Festivalul Florii de Cires - una dintre cele mai iubite sarbatori japoneze
Desi nu cu mult timp in urma “vizitam” impreuna “Tara Soarelui - Rasare”, fascinati de diversitatea si frumusetea unor traditii milenare, am ales ca si in acest articol sa revenim acolo pentru a cunoaste tainele unui alt obicei japonez: “Festivalul Florii de Cires”. Acesta este de fapt o sarbatoare inchinata venirii primaverii, cand cele peste 100 de specii de cires existente in Japonia infloresc, rand pe rand, in diferite zone ale tarii.
Chiar daca inflorirea ciresilor din Arhipelagul Nipon are loc in perioade diferite (de exemplu, in sudul tarii, in regiunea Okinawa, ciresii infloresc inca de la sfarsitul lunii februarie, iar in nord, la Saporo, cam la jumatatea lunii aprilie), acest moment este asteptat cu mare bucurie. Pe masura trecerii timpului, sarbatoarea infloririi ciresilor a evoluat. Daca in vechime era considerata momentul ce vestea inceputul sezonului propice insamantarii orezului, in prezent s-a ajuns la organizarea unor adevarate petreceri in aer liber, iubite de japonezii de toate varstele.
I. Ciresul - un arbore extrem de “popular” in Japonia
Asa cum am mentionat anterior, japonezii se mandresc cu o mare varietate de specii de cires. Unii dintre ei sunt salbatici, intalnindu-se in paduri (cel mai cunoscut este “Yamazakura”), dar cea mai mare parte sunt plantati de catre oameni in gradini si parcuri, mai ales in scopuri decorative (cum este “Somei Yoshino”).
Ciresii japonezi se deosebesc intre ei in functie de numarul petalelor florilor sau de culoarea acestora. In ceea ce priveste primul criteriu, ciresii japonezi pot avea flori cu cinci, zece, douazeci sau chiar cu mai multe petale. Culoarea florilor variaza de la roz deschis sau alb pana la roz intens, galben sau chiar verde deschis. Uneori, florile isi pot schimba culoarea intr-un interval de cativa ani (cea mai frecventa este situatia in care florile devin, din alb stralucitor, roz inchis). De asemenea, nu sunt putine cazurile in care bobocii de floare apar inaintea frunzelor (acest fenomen este intalnit cu precadere atunci cand ciresii infloresc prea devreme).
A intrat in traditie ca in fiecare an Agentia Meteorologica Nipona sa estimeze perioada in care vor inflori ciresii. In general, intervalul de inflorire este cuprins intre sfarsitul lunii februarie si sfarsitul lunii aprilie (uneori, chiar inceputul lunii mai), fiind influentat de cantitatea de precipitatii, de curenti si de temperaturi. Spre exemplu, locuitorii din insula Okinawa (aflata in sudul Arhipelagului Nipon) se pot bucura de primii ciresi infloriti inca din ultimele zile ale lunii februarie, ceea ce duce la fixarea zilelor de sarbatoare (“Festivalul florii de cires“) pana la jumatatea lunii martie. In orase precum Tokyo, Kyoto sau Osaka, ciresii infloresc pe la sfarsitul lunii martie, iar sarbatorirea lor se face de obicei la inceputul lunii aprilie. In schimb, locuitorii din nordul tarii au parte de “spectacolul” ciresilor in floare la sfarsit de aprilie, alegand sa sarbatoreasca in primele zile de mai.
II. Inceputurile sarbatorii dedicate infloririi ciresilor
Ca si celelalte traditii japoneze despre care am vorbit in articolele anterioare (Ceremonia ceaiului si Codul samurailor - “Bushido”), “Festivalul florii de cires” dateaza de mii de ani. Inca din vremea dinastiei Nara (710- 784 e.n.), cand anumite influente ale culturii chineze au patruns in Japonia, a aparut obiceiul ca oamenii sa se bucure de frumusetea florilor. Asa s-a nascut termenul “Hanami”, care inseamna “petrecerea florilor”, mai exact momentele de bucurie aduse de inflorirea ciresilor.
In acele timpuri, oamenii credeau ca in trunchiurile ciresilor exista spirite si, de aceea, aduceau diverse ofrande pe care le lasau la umbra arborilor. Dupa aceea, organizau un fel de petreceri, la care se consuma “saké”, iar poetii compuneau versuri prin care isi aratau recunostinta pentru frumusetea florilor de ciresi, a caror fragilitate era comparata cu viata oamenilor.
Ulterior, aceasta traditie a fost interzisa de puterea imperiala, dar, odata cu cresterea influentei castei samurailor in societatea japoneza, aceasta a fost treptat reinviata. In acest sens, un merit deosebit l-a avut sogunul Tokugawa Yoshimune, care a decis sa planteze numerosi ciresi. Oamenii au fost incantati de acest lucru, alegand ca la inceputul primaverii sa se adune la umbra ciresilor pentru a organiza mese festive.
