Regim vegetarian
Dietele vegetariene capata din ce in ce mai multa notorietate in ziua de azi, pe masura ce carnea si produsele animaliere cad tot mai mult in dizgratie – si nu fara motive. Auzim tot mai des de animale injectate cu hormoni si antibiotice si de ferme in care animalele sunt tratate inuman. Industria alimentara a devenit o masinarie fara scrupule in care unii se umplu de bani, iar ceilalti, noi, consumatorii ne imbolnavim.
Trend sau alegere constienta
Desi sanatatea ar trebui sa fie motivul principal pentru care alegi sa devii vegetarian sau sa urmezi o perioada un astfel de regim, din pacate multi dintre noi fac asta pentru ca e la moda. Cate vedete de la noi sau de peste hotare nu auzim ca au trecut la una din variatiunile acestui stil de viata. Dar daca ei aleg sa o faca ar trebui sa o facem si noi? Daca x celebritate trambiteaza intr-o zi ca e raw si a slabit si se simte minunat, nu inseamna ca o dieta crudivora iti va fi benefica si tie.
Regimurile vegetariene, urmate in necunostiinta de cauza pot face mai mult rau decat bine. Sigur, daca te decizi ca o saptamana de zile vei manca doar fructe, cereale si legume, corpul tau iti va multumi, dar cand astfel de diete devin un stil de viata, fara minime cunostiintele de nutritie, te poti trezi intr-o zi cu anumite carente de vitamine si minerale, uneori chiar grave. Cele mai bune exemple sunt posturile lungi de peste an, in care oamenii nu consuma aproape deloc produse de origine animala, dar se indoapa cu produse fainoase rafinate, margarina, dulceturi pline de zahar, pateuri vegetale care abunda de E-uri etc. A fi vegetarian inseamna in primul rand a constientiza importanta majora pe care o au alimentele asupra sanatatii noastre si a starii de bine. De cele mai multe ori vegetarienii sunt oameni informati, care au facut aceasta alegere din anumite principii si nu pentru ca e in voga.
Cum sa incepi?
Cea mai buna solutie atunci cand vrei sa faci o astfel de schimbare este sa apelezi la un nutritionist. Acesta iti va alcatui un meniu care sa cuprinda toti nutrientii de care organismul tau are nevoie pentru a functiona optim. Daca insa aceasta cale e prea costisitoare pentru tine, ia-ti un timp suficient de lung pentru a te informa. Citeste carti sau articole scrise de specialisti si abia cand vei sti cateva notiuni de baza ale alimentatiei corecte, hotaraste daca poti face asta si ti se potriveste.
Nu trebuie sa uitam niciodata ca, desi anumite regimuri sunt declarate ultra sanatoase, ceea ce se aplica unui om, poate sa nu se aplice si celuilalt. Oamenii si metabolismele lor sunt atat de diferiti incat nu exista o dieta minune universal benefica tuturor.
Sigur, calea cea mai buna catre o sanatate de fier si un corp suplu este moderatia, iar mediteranienii au inteles asta cel mai bine. Nu degeaba dieta lor a fost declarata cea mai sanatoasa din lume. Dar despre asta, intr-un alt articol.
Un articol de: Mihaela Voinea
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 08 Iulie 2013
regim vegetarian, dieta vegetariana, diete vegetariene, vegetarieni
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa