Suplimentele alimentare - binecuvantare sau blestem?

Traim intr-o societate care cere performanta. Mai mult de-atat, cere sa avem o silueta de invidiat, rezultate bune la slujba, sa avem grija de copii si sa fim si sotii model. Intr-un cuvant, ni se cere perfectiune. Cate dintre noi se inscriu insa in acest sablon?

Din acest motiv, nu e de mirare ca din ce in ce mai multe femei cauta acel ceva care sa le dea energia suficienta pentru a indeplini toate aceste provocari. Aportul alimentar este din ce in ce mai scazut, fie din dorinta fiecareia dintre noi de a-si modela corpul, fie pur si simplu din lipsa de timp. In aceste conditii cu siguranta ca orice femeie se intreaba care sunt consecintele neglijarii sanatatii ei.

Sunt insa suplimentele alimentare raspunsul la goana continua a femeii moderne dupa rezultate mai bune?

Ce sunt Suplimentele Alimentare?

Suplimentele alimentare sunt produse menite sa suplineasca dieta si sa ofere nutrienti, cum ar fi vitamine, minerale, fibre, acizi grasi sau aminoacizi care lipsesc sau nu sunt intr-o cantitate suficienta in dieta unei persoane.

Cele mai folosite suplimente sunt multivitaminele, antioxidantii (vitamina C si vitamina E), Calciul, acizii omega 3, complexul vitaminic B si acidul folic.

 

Beneficiile aportului de suplimente

O dieta neechilibrata duce la mai multe probleme de sanatate. Dezechilibrele si bolile metabolice, atat prin exces, cat si prin aport insuficient alimentar, domina spectrul patologic modern. Sunt studii care au aratat ca un consum de suplimente alimentare ar putea scadea incidenta bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Este bine definit rolul calciului si al vitaminei D in preventia osteoporozei. De asemenea, acidul folic administrat in perioada sarcinii reduce substantial riscul dezvoltarii malformatiilor congenitale.

 

Efecte adverse

Consumul de suplimente nu vine fara anumite efecte adverse. Desi majoritatea lor se comercializeaza fara prescripitie medicala, consumul excesiv poate duce la consecinte neplacute.

Unele studii au aratat ca un consum de lunga durata al vitaminelor A si E poate scurta viata, in loc sa o prelungeasa, un risc crescut prezentand fumatorii. Excesul de vitamina A poate fi la fel de vatamator ca si deficitul. Riscul de toxicitate al vitaminei A este mai mare decat la majoritatea suplimentelor pentru ca aceasta se acumuleaza in organism (in cazuri severe poate duce la o coloratie portocalie a tegumentelor).

O alta problema a fost ridicata de faptul ca majoritatea studiilor nu arata o imbunatatire substantiala a sanatatii dupa consumul de suplimente.

 

Indicatiile aportului de suplimente alimentare

Sunt anumite grupe populationale pentru care aportul de anumite suplimente este foarte indicat. Acidul folic in perioada sarcinii este de o importanta majora. De asemenea, pentru femeile in postmenopauza sunt recomandate calciul si vitamina D. In acelasi timp sunt anumite persoane care trebuie sa aiba atentie suplimentara cand se gandesc sa isi imbunatateasca dieta cu anumite produse. Fumatorii trebuie sa aiba grija in special la vitaminele A si E, iar femeile insarcinate trebuie sa fie atente atat la deficitul, cat si la excesul anumitor substante (deficitul de calciu in perioada sarcinii poate duce la probleme osoase pentru fat, dar excesul de calciu poate provoca leziuni viscerale).

 

Ce sa facem?

Este clar ca suplimentele alimentare au un rol foarte important in tratarea unor deficite nutritive, insa vitaminele si mineralele nu sunt un inlocuitor pentru o dieta echilibrata. Alimentatia rationala ofera din plin toate elementele necesare unui organism pentru buna lui functionare. Ca sa parafrazez o veche zicala: Esti ceea ce mananci. Alegerea este a ta!

Andreea Dan

Nota obtinuta:
8 (4 voturi)
3112 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Vineri, 04 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

diete, alimentatie-sanatoasa, suplimente-alimentare, minerale-necesare, beneficii, nutrienti, antioxidanti, complex vitaminic, nutritie


S-ar putea sa va intereseze si:

Ce este Dieta Daniel? Dieta Daniel, cunoscuta si sub denumirea de postul lui Daniel, este [..]
citeste si comenteaza
Au trecut sarbatorile de iarna, a trecut vacanta, iar noi trebuie sa reintram in program. [..]
citeste si comenteaza
In fiecare luni incepi o dieta noua care in loc sa-ti faca pierdute kilogramele si pofta [..]
citeste si comenteaza
Nu toate femeile isi permit sa-si intretina silueta la o sala de fitness, cum ar fi de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Alegerea coafurii de nunta poate fi una dificila. Trebuie insa sa tii cont de specificul nuntii [..]
citeste si comenteaza
La Teatrul “Ion Creanga” (sala “Rapsodia” – Str. Lipscani, Bucuresti) se joaca [..]
citeste si comenteaza
Tehnologia zilelor noastre ne provoaca la o lupta a argumentelor. Pro sau contra? [..]
citeste si comenteaza
Nunta ca in filmul Twilight reprezinta incununarea unei frumoase si simple povesti de dragoste [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate