Asteroidul 2012 DA14, aproape de planeta noastra
In noaptea de 15 spre 16 februarie 2013, un asteroid cu diametrul de aproximativ 45 metri va trece la o distanta de 27.700 km de suprafata planetei noastre, fiind mai aproape de noi decat altitudinea la care se gasesc satelitii geosincroni.
Asteroidul se numeste 2012 DA14 si a fost descoperit pe 23 februarie 2012 de Observatorul Astronomic La Sagra Sky Survey, cu un telescop avand 45 cm diametrul oglinzii principale. Acest asteroid are o masa de aproximativ 130.000 tone, iar la apropierea minima va avea o viteza fata de Pamant de 7.8 km / secunda, ceea ce se traduce intr-o viteza de 23 de ori mai mare decat viteza sunetului la nivelul marii.
Daca starea vremii va permite, in noaptea de 15 spre 16 februarie, o echipa compusa din muzeograful Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu, de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati, va realiza o serie de observatii asupra acestui asteroid, constand in obtinerea unor pozitii (coordonate astronomice), avand ca scop imbunatatirea orbitei acestui asteroid. Observatiile vor fi realizate cu telescopul principal al Observatorului Astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm.
„De pe teritoriul Romaniei, asteroidul va putea fi observat incepand cu ora 21:30, in noaptea de 15 februarie, la cateva minute dupa apropierea minima, care va avea loc la ora 21:23 ora Romaniei. Avand in vedere viteza mare cu care se va misca pe bolta, asteroidul va trece in cateva ore prin urmatoarele constelatii: Fecioara, Leul, Parul Berenicei, Cainii de Vanatoare, Ursa Mare, Dragonul si Ursa Mica,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati.
Asteroidul 2012 DA14 face parte din categoria de asteroizi apropiati Pamantului. La momentul actual, sunt cunoscuti 9.573 de astfel de asteroizi. 2012 DA14 va putea fi observat si vizual, cu ajutorul telescoapelor de mici dimensiuni in conditiile in care cunoasteti bine folosirea unui instrument de observatii astronomice (binoclu, luneta, sau telescop) si cu ajutorul unor harti de pe care sa aflati pozitia asteroidului la momentul dorit.
„Asa cum stim, in fiecare luna trec foarte multi asemenea asteroizi prin apropierea Pamantului si din aceste motive credem ca ar trebui investiti mai multi bani in construirea, dotarea si modernizarea mai multor observatoare astronomice ce au ca activitate monitorizarea asteroizilor ce pot pune in pericol viata de pe Pamant,” a adaugat muzeograful Ovidiu Tercu.
Foto: Florin Matei (Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati)
Postat de: Silvia-Filip Vineri, 15 Februarie 2013
telescop, constelatie, Ovidiu Tercu, Alex Dumitriu, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati, asteroidul 2012 DA14.
S-ar putea sa va intereseze si:
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul