Teatrul prin redare, cum sa povestesti evenimente din viata ta
Teatrul “prin redare” reprezinta o forma de improvizatie folosita in teatru, in care oamenii povestesc evenimente reale din viata lor, pe care apoi le urmaresc jucate exact atunci, in fata lor.
Afla mai multe despre: ateliere de terapie prin teatru
Aceasta tehnica terapeutica este extrem de pretioasa si ofera participantilor posibilitatea de a-si verbaliza povestile de viata si sentimentele cele mai personale si de a le pune in scena reciproc, unii pentru ceilalti. Aceasta metoda este practicata peste tot in lume: in ateliere, in clinici, in spectacole, in lucrul cu copiii.
Teatrul prin redare permite copilului sa isi abordeze propriile sentimente, stari, conflicte interne, bucurii si dorinte, iar apoi, interactiunea ce urmeaza permite terapeutului sa intervina adecvat. Practic, aceast metoda este ideala pentru copii – dar nu numai – si reprezinta o reflectare tridimensionala a sentimentelor. Tehnica teatrului prin redare permite participantilor sa simta ce inseamna sa fii respectat si auzit si ii incurajeaza sa considere viata o serie de povesti si sentimente ce pot fi exprimate, tinute minte si iubite. Jucand acest tip de teatru, copiii capata o mai buna vizualizare a sentimentelor lor si isi dezvolta empatia fata de ceilalti copii. Astfel va dezvolta si relatii mai bune cu ceilalti si usurinta in a lega prietenii sanatoase.
Cum se practica?
Persoana care are o emotie dureroasa (dar nu neaparat) pe care vrea sa o puna in scena, o povesteste terapeutului. Dupa aceea, impreuna, viza or alege din randul celorlalti prezenti, persoanele care sa fie “actorii” ce-i vor pune in scena povestea. Spre deosebire de psihodrama, tehnica in care intocmai respectiva persoana se va juca pe sine pentru eliberarea de sentimentele problematice, in tehnica teatrului prin redare, acesta doar isi va privi povestea pusa in scena de ceilalti. Un sentiment este pus in scena ca o scultura fluida. Stand in afara povestii si privind, persoana in cauza va reusi sa se inteleaga, sa se priveasca din exterior - obiectiv - si sa vindece traind experimental, prin ceilalti, propriile sentimente. Le va vedea expuse, le va putea analiza, le va putea intelege, le va gasi o solutie, va invata sa le gestioneze, sa le amplifice sau, dupa caz, sa le accepte, sa le inlature.
Un bun exercitiu in aceasta metoda este si “cercul sentimentelor”. Toti participantii vor sta in cerc. Coordonatorul va ruga primul participant sa iasa in mijlocul cercului si sa arate, fara cuvinte, doar prin miscare corporala, cum se simte in acel moment. Imediat ce acela va fi trecut la locul sau, pe rand, ceilalti participant vor iesi in mijlocul cercului si vor reda in aceeasi maniera – prin expresia corpului – sentimentul primului participant. Cel dintai va participa pasiv la acest exercitiu, urmarindu-si sentimentul pus in scena de o multime de alte persoane, in stil propriu, intr-o abordare personala care totusi urmareste intelegerea sentimentului sau. Nu doar ca se va intelege mai bine pe sine si va analiza ceea ce arata celorlalti dar va vedea deopotriva si cum ceilalti percep ceea ce arata el. Un extraordinar exercitiu de cunoastere de sine cu o aplicabilitate de real succes in randul copiilor care se vindeca astfel de timiditate, agresivitate, agitatie excesiva, abandon sau durere interioara.
Teatrul reprezentarii este o modalitate blanda de a ajunge la durerea unui copil si de a o aduce suficient de aproape de exterior incat sa nu mai doara, sa poata fi auzita fara sa doara.
Postat de: Sorina-Corneanu Vineri, 23 Octombrie 2015
despre terapia prin arta, terapie prin teatru
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Lista celor mai eficiente plante medicinale in tratarea metroragiei
- La plaja alaturi de copii - ce trebuie sa avem cu noi in geanta
- Importanta unui control regulat al vederii pentru imbunatatirea sanatatii ochilor
- Cum poate fi diagnosticata narcolepsia ("boala somnului")?
- Pesto de leurda: Reteta perfecta pentru un pranz rapid