Despre Suicid cu Dr. Andrei Pătrîncă: "Depresia este ca un cancer metastazant al sufletului"

despre-suicid-sinucidere

In luna mai 2022, un nou caz tragic soca opinia publica. O mama tanara isi ia de mana cei doi copii si se arunca de pe un bloc, din Timisoara. Din nefericire, toti trei isi pierd viata. Ceva o face pe mama sa se opreasca din drumul spre gradinita, sa parcheze masina, si sa recurga la un astfel de gest necugetat. Citind comentariile de la aceasta stire ii vedem pe cei care reflecta oglinda societatii romanesti. Sunt, pe de o parte, cei care condamna si pun apelative, judeca si desfiinteaza, iar de pe alta parte cei care idealizeaza situatia punand totul pe seama depresiei, a problemelor, a neajunsurilor. Poate a unei respingeri, a unei boli, a neintelegerii in cuplu.

Este oare depresia un factor declansator care impinge spre sinucidere?

Imi doresc sa lasam deoparte speculatiile si sa stam de vorba cu un specialist despre subiectul suicidului prin acest caz recent. Pentru ca sunt mama, dar si jurnalist, imi doresc sa ne informam, sa tragem invataminte, si mai ales sa invatam sa recunoastem cand semenii nostri au nevoie de ajutor si cum il acordam. Alegerea mea pentru aceasta discutie este medicul psihiatru Andrei Patrinca, pe care il invit sa-mi raspunda la cateva intrebari.

 

FemeiaStie.ro: Buna ziua, domnule doctor! Intr-o societate care ridiculizeaza bolile mintale, mai are curaj pacientul sa ceara ajutor de specialitate?

Dr. Andrei Pătrîncă: Va salut si va multumesc pentru invitatie.

Pacientului psihiatric ii este oricum greu sa ceara ajutor de specialitate. Daca familia, prietenii si societatea nu a depasit mentalitatea de Ev Mediu, minimalizeaza sau neaga existenta problemelor sufletesti care necesita ajutor profesionist, cu atat mai mult. Cu toate acestea, sunt tot mai multi oameni suferinzi psihic care capata incredere in psihiatrie si in psihoterapie. Iar acest lucru nu poate sa fie decat imbucurator. Nu a fost, din pacate, cazul mamei despre care vorbiti.

 

FemeiaStie.ro: Cat de important este sa cerem ajutor si sa recunoastem acel "nu sunt bine"? Trebuie sa vina de la sine sau ne pot indruma si apropiatii?

Dr. Andrei PătrîncăA ne recunoaste starea este primul pas spre a face ceva pentru a o depasi. Este cel dintai lucru pe care il putem intreprinde pentru a schimba acest „nu sunt bine”. Din pacate, in depresie, daca nu luam in seama primele simptome, devenim, la un moment dat, paralizati in actiunile noastre. Depresia intra intr-o forma inhibata, nu mai avem energie pentru a cere ajutorul, nu ne mai putem conecta cu nimic vesel din existenta noastra, gandul se intuneca, vointa isi slabeste puterile. Dintr-o data, daca inainte cochetam cu gandul mortii, in fazele severe de boala, ajungem sa credem ca nu mai exista nicio solutie pentru viata. Ca viata nu mai are sens. Ca ceea ce ofera viata este o iluzie, iar singura solutie salvatoare din abisul existential este evadarea in moarte. Depresia este ca un cancer metastazant al sufletului. Se instaleaza tiptil, tulburand initial relatia mea cu viata sporadic, temporar, pentru ca, in scurt timp, ea sa devina singura realitate a mintii pe care eu o cred. Intensitatea trairilor in depresie este atat de mare, incat atunci cand suferim de depresie severa, punem la indoiala ca ar mai putea exista si altfel de trairi, de pilda unele bune, calde, pozitive, imbucuratoare.

 

FemeiaStie.ro: Care este opinia dumneavoastra referitoare la subiectul ce se discuta acum? Cazul tinerei mamici, din Timisoara, care se arunca de pe bloc cu cei doi copii ai sai, de 3 ani si de 6 ani. Despre ce motive am putea vorbi?

