Sanatatea mintala
Una din patru persoane este predispusa, pe parcursul vietii, sa dezvolte o afectiune de natura psihica! Asta nu o spun eu, ci o arata clar studiile specialistilor.
Starea sociala, situatia financiara, factorii familiali, anturajul sunt elemente propice instalarii si declansarii unei probleme de sanatate mintala. La noi, la romani inca mai persista mentalitatea ca daca te duci sa consulti un psiholog sau un psihiatru esti catalogat ca fiind nebun. Poate tocmai din aceasta cauza multi se feresc sa ceara ajutorul care, cu siguranta, le-ar alina suferinta. Persoanele cu probleme de sanatate mintala sunt, fara indoiala, o categorie aparte de asistati care, asemenea celorlalti dintre noi, intampina greutati in viata de zi cu zi. Este greu sa-ti dai seama ce inseamna o persoana cu probleme de sanatate mintala, realizezi acest lucru doar atunci cand cineva din familie, un bun prieten sau un cunoscut are astfel de probleme.
Si abia atunci incepi sa te informezi si realizezi ca vecinul tau cu care nu dadeai mana deoarece avea o boala mintala (si-l considerai contagios) nu este chiar asa “luat din loc” cum crezusei pana atunci. De fapt, exista foarte multe “mituri” create in privinta persoanelor cu probleme mintale: 1) se spune ca persoanele cu probleme de sanatate mintala sunt periculoase, din punct de vedere social si/sau familial - nimic mai fals: bolile mintale sunt, in mare masura, tratabile 2) boala mintala este contagioasa - din nou o afirmatie falsa, boala mintala NU este contagioasa, este cel mult ereditara 3) bolnavii mintali nu pot lucra – iar o conceptie gresita despre bolnavii mintal, ei pot lucra foarte bine in unitati si pe locuri de munca protejate cu un program adecvat gradului de boala specific fiecarui individ 4) persoanele cu probleme de sanatate mintala NU pot avea copii – din nou gresit deoarece si cei cu boli mintale pot procrea, se va avea insa in vedere factorul ereditar al bolii si ca nou nascutii sunt mult mai predispusi sa dezvolte ulterior o boala mintala.
Boala mintala este tratabila in 3 feluri
1) psihologic, 2) psihiatric 3) combinat psihologic & psihiatric, dar pentru un rezultat maxim al acestui tratament trebuie avut in vedere si factorul familial, mediul din care provine subiectul, deoarece un rezultat vom avea la un schizofrenic cu o familie iubitoare si o situatie financiara stabila si cu totul alt rezultat la acelasi tip de pacient provenit dintr-o familie dezorganizata si situatia materiala si financiara lasa de dorit.
De asemenea multa lume refuza consilierea psihologica si/sau psihiatrica invocand costurile ridicate, dar din nou intervine lipsa de informare deoarece in momentul de fata si la noi in tara exista o retea foarte bine dezvoltata de ONG-uri care pot oferi consiliere si sustinere, atat persoanelor cu probleme de sanatate mintala, cat si apartinatorilor acestora. Multe dintre ele sunt relativ, noi dar o parte au o experienta de peste un deceniu, tocmai de aceea o sa-mi permit sa va enumar cateva din aceste ONG-uri cu activitate in sanatatea mintala:
► Liga Romana pentru Sanatate Mintala
Sunt convins ca nu voi fi acuzat de publicitate mascata, de nimeni, deoarece vorbim de Organizatii NonGuvernamentale si nu este momentan cazul. Si sunt ferm convins ca lista acestor ONG-uri este in continua crestere.
Asa ca eu va sfatuiesc sa nu uitati de statistica prezentata la inceputul articolului si protejati-va sanatatea mintala. Faceti lucruri care va fac placere: eventual sa scrieti articole pe aici pe FemeiaStie, nu va enervati din orice lucru, mentineti legatura cu prietenii, faceti lucruri creative, implicati-va in lucruri noi, fii tu insuti. Nu cred ca am abordat tot ceea ce era de abordat in privinta sanatatii mintale dar sunt deschis la opinii si/sau critici in acest sens asa ca eu va astept aici, pe FemeiaStie sa-mi spuneti care sunt celelalte teme pe care voi, cititoarele acestui site ati dori sa fie abordate, de catre noi!
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 15 Decembrie 2010
sanatate mentala, ong-uri, psiholog, psihiatru, subiecte articole, tratament, boli mentale, depresii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa