Depresia, boala secolului XXI

Depresia, doar o etapa in viata, motiv de reevaluare si de regasire a puterii de a o lua de la capat.

Ma gandeam zilele trecute, cat de des auzi pe toate canalele posibile, media sau scrise, pareri care mai de care, pro si contra. Psihologi si psihiatri te invata ce sa faci si ce nu, cand este imperios necesar sa apelezi la specialisti...

Si ma gandeam, cati oare dintre noi nu am avut la un moment dat in viata, macar odata, un atac de panica sau stari de neputinta sau anxietate. Nu mai vorbesc de depresie, cand nu ai mai avut chef de nimic si de nimeni sau de spaime pe care nu le intelegi...

Ca nu toti avem taria sa si recunoastem aceasta, poate din aceeasi mentalitate invechita ca esti catalogat drept nebun de cei din jurul tau, si mai trist ca esti judecat gresit de cei apropiati tie, cei care ar trebui sa te sustina si sa te inteleaga. Din cauza prejudecatilor in care inca traim, de rusine, incercam singuri sa „ne tratam” nefacand nimic de fapt. Si spun ca uneori este benefic sa apelezi la psihoterapie. Fiindca te ajuta sa te eliberezi de angoase, de frici (poate) imaginare, fiindca este mult mai usor sa te descarci in fata unei persoane neutre, care poate vedea altfel lucrurile de cum le vezi si simti tu.

Cati dintre noi nu am fost dezamagiti macar odata in viata? De un job sau de un partener de viata? Cati nu am gustat din gustul amar al minciunii cuiva apropiat? Sau tristetea de nemasurat a pierderii cuiva drag?

Iar in acele momente nu te simti pierdut? Neinteles?

De aceea ai nevoie in acel moment de cineva care se poate detasa de trairile tale si de a te ajuta sa treci peste.

Uitam de foarte multe ori, mai ales in situatii de cumpana, uitam sa ne mai iubim pe noi insine... Ne pierdem respectul de sine... Uitam de prea multe ori sa ne mai punem pe noi insine in valoare... Ajungem uneori sa ne desconsideram atat de mult pe noi insine, incat si ceilalti ne percep la fel.

In fata incercarilor vietii, de tot soiul, alergatura zilnica cu jobul, cu stresul cotidian, neimplinirile pe plan familial, nu realizam (sau prea tarziu din pacate) ca oricine poate face o cadere psihica, nimeni nu este infailibil in fata depresiei.

Toti avem indoieli sau spaima zilei de maine. Toti avem momente cand ne indoim de noi sau de cei din jurul nostru.

Mereu m-am intrebat cand ar fi cel mai bine sa apelezi la terapie? Cand observi primele semne de insatisfactie, de nemultumire? Astepti sa vezi daca iti revii singur din neputinta sau tristete? Sau dupa ce constati ca dupa un timp nu te mai descurci singur? Aici, parerile sunt impartite. Fiindca se intampla ca uneori, unele persoane sa fie mai tari ca psihic si sa treaca peste aceste episoade. Alteori, unii dintre noi, avem nevoie de un „umar” pe care sa plangem, avem nevoie de cineva caruia sa ii putem impartasi trairile noastre. Totusi, cred ca nu exista terapia perfecta, asa cum nu exista un tratament comun pentru aceeasi boala la mai multe persoane.

Din experienta proprie va spun ca este benefic sa apelezi la un specialist atunci cand simti ca ai nevoie. Nu tine cont decat de tine, de ceea ce iti face bine tie, de ceea ce te ajuta sa treci mai usor peste hopurile din viata ta. Invata sa te iubesti intai pe tine, fiindca tu esti cel mai important om pentru tine, prioritizeza-ti nevoile, descopera ceea ce ai tu mai frumos si cat de multe poti oferi. Este adevarata expresia ca daca te iubesti pe tine, atunci te iubesc si cei din jur.

Si ca o ultima parere, recomand cu caldura, fie si daca nu esti intr-un impas sufletesc de orice natura, sa citesti orice carte de psihologie practica, care ti se pare interesanta. Iti destupa mintea si poti afla opinii si sfaturi, povesti de viata a altora, asemanatoare cu a ta.

Un articol de: Catalina Morar

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
2060 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 16 Iunie 2014

Etichete pentru acest articol:

sanatate, depresia si tratarea ei, ghid de sanatate


S-ar putea sa va intereseze si:

Puiul tau face febra mare, diaree apoasa, vomita chiar si o lingurita de ceai si este [..]
citeste si comenteaza
In ultima vreme noi femeile suntem coplesite de viata cotidiana. Ne trezim dimineata, [..]
citeste si comenteaza
Manevra Heimlich - iata o masura de prim ajutor care ar trebui invatata si in tara [..]
citeste si comenteaza
Vitamina B 7, cunoscuta si ca Biotin, responsabila de aspectul unghiilor, pielii, parului [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Baile de plante constituie un procedeu terapeutic din ce in ce mai utilizat in statiunile [..]
citeste si comenteaza
Comportamentul toxic este acela pe care il acceptam si toleram desi stim si simtim cat de mult rau [..]
citeste si comenteaza
De multe ori poate iti amintesti ce spunea bunica ca inseamna un vis anume, si adesea poate te [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate