mai putin de 3 ore de la administrarea pilulei sau ai observat ca ai scaune diaretice la 4-6 ore, pilula respectiva nu s-a absorbit si trebuie sa mai iei una

Asadar, poti preveni usor o sarcina nedorita, daca citesti cu atentie regulile mentionate in prospectele medicamentelor. Cat despre avantajele, dezavantajele si variantele de pilule care ti se potrivesc, acestea le poti afla chiar de pe site-ul nostru.

Citeste despre avantajele si dezavantajele utilizarii anticonceptionalelor.

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
3897 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Luiza-Burhai Miercuri, 05 Mai 2010

Etichete pentru acest articol:

pastile, contraceptie, anticonceptionale, istoric, administrare


S-ar putea sa va intereseze si:

Prezervativul, anticonceptionalele, pilula de urgenta, diafragma, steriletul – sunt [..]
citeste si comenteaza
Tri-Regol este un produs contraceptiv hormonal. Actiunea contraceptiva este realizata [..]
citeste si comenteaza
Secretiile vaginale sunt, in principiu, normale si chiar sanatoase. Vaginul este pastrat [..]
citeste si comenteaza
Daca si tu esti una dintre nefericitele care sufera de dureri monstruoase in timpul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Safirul este una dintre cele mai dure(9/10) pietre pretioase, dar si una dintre cele mai estetice. [..]
citeste si comenteaza
Obsidianul este o rocă vulcanică, amorfa, sticloasa, fara o structura granulara a mineralelor. A [..]
citeste si comenteaza
Smaraldul este o piatra pretioasa, varietate a berilului, din aceeasi clasa cu acvamarinul, care [..]
citeste si comenteaza
Am vorbit despre numeroasele avantaje ale pastilelor contraceptive, dar sper ca nu v-ati decis [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate