Festivalul Prunelor din Pershore - unul dintre cele mai frumoase evenimente din Anglia
Cand spui “toamna”, este aproape imposibil sa nu o asociezi cu aroma prunelor coapte, ce ne imbie parca sa le savuram in prajituri, gemuri si mai ales proaspete.
Cu atat mai mult vom aprecia delicioasele fructe din clipa in care vom afla ca in unele tari li se dedica diverse evenimente. Una dintre aceste tari este Anglia, unde are loc anual “Festivalul Prunelor”.
Desfasurat intr-un orasel pitoresc (din comitatul Worcestershire, situat in SV Angliei), renumit pentru arhitectura sa deosebita (este vorba de Pershore), festivalul nu este inca prea cunoscut pe plan international, dar este asteptat cu mare nerabdare de comunitatea din Pershore, fiind un prilej de celebrare a bogatiilor oferite de natura (specii de prun unice in Anglia si in lume).
Pe parcursul festivalului, cei mai multi isi petrec timpul alaturi de familie, savurand gemuri, budinci, sosuri, carnati, bere, produse cosmetice (toate acestea au ca ingredient principal prunele) si, nu in ultimul rand, muzica live, concursuri, plimbari in aer liber.
I. De ce un festival al prunelor tocmai in Anglia? Putina istorie
Inca din secolul al XIX-lea (mai exact in anul 1830), proprietarul unui pub din Pershore a descoperit pe “Strada Bisericii” un rasad apartinand unei specii de prun salbatic, ce crestea pe dealurile si padurile din apropierea oraselului. Specia respectiva a primit denumirea de “Pruna ou-galben de Pershore”, furnizandu-le locuitorilor cantitati foarte mari de fructe, ce au ajuns in cativa ani la aproximativ 900 de tone anual.
Cu ajutorul speciei salbatice au fost obtinute noi soiuri de prune, precum “Victoria”, “Majorie”, “Heron”, “Monarch” sau “Pershore Emblem”. Se pare ca acesta din urma a adus multa notorietate oraselului datorita horticultorului Walter Martin, ce a reusit sa combine polenul de pe o specie salbatica cu cel al unei specii de gradina. Asa s-a obtinut “pruna de Pershore”, despre care englezii spun ca este cea mai mare varietate de pruna din lume.
Adevarat sau nu, cert este ca prunele au ajutat econonia britanica in perioada de dupa Primul Razboi Mondial, cand mari cantitati de prune erau transportate cu trenul in intreaga tara si nu numai.
Pe intreg parcursul secolului al XX-lea prunele de Pershore au fost “pretext” pentru demararea unor evenimente precum cursele de cai “Land O’Plums” si cea de la Worcester sau a deschiderii unui “Targ al Prunelor” (la jumatatea lunii august).
II. Inceputurile festivalului; ce reprezinta si cum se desfasoara in prezent
In anul 1996, un botanist si un istoric din zona Pershore au considerat ca micul oras ar putea deveni un punct de atractie nu numai pentru englezi, ci si pentru turistii straini. Pe langa peisajele frumoase din imprejurimi ( padurile, gradinile, livezile de pruni si peri), Pershore are o manastire cu o arhitectura deosebita, iar localnicii stiu sa prepare o serie de specialitati cu prune, ce pot fi degustate in voie de vizitatori. Asa ca cei doi au lansat ideea initierii unui “Festival al Prunelor”, menit sa constituie un eveniment complex, cu concerte, concursuri, focuri de artificii, targuri in aer liber, spatii dedicate copiilor.
Popularitatea festivalului a crescut de-a lungul timpului, iar in anul 2009 acesta a primit distinctia de “Cel mai bun eveniment si festival din Worcestershire”.
An de an, localnicii se implica in numeroase activitati, de la culesul prunelor si aranjarea livezilor sau pregatirea celor mai gustoase preparate cu prune, pana la crearea unei mascote reprezentative pentru editia din anul respectiv (de exemplu, in acest an, “vedeta” festivalului a fost “Prunella”, un omulet-pruna din plus violet).
De asemenea, spre incantarea turistilor, producatorii locali ii conduc in propriile livezi pentru a vedea cum se obtin cele mai bune recolte. Astfel, de-a lungul timpului, specialistii au constatat ca sunetele muzicii clasice contribuie la o buna coacere a fructelor, facilitand circulatia moleculelor de apa si de zahar din interior. Nu in ultimul rand, acordurile muzicale favorizeaza culoarea deosebita a prunelor de Pershore (este vorba de violetul aprins sau galbenul stralucitor).
Un alt eveniment intrat in traditia festivalului este o parada a crescatorilor de cai din Pershore, cu ocazia careia se poarta costume de culoarea violet. Cel mai frumos costum este premiat de catre un juriu.
Expozitiile cu vanzare in aer liber,targurile si consilierea gratuita oferita de producatori locali reprezinta alte puncte de interes, alaturi de competitia dedicata decorarii in violet a vitrinelor magazinelor sau plimbarile la manastirea si in parcul din orasel.
III. Cum s-a desfasurat editia din acest an
Debutand inca de la sfarsitul lunii iulie, “Festivalul Prunelor” a durat peste o luna, finalizandu-se in data de 27 august.
Festivalul a fost deschis pe 20 iulie, cand a avut loc un concurs deja celebru: incoronarea “Printesei Prunelor”(“Printesele” sunt fetite cu varsta intre 7 si 12 ani). Clopotele de la manastirea din Pershore si un concert in memoria lui Elvis Presley au fost cele ce au dat startul evenimentului.
Vizitatorii au fost indemnati sa se plimbe in parcul Abbey, intins pe 7 ha, ce include un spatiu special pentru copii, fantani arteziene, o livada si un teren de skateboard, atmosfera festiva fiind intretinuta de orchestra din regiune.
Dupa degustarea unor produse pe baza de prune si un concurs de gatit in aer liber, adultii s-au putut delecta cu vizitarea turnului manastirii Pershore sau cu o cursa de masini de epoca, iar cei mici au fost incantati sa patrunda in “lumea” ursuletului Teddy (copiii sunt invitati sa-si aduca ursuleti de plus, pe care ii pot “plimba” cu zmeul sau cu parasuta).
Pe parcursul lunii august, au atras atentia evenimentele derulate intr-o zona speciala de agrement, numita “Plum Fun Zone”, printre acestea fiind: escaladarea unor pereti in stil aztec, jocuri cu laser, picturi pe fata, plimbari cu vaporasul sau cu barca pe raul Avon, meciuri de fotbal sau organizarea unor targuri.
Cele mai “populare” evenimente au fost insa cele desfasurate spre finalul festivalului, mai exact in intervalul 25-27 august. Acestea au fost incluse in cadrul serbarii numite “Marea Pruna de la Hotelul Angel”.
Complexul turistic “Angel Inn” a fost locatia in care participantii s-au putut bucura de concerte, de un program special de divertisment pentru familiile cu copii, iar degustarile de bere si cidru din prune, alaturi de spectacole de circ si de concursuri de dans au fost deosebit de apreciate.
In ultima seara a festivalului, pe 27 august, a avut loc un imens foc de artificii, in nuante de violet, amintind de sloganul editiei din acest an: “Think Pershore. Think Purple. Think Plums”.
Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 03 Septembrie 2012
festivaluri speciale
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
“Ceramica de Manises” si “Tribunalul Apelor”- embleme ale culturii “Comunitatii Valenciene” (Spania)
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa