Usa transformarii
Intr-o societate care comunica excesiv, intalnim tot mai des termenul de ,,schimbare’’ in diferite contexte, spre exemplu: schimbare de mentalitate, schimbare de look, schimbarea decorului, schimbarea unui plan, s.a. Aceste schimbari le-am infaptuit de zeci de ori pana acum, de nevoie, de placere ori pur si simplu din dorinta de a schimba ceva, pentru a ne binedispune. Dar oare, de cate ori am incercat sa ii schimbam pe altii, fara sa ne gandim ca poate ar trebui sa ne schimbam pe noi mai intai?
,,Nimeni nu poate convinge pe altul sa se schimbe. Fiecare dintre noi sta de paza la o usa a transformarii - care nu poate fi deschisa decat pe dinauntru. Nu putem deschide usa altuia nici prin argumente rationale, nici prin seductie sentimentala.” (Marilyn Ferguson)
Sa schimbi un om cu adevarat este foarte dificil, uneori chiar imposibil. Daca ii poti schimba rapid o simpla parere, temperamentul si caracterul cu greu pot fi schimbate. Adesea, un om incearca sa il schimbe pe altul, cu scopul de a imbunatati relatiile dintre ei. Insa uita un lucru elementar: inainte de a incerca sa-l schimbi pe celalalt, intreaba-l mai intai daca el vrea sa se schimbe cu adevarat! Altfel, toate eforturile tale vor fi in zadar!
Fiecare persoana s-a format intr-un anumit mod, are partile ei bune si partile ei mai putin bune. Niciodata un individ nu va putea fi pe placul tuturor! Tocmai din aceasta cauza, persoanele cu care individul va intra in contact pentru un timp indelungat, vor incerca sa schimbe acele parti care, in functie de interesele sau dezinteresele lor, sunt mai putin bune. Relatiile cu oamenii, parerile sau indemnurile lor sunt doar niste socuri. Cat timp o persoana nu este dispusa sa se schimbe, asta pentru ca nu isi constientizeaza defectele ori le constientizeaza, dar pur si simplu nu este dispusa sa lucreze cu ea insasi, toate sfaturile binevoitoare ale lumii exterioare nu vor reprezenta niste subiecte de interes pentru persoana respectiva.
Ceva din afara nu ne schimba. De cele mai multe ori ne schimba doar frica: frica de a nu fi parasiti de persoana iubita, frica de nu strica o relatie frumoasa de prietenie, frica de a nu fi respinsi de grupul social in care activam. Aceasta genereaza temeri interioare profunde si momente de chibzuinta atunci cand anumite situatii sunt pe punctul de a scapa de sub control. De ce suntem mai hotarati ca niciodata sa ne schimbam atunci cand relatia noastra de iubire este pe punctul de a se destrama? Ori atunci cand partenerul isi varsa oful, examinandu-ne si dezvaluindu-ne defectele pe care nu le mai poate suporta? Dar atunci cand oamenii cu care relationam zilnic, intr-un moment neasteptat - nici de ei, nici de noi - ne socheaza cu dezvaluri particulare cum ca felul nostru de a fi sau de a proceda in anumite situatii (faptul ca suntem laudarosi, impulsivi, aroganti, nesuferiti, lacomi, s.a) deranjeaza pe altii?
Tot ceea ce ni se intampla este rezultatul faptelor noastre. Nu poti transfera la infinit raspunderea. Nu poti sa traiesti cu utopii si cu lectii de dirigentie; uneori devine sufocant! Ar fi bine sa previi momentul in care altii ajung sa te critice pentru defectele tale observate de toata lumea. Fa-ti timp si analizeaza-te! Analizeaza situatiile nefavorabile din trecut si descopera cauza! Daca intr-adevar cauza acelor situatii esti tu, inseamna ca trebuie sa acorzi mai mult timp negocierii cu sine: ,,Este bine cum am procedat?”; ,,Cu ce si unde am gresit atunci cand m-am comportat asa?”; ,,De ce X a avut reactia aceea? Oare din cauza mea? Nu trebuia sa spun ceea ce am spus?”; ,,Trebuie sa incerc sa-mi stapanesc reactiile?”; ,,Oare aroganta / lacomia / superficialitatea / impulsivitatea / minciuna mea dauneaza imaginii mele din societate?”. Pune in balanta ceea ce spun altii despre tine cu ceea ce crezi tu despre faptele tale. Daca si tu sesizezi ca ceva nu este in regula cu tine, cu actiunile tale, este timpul pentru o schimbare!
Evita posibilele situatii de rabufnire a celor din jurul tau. Va fi foarte neplacut. Ba mai mult, criticile violente din acele momente iti pot afecta imaginea de sine, pentru ca vor produce confuzie si deprimare in sufletul tau. Va fi trist sa constientizezi ca nu mai esti de mult perceput / perceputa intr-un mod pozitiv de catre ceilalti.
Nu uita, doar tu poti deschide pe dinauntru usa transformarii!
Mihaela Roseanu
Postat de: FemeiaStie Luni, 24 Ianuarie 2011
socializare, stil de viata, schimbare, social
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?