Ficatul si afectiunile sale
Ficatul este unul din cele mai importante organe. El indeplineste mai multe functii printre care: lupta impotriva infectiilor, proceseaza alimentele digerate din intestine, secreta bila, depoziteaza fierul ajuns in organism si vitaminele, controleaza nivelul grasimilor, glucozei si aminoacizilor din sange, are un rol important in detoxifierea si eliminarea din organism a substantelor toxice. Studiile clinice au demonstrat ca ficatul poseda o foarte mare capacitate de regenerare. In cazul in care o bucata din ficat este indepartata, el va reveni la forma initiala.
Cele mai importante boli ce afecteaza ficatul sunt hepatitele virale, afectiunile hepatice datorate consumului excesiv de alcool, cancerul hepatic, ciroza si litiaza biliara. Bolile ficatului merg de la o infectie medie la boli cornice ce se sfarsesc uneori cu insuficienta hepatica. Primul semn al unei suferinte hepatice este coloratia in galben a a tegumentelor si a mucoaselor determinate de retentia in sange a bilirubinei.
Una dintre cele mai comune boli hepatice este hepatita. Ea poate fi cauzata de expunere prelungita la diferite medicamente, droguri, boli autoimune sau de infectii virale. Dar, heptitele, in cele mai multe situatii sunt cauzate de virusi.
Hepatita A este cea mai “usoara” forma. Ea este considerata epidemica si este numita "boala mainilor murdare" deoarece se transmite prin contact direct. Ea poate produce simptome infectioase generale, digestive, hepatice insotite de icter.
Hepatita B este o infectie mult mai serioasa decat cea de tip A. Spre deosebire de virusul hepatitei A, virusul hepatitei B (VHB) ca si cel al infectei cu virus hepatic C sau D (VHC, VHD), poate ramane activ in organism pentru multi ani de la infectie, uneori lezand permanent ficatul. VHB se gaseste in sange si in alte fluide organice: lacrimi, saliva, sperma. Ea se poate transmite prin contact sexual, dar si prin utilizarea acelor infestate deja.
Metode de preventie
Igiena ocupa un rol important in prevenirea hepatitei. Ei i se adauga vaccinarea. Medicii nutritionisti ne propun o alimentatie variata si bogata in proteine, consumul moderat de grasimi si dulciuri pentru a mentine functionarea ficatului in limite normale. Consumul de alcool in cantitati foare mari duce si el la afectarea ficatului.
Postat de: Mirela-Dinu Joi, 14 Octombrie 2010
ficat, hepatita, boli hepatice, infectii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?