Grasimi bune vs grasimi rele
In viziunea multora dintre noi, grasimile sunt nocive pentru organism, caci favorizeaza luarea in greutate. Dar, ceea ce se omite este faptul ca, nu toate grasimile sunt rele pentru organism, iar acesta are mare nevoie de acesti nutrienti, ca de altfel si de restul.
Grasimi bune
Sunt catalogate ca si lipide benefice, caci multe dintre ele previn riscul bolilor cardiovasculare. Gratie acestui lucru Dieta Mediteraneana a primit numai laude.
In primul rand, grasimile nesaturate si polinesaturate sunt benefice pentru organism. Aici pot fi incluse grasimile mononesaturate, omega 3, despre care s-a vorbit foarte mult in ultima vreme, gratie proprietatii de diminuare a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Astfel, pestele gras (somonul, tonul, macroul, sardinele etc), fructele de mare (care au si ele omega, ca si pestele gras), uleiul de masline (unul din cele mai bune, gratie proprietatii de scadere a colesterolului rau, apoi contine antioxidanti si grasimi nesaturate), avocado (care are grasimi mononesaturate-bune pentru inima) si in special nucile, semintele.
Folosite la gatit, acestea dau o aroma aparte mancarii, insa nu trebuie folosite in exces, sunt totusi grasimi si au calorii. Consumate cu bun-simt, de cateva ori pe saptamana, acestea aduc numai beneficii organismului. De exemplu, pestele gras se va consuma de doua-trei ori pe saptamana pentru scaderea riscului bolilor cardiovasculare, iar nucile pot fi consumate mai des pentru a absorbi grasimile in exces, de exemplu, suplusul de pe burta. Iarasi, migdalele ajuta si ele in acest sens, de altfel toate grasimile sanatoase.
Grasimi nocive
Pe-astea multe dintre ele cunoastem prea bine, poate si pentru ca avem bunici la tara si ne aducem aminte de mancarurile incropite in tuci, cu multa untura de porc.
Sunt catalogate ca fiind nocive pentru organism, caci sunt cauza pentru aparitia bolilor de inima. Favorizeaza ingustarea vaselor de inima, aparitia cheagurilor, iar una dintre cele mai intalnite boli in acest sens este ateroscleroza. Din pacate, bolile de inima reprezinta la ora actuala factorul numarul 1 de deces in lume.
Cu alte cuvinte, grasimile nocive, de la surse animale, fac mult rau organismului. Grasimile saturate (untura de porc, smantana, untul, grasimile din lapte de la vaca etc) si grasimile trans (obtinute prin hidrogenarea uleiurilor) ne imbolnavesc. Ultimele din urma se gasesc in special in margarina si produsele gatite cu aceasta (pateruri, prajituri, in general produse de la patiserie). Dar, atat grasimile saturate, cat si cele trans, le putem gasi fara mari dificultati in produsele de tip fast-food.
Stiind unde le gasim si cat rau ne fac, tine de noi sa avem grija de sanatatea noastra, daca vrem sa traim cat mai mult.
Postat de: Andreea-Stama Luni, 27 Septembrie 2010
ulei de masline, grasimi mononesaturate, grasimi polinesaturate, grasimi saturate, grasimi trans, fast-food, boli cardiovasculare, ateroscleroza
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?