Chiar daca la inceput a fost mai mult o sarbatoare a celor din inalta societate, cu timpul a devenit foarte populara si in randul fermierilor de la munte, ce obisnuiau sa plece in drumetii pentru a admira frumusetea florilor de cires. Practic, incepand cu secolul al XVII-lea, “Hanami” a devenit un prilej de sarbatoare pentru toate categoriile sociale.
III. Sarbatorirea infloririi ciresilor in prezent
“Hanami” este si astazi o sarbatoare indragita in Japonia. Odata cu inflorirea primilor ciresi, oamenii se strang in numar mare oriunde vad copacii incarcati cu flori. Ei se reunesc mai ales in parcuri, unde se organizeaza petreceri pana tarziu in noapte.
In aproape jumatate din tara, ciresii infloresc aproximativ in aceeasi perioada, care coincide cu reintoarcerea elevilor si a salariatilor la serviciu, dupa vacanta. Acest lucru nu ii impiedica sa se distreze, astfel ca familiile, prietenii si colegii de serviciu aleg sa se bucure impreuna de venirea primaverii. Se organizeaza un fel de picnicuri, la care se bea saké si se consuma feluri de mancare traditionale: “dango” (un fel de prajiturele din faina de orez, de obicei de forma rotunda; cele dedicate “Hanami” au trei culori, ce simbolizeaza ciresii infloriti: verde, roz si alb; prajiturelele sunt infipte in niste tepuse din lemn si se servesc cate 3, cate 4 sau cate 5) si “bento “ (el de mancare ce consta in orez, carne si peste, asezate intr-un vas compartimentat; bento poate fi gasit in restaurante, supermarketuri si chiar la autoservirile din garile japoneze). Uneori, oamenii participa la serate dansante sau chiar la concursuri de karaoke. In acelasi timp, exista si obiceiul de a lua parte la o competitie legata de cine gaseste cel mai bun loc pentru picnic. Participantii (inclusiv salariati din marile companii japoneze) se aduna si cu cateva ore inainte de inceperea petrecerii pentru a fi siguri ca vor avea cel mai bun loc in care sa se bucure de frumusetea ciresilor.
Importanta acestei sarbatori este conferita si de faptul ca, in Japonia, inceputul lunii aprilie este data de inceput a anului scolar si debutul unui nou an financiar. In acest context, japonezii considera ca “Hanami” este de bun augur pentru un nou inceput.
IV. Cele mai frumoase si mai cunoscute locuri de celebrare a Festivalului Florii de Cires
Unele dintre cele mai vizitate locatii de unde se poate admira spectacolul ciresilor infloriti sunt parcurile din Tokyo. Spre exemplu, parcul Ueno este destinatia preferata a locuitorilor capitalei nipone pentru a sarbatori venirea primaverii. Aici se gasesc peste 1000 de ciresi, despre care se spune ca infloresc mai repede cu 2-3 zile fata de ciresii din alte locuri ale orasului. Parcul beneficiaza de un cadru natural deosebit, ce este completat de prezenta Muzeului National si de podul Shinobazu (uneori, cu prilejul “Festivalului Florii de Cires”, participantii lanseaza pe apa lampioane de hartie colorata).
O alta destinatie preferata de localnici este zona din preajma garii Kudanshita. Aici au fost plantati sute de ciresi, mai ales in parcul Kitanomaru. Vizitatorii pot inchiria barci pentru a se plimba pe lacul de aici si pentru a admira copacii infloriti ce inconjoara malurile acestuia.
Nu in ultimul rand, merita mentionat parcul ce este traversat de raul Sumida. Aici sunt organizate plimbari cu vaporasul, astfel incat pot fi vazuti toti ciresii ce au fost plantati de o parte si de alta a malurilor raului.
Ciresii infloriti completeaza si peisajul unic de la poalele Muntelui Fuji, unde sarbatoarea “Hanami” este asteptata cu nerabdare in fiecare an. Ciresii ocupa o buna parte a gradinilor de la poalele muntelui, dar se regasesc si pe malul lacului de acolo. In plus, florile de cires coloreaza primavara si peninsula Ubuyagasaki, pe care se poate ajunge trecand un pod.
Desigur, nu puteam incheia periplul prin cele mai cunoscute locuri unde ne putem delecta cu frumusetea ciresilor japonezi fara a face o incursiune in orasul Osaka. In primul rand, localnicii aleg pentru “Hanami” gradina castelului imperial. Aici exista aproape 4000 de ciresi, la a caror umbra oamenii organizeaza picnicuri si petreceri.
In al doilea rand, locuitorii din Osaka opteaza pentru parcul din apropierea garii, ce adaposteste peste 5000 de ciresi. Acestia pot fi vazuti inclusiv pe timpul noptii, intrucat aleile parcului sunt dotate cu un sistem de iluminare bine pus la punct.
Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 14 Martie 2011
ciresii-Japonia, festivalul-ciresilor, traditii, Japonia, tara-soarelui-rasare, tara-cercului-de-foc, festivalul-florii-de-cires, tokyo, parcuri
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime