Ortopedia pediatrica: tipuri de proceduri

adv-pfd-ortopedie-pediatrica

Ortopedia pediatrica este o ramura a medicinei care se ocupa cu tratamentul patologiilor legate de articulatii, muschi si oase aparute la copii (de la nou-nascuti pana la adolescenti). Avand in vedere ca cei mici sunt intr-o continua crestere, sistemul lor muscular si osteo-articular poate fi regasit in diferite etape de dezvoltare si cu caracteristici diferite de cel al adultului. Citeste in continuare si afla mai multe despre ce presupune ortopedia pediatrica si care sunt cele mai frecvente proceduri efectuate.

Aspecte particulare ale ortopediei pediatrice

Uneori, copiii sunt vazuti ca niste adulti mai mici. Cand vine vorba de oase, exista insa o serie de particularitati de care trebuie tinut cont atunci cand vorbim despre afectiuni care implica sistemul musculo-scheletal al copilului.

In general, copiii cresc foarte repede, existand o parte a osului care creste intr-un mod mai accelerat si este numita placa de crestere, aceasta fiind, de asemenea, un element susceptibil injuriilor. Avand in vedere rolul important al placii de crestere in dezvoltarea corespunzatoare a osului, este important ca, in cazul traumatismelor sau a interventiilor chirurgicale, medicul sa se asigure ca placa de crestere nu a fost afectata.

Alte particularitati intalnite in cazul celor mici sunt elasticitatea oaselor si capacitatea lor crescuta de a se remodela in timp.

Tipuri de proceduri

Ortopedia pediatrica se ocupa atat cu tratamentul medical, cat si cel chirurgical al diferitelor patologii care afecteaza sistemul musculo-scheletal al copilului. Cele mai frecvente patologii pentru care pacientii ajung la specialistul in ortopedie pediatrica includ:

●     Deformari ale coloanei: de exemplu scolioza sau cifoza;

●     Deformari ale membrelor (congenitale sau aparute pe parcursul vietii);

●     Fracturile;

●     Tumorile;

●     Anomalii ale mersului (de exemplu schiopatatul);

●     Paralizia cerebrala;

●     Infectii ale oaselor sau ale articulatiilor.

Tratamentul scoliozei

Scolioza este o patologie des intalnita atat la copii, cat si la adolescenti. Din fericire, interventia chirurgicala nu este intotdeauna necesara. In functie de situatie, se poate apela la fiziokinetoterapie si la purtarea diferitelor tipuri de corsete.

Tratamentul traumatismelor musculo-scheletale

Avand in vedere nivelul crescut de energie si activitate al copiilor, fracturile si alte traumatisme musculo-scheletale (de exemplu entorsele sau plagile) sunt des intalnite la aceasta categorie de varsta, in special in lunile de vara. O parte din aceste afectiuni pot fi gestionate prin tratamente non-chirurgicale (imobilizare, repaus, etc), in timp ce altele necesita interventii chirurgicale.

Tratamentul paraliziei cerebrale

Paralizia cerebrala este o patologie ce impune o abordare multidisciplinara, data fiind complexitatea sa. In cazul acestei patologii, ortopedia pediatrica intervine in corectarea anumitor dizabilitati fizice prin proceduri precum diverse tendonotomii.

 

In concluzie, ortopedia pediatrica se ocupa cu gestionarea patologiilor care afecteaza sistemul musculo-scheletal al copiilor si adolescentilor, fie ca sunt traumatisme sau afectiuni congenitale, acordand o grija deosebita tuturor particularitatilor acestuia.

 

Surse informative

“What Is a Pediatric Orthopaedic Surgeon? - Orthoinfo - Aaos.” OrthoInfo, Jan. 2018, orthoinfo.aaos.org/en/treatment/what-is-a-pediatric-orthopaedic-surgeon/.

“Orthopedic Surgery.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 25 June 2021, www.mayoclinic.org/departments-centers/pediatric-orthopedics/overview/ovc-20504701.

Photo by: pexels.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
92 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 01 Februarie 2023

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Amilaza este o enzima care are rol in degradarea carbohidratilor alimentari, cum ar fi [..]
citeste si comenteaza
In aceasta perioada cu schimbari drastice de temperatura, toata lumea ajunge in farmacii [..]
citeste si comenteaza
Scapa de toxinele acumulate in timpul iernii in cel mai natural mod posibil, printr-o [..]
citeste si comenteaza
Noua gama Eurovita Osteo Vitactiv include trei produse cu calciu si vitamina D3, elemente [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Zilele tot mai reci de toamna, cu umiditate ridicata si schimbari de temperaturi, precum si stresul [..]
citeste si comenteaza
Lenjeria sexy este un accesoriu de nelipsit din dormitor, ea aducand un plus de fantezie si [..]
citeste si comenteaza
Stim cu totii ca un aspect fizic ingrijit este esential in stabilirea unor relatii de calitate si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate