Ziua Municipiului Oradea

Locuitorii municipiului Oradea isi pot sarbatori ziua orasului lor in fiecare toamna, in cadrul unui festival anual, denumit "Toamna Oradeana".

 

La 12 octombrie 1918, in casa dr. Aurel Lazar se redacteaza cunoscuta Declaratie de la Oradea, document care proclama dreptul romanilor transilvaneni la autodeterminare.

Oradea (in latina, Varadinum) este mentionata pentru prima data la 1113, intr-o diploma a abatiei benedictine din Zobor, in care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis si al comitelui Saul de Bychar, insa radacinile sale sunt de origine romano-dacica, descoperirile arheologice atestand ca in zona Salca din oras si zona Bailor Felix erau stabiliti romani si daci. De-a lungul Evului Mediu, cetatea a devenit loc de convietuire pentru un mozaic etnic care a contribuit la stabilirea componentei etnice de astazi al Oradiei: romani, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ruteni si turci.

 

De-a lungul anilor, sarbatorirea zilei orasului s-a transformat intr-un festival, care variaza in functie de an ca intindere in timp (intr-un an poate dura o saptamana, in alt an poate dura doua saptamani). In cadrul acestui festival denumit "Toamna Oradeana" au loc diferite activitati culturale, cat si concerte si diferite targuri care faciliteaza prezentarea produselor si serviciilor locale.

“Toamna Oradeana” este formata dintr-o serie de evenimente culturale sustinute financiar si organizate de Casa de Cultura Oradea, dar si din evenimente create de parteneri (ONG-uri, asociatii, alti operatori culturali) pentru care Casa de Cultura Oradea ofera sustinere logistica, financiara sau coordonare.

Toamna Oradeana este cel mai important festival desfasurat in Oradea, evenimentul cel mai semnificativ din viata comunitatii locale. Anul acesta ne vom afla la a XXI-a editie.

 

In acest sfarsit de saptamana  vor avea loc urmatoarele activitati in aer liber, cu intrare gratuita:

12 octombrie - Parcul 1 Decembrie - ora: 19.00 – 23.00. Vama - Directia 5 - Ana Maria Georgescu - Vivere

13 octombrie - Parcul 1 Decembrie - ora: 19.00 – 23.00. O.Lipan Tandarica & Bosquito - Ternipe - Red Wine - Meda Music

14 octombrie - Parcul 1 Decembrie - ora: 15.00 – 23.00. Fanfara Filadelfia - Fanfara Tulca - Ansamblul Crisana - Ansamblul Bihorul - Ansamblul  National Transilvania - Mariana Deac -  Maria Ciobanu - Oana Lianu - Orchestra Rapsodia Bihoreana.

Sunteti asteptati cu totii la un weekend de veselie si voie buna, intretinut de muzica de calitate si produse traditionale locale!!:)

 

Un articol de: Carmen  Alexa

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2492 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 12 Octombrie 2012

Etichete pentru acest articol:

Oradea


S-ar putea sa va intereseze si:

De acelasi autor:

A inceput numaratoarea inversa. Se apropie cu pasi repezi momentul cand Noul An va bate la usa, [..]
citeste si comenteaza
Mass-media ne ofera o vasta cunoastere despre nutritie si sanatate, alimentatia sanatoasa detinand [..]
citeste si comenteaza
Acneea este o afectiune adolescentina care se manifesta prin pustule rosii si inflamate la nivelul [..]
citeste si comenteaza
Auzim peste tot de produse bio,eco sau 100% naturale dar nimic nu poate fi mai natural decat ceea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate