Consumul excesiv de apa poate dauna grav sanatatii
Sigur va este cunoscuta sintagma: „pentru sanatatea dumneavoastra, consumati cel putin doi litri de apa in fiecare zi”. Dar v-ati intrebat pana acum daca aceasta cantitate de lichide chiar va mentine sanatosi?
Ultimele cercetari ale medicilor britanici par sa transforme cei doi litri de apa intr-un simplu mit. Margaret McCartney, un medic din Scotia, sustine ca inca nu exista dovezi care sa demonstreze ca apa ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate. In plus, apa consumata in cantitati mari poate chiar sa dauneze organismului nostru.
Apa: aliat sau dusman?
Riscul la care va supuneti atunci cand consumati apa in exces este hiponatremia. Aceasta inseamna consumarea unei cantitati de apa mai mari decat cea care poaate fi eliminata de organism prin transpiratie. Hiponatremia este provocata de scadearea concentratiei de sodiu din corp, cauzata, la randul ei, de retentia de lichide.
De asemenea, consumul prea mare de apa poate scadea capacitatea de concentrare. Este exact opusul recomandarilor de pana acum ale medicilor, care sustineau ca apa nu poate decat sa imbunatateasca capacitatea de concentrare.
Exista si situatii in care apa trebuie consumata in cantitati mai mari. Esta cazul sportivilor, care, datorita efortului fizic, trebuie sa consume catitati mai mari de lichide. Totusi, acestia sunt supusi controalelor medicale pentru a preveni hiponatremia.
Consum personalizat de apa
Desi Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie recomanda pana acum consumul a opt pahare (aproximativ doi litri) de apa in fiecare zi, aceasta cantitate nu se potriveste tuturor. Atunci cand consumati apa trebuie sa tineti seama de gen, efort fizic depus si greutate. Astfel, cei cu o greutate peste medie, femeile insarcinate sau cei care iau medicamente care produc deshidratare trebuie sa consume apa in cantitati mai mari. Asadar, cantitatea care vi se potriveste trebuie stabilita in functie de stilul de viata. Cu cat suntet o persoana mai activa, cu atat trebuie sa va hidratati mai mult.
Postat de: Irina-Badescu Luni, 25 Iulie 2011
apa, sanatate, consum, dieta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?