Dieta vegetariana. Optiune pentru sanatate?
Cati dintre noi nu am dorit macar o data in viata sa devenim vegetarieni? Unii pentru a avea un regim de viata mai sanatos, altii pentru a evita ingestia de fiinte cu care impart viata pe aceasta planeta sau pentru a fi in acord cu religia pe care o practica.
Putini stiu inca ca exista mai multe tipuri de vegetarianism si consecintele nutritionale ale fiecarui regim in parte difera. Asfel, exista veganii, oameni care consuma exclusiv alimente de origine vegetala, fuctivorii, pesco-vegetarienii, cei care adauga in dieta si peste, lacto-ovo-vegetarienii, ovo-vegetarienii, semi-vegetarienii, etc.
Ei bine, da, vegetarianismul poate fi o optiune dietetica, in masra in care cei care opteaza pentru acest stil de alimentatie sunt constienti de necesitatile lor nutritionale si de oferta e nutrienti a dietei.
Atentie la mineralele esentiale
Unii nutrienti sunt prezenti numai in alimentele de origine animala (vitamina B12), altii au o biodisponibilitate (posibilitate de utilizae redusa atunci cand provin din alimente vegetale (este vorba mai ales de elementele minerale - calciul, fierul, magneziul, care sunt "furate" de fibre si eliminate in scaun).
In cazul copiilor care cresc in familii de vegetarieni, parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca acestia au nevoi specifice erioadei de crestere pe care o traverseaza. Deci, pentru a compensa absenta sau nivelul redus al unor nutrienti, indifierent de varsta, vegetarienii trebuie sa apeleze la suplimente si alimente fortificate, astazi disponibile in numeroase forme pe piata. Daca in dienta se afla macar o categorie de alimente de origine animala (lactate, ou sau peste), problema suplimentarii deja nu se mai pune decat in situatii speciale.
Perioadele tranzitorii de vegetarianism, reprezentate de posturile crestin-ortodoxe , nu pun nici un fel de probleme economiei organismului, care se adapteaza perfect la modificari alimentare cu durata redusa , de maximum cateva saptamani.
Caloriile, numeroase si in unele vegetale
Poate ati auzit de la prietene ca ar vrea sa devine vegetariene pentru a slabi. Daca stam si judecam cu un tabel de compozitie a alimentelor in fata, lucrul acesta pare fals. Caloriile nu tin prea mult de prezenta sau absenta carnii si exista multe produse vegetale cu nivel caloric ridicat (alunele, maslinele, derivatele, cerealiere, halvaua, ciocolata neagra etc)
Mai mult, unii vegetarieni, pentru a creste rapiditatea mancarii, adauga cantitati sporite de uleiuri sau margarine cu multe calorii. Desi logica faptelor este ca un vegetarian nu are mai multe sanse decat un omnivor sa slabeasca, un studiu publicat recent aduce urmatoarea afirmatie: obezitatea si diabetul adultului sunt cu mult mai rare in randul vegetarienilor decat al celorlalte persoane.
Vegetarienii, protejati de diabet si obezitate
Studiul a durat 4 ani si a urmarit peste 60.000 de persoane. S-a constatat ca veganii au avut cel mai mic indice de masa corporala, acesta crescand treptat pentru lacto-ovo-vegetarieni, pesco-vegetarieni, semi-vegetarieni si fiind maxim pentru omnivori. In mod similar, indiferent de sex, varsta venit sau educatie, riscul de diabet a crescut in functie de prezenta alimentelor de origine animala in dieta. Savantii care au condus studiul sunt ei insisi uimiti de concluzii, cautand explicatii care pana in acest moment nu sunt convingatoare.
Faptele insa raman, regimurile vegetariene protejeaza de sportul ponderal. Evident, fara excese, deoarece caloriile pot fi prezente in egala masura intr-o friptura de porc sau intr-o mancare de linte. Si chiar daca nu putem sa renuntam complet la alimentele de origine animala, macar sa ne bucuram de bogatia de zarzavaturi si fructe ale verii, lasand sarmalutele si cotletele pentru zilele reci de ianuarie!
Postat de: Sabina-Elena-Oprea Miercuri, 15 Martie 2017
regim, vegetarineni, dieta vegana, corpul uman, sport si dieta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa