Afectiunile sanilor (III). Depistarea cancerului mamar (I)
Depistarea cancerului mamar (I)
Traim in secolul XXI, intr-o lume unde conteaza doar ce este la suprafata, planul secundar fiind total neinteresant. In ziua de astazi ne preocupa foarte mult aspectul, imaginea lucrurilor, nu calitatea lor. La fel se intampla si cu femeile. Foarte multe sunt interesate de aspectul sanilor si trec pragul clinicilor de chirurgie estetica, in timp ce programele de screening pentru detectarea tumorilor mamare sunt total neglijate.
Sanul este organul cel mai accesibil controlului fizic, atat celui efectuat de medic (prin palpare), cat si celui facut acasa, in intimitate, prin autoexaminare. Astfel, exista sanse teoretice mari pentru depistarea precoce a afectiunilor mamare.
Autoexaminarea
Este prima masura ce trebuie adoptata de fiecare femeie. 70% dintre cazurile de cancer la san sunt depistate prin autoexaminare.
Se recomanda ca autoexaminarea sa se faca lunar dupa varsta de 20 de ani, la circa o saptamana dupa debutul menstruatiei, atunci cand sanii sunt mai putin congestionati. Daca nu mai ai ciclu menstrual, fixeaza-ti o zi, aceeasi in fiecare luna, in care sa-ti faci autoexaminarea sanilor. La inceput s-ar putea sa-ti para usor ciudat, pana te obisnuiesti cu propriul corp. Apoi va deveni un gest foarte firesc care te va ajuta sa afli prima daca se intampla ceva neobisnuit cu sanii tai.
Examinarea incepe in oglinda, cu mainile in solduri, din fata si profil, cautand orice asimetrie, deformare, proeminenta, adancitura, modificari de culoare si aspect ale pielii la nivelul sanului. Continuarea examinarii se poate face in picioare sau culcata. Cea mai utilizata tehnica de autoexaminare este miscarea circulara. Se pune mana stanga pe ceafa si se incepe examinarea sanului stang cu mana dreapta. Cu cele trei degete intinse se porneste circular, din partea cea mai de sus a sanului, sub clavicula, in sensul acelor de ceasornic, pana inconjuram complet sanul, descriind un cerc, apoi cobori cu 1-2 cm mai jos si formezi un alt cerc si tot asa, pana in centrul sanului. Aici trebuie sa palpezi usor si apoi sa ciupesti bland mamelonul, in sens orizontal si vertical, pentru a evidentia eventualele scurgeri.
Dupa aceea, se palpeaza axila si zona din jurul sanilor.
Examinarea se realizeaza identic pentru sanul drept.
Pentru cea mai mica neregularitate descoperita, mergi la medic!
Examinarea clinica a sanilor
Examinarea clinica a sanilor poate fi facuta atat de medicul de familie, cat si de medicul ginecolog si consta intr-o inspectie (vizualizarea modificarilor care pot fi la nivelul tegumentului areolelor, mameleoanelor) si examinarea propriu-zisa.
Daca ai peste 20 de ani si vrei sa fii sigura ca ai sanii sanatosi, este bine sa faci o examinare clinica a sanilor o data la 1-3 ani, in functie de varsta:
► intre 20 si 39 de ani, o data la 3 ani
► peste 40 de ani, o data pe an.
Andreea Ristea
Postat de: FemeiaStie Miercuri, 09 Iunie 2010
afectiuni ale sanilor, profilaxie, examinarea clinica a sanilor, autoexaminarea, cum sa imi palpez sanii, cancer de san, afectiuni mamare, tumori mamare, control medical, ginecolog
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?