Dr. Andrei PătrîncăNu cunoastem detaliile cazului. Nu cunoastem profunzimea suferintei acestei mame. Harta factorilor exteriori nu corespund intotdeauna cu motivatiile intrinseci care stau la baza comportamentului unei persoane! Ceea ce putem spune clar este ca, atunci cand viata ne pare impovaratoare, disperarea isi spune cuvantul. Cred ca mama a trecut intr-o forma psihotica a depresiei, adica intr-o etapa in care s-a rupt total de realitate si, in delirul dumneaei, a fost pe deplin convinsa ca viata nu merita traita, „este urata”, „grea”, „fara sens” si „nu ofera nimic bun”. Prin urmare, „ne-am face tuturor un bine, atat mie, cat si copiilor mei, pe care ii iubesc, daca i-am pune capat!”

 

FemeiaStie.ro: Putea fi evitata aceasta tragedie? Cineva i-a dat acces in blocul acela. Credeti ca oricum ar fi recurs la alta metoda?

Dr. Andrei PătrîncăOrice scenariu este speculativ si, cred eu, paranoid. Cand cineva isi propune sa se omoare si, mai cu seama, sa comita omucidere, seninatatea cu care isi duce la indeplinire planurile nu starneste suspiciuni. Da, cred ca ar fi recurs la alte mijloace.

 

FemeiaStie.ro: Cat de importanta este empatia? Este oare suficient doar sa observam ca cineva este trist si abatut? Ce facem mai departe pentru acea persoana? Ce poate face familia pentru un pacient cu depresie?

Dr. Andrei PătrîncăNe putem arata disponibilitatea pentru prietenii nostri care trec prin depresie. „-Observ ca nu iti este bine. Comportamentul tau s-a schimbat. Pari altfel decat de obicei. Se intampla ceva cu tine? Te pot ajuta?” Ceea ce nu este potrivit sa facem este sa le invadam celorlalti, chiar daca au depresie, spatiul personal. O usa deschisa: „-Sunt aici pentru tine, daca ai nevoie sa vorbesti cu cineva!” este cea mai buna alegere. Ii lasa celuilalt posibilitatea de a alege el cand sa solicite ajutor, dar, totodata, il instiinteaza ca suntem atenti la starea lui si pregatiti in a-l ajuta.

Familia poate solicita internare nevoluntara daca pacientul vorbeste despre intentia sa suicidara, prin serviciul „Urgente” al oricarui Spital de Psihiatrie din oras.

 

FemeiaStie.ro: In afara de a fi medic, sunteti si un om credincios. In ce masura ajuta credinta in cazul bolilor mentale si sufletesti?

Dr. Andrei Pătrîncă: Credinta ajuta in doua ipostaze:

  • daca este una personala, asumata si realista (non-fanatica)
  • daca depresia nu este severa

Sunt unii credinciosi care suporta mai bine viata pamanteasca, fiind calauziti de speranta unei fericite vesnicii. Sunt credinciosi care se tem ca ar comite un „pacat de neiertat”, luandu-si viata, si atunci, atata vreme cat au discernamant, se tem de trecerea la act. Subliniez, tot sistemul de credinte si de valori cade atunci cand suferinta psihica este profunda sau ne deconecteaza de realitate.

 

FemeiaStie.ro: Credeti ca a fost un gest premeditat?

Dr. Andrei Pătrîncă:  Da, cu siguranta. Dar a fost premeditat de forta depresiei care a abolit discernamantul, nu de persoana lucida, constienta.

 

FemeiaStie.ro: Intr-o societate care te vrea frumos, tanar si puternic, cu o viata perfecta, este dificil sa te arati autentic. Cand sa ne aratam vulnerabilitatea si mai ales cui?

Dr. Andrei Pătrîncă: Psihoterapeutului si psihiatrului in prima instanta. Ei sunt formati in a interveni calitativ, specific si potrivit. Prietenilor intelepti, daca ii avem. Familiei, daca este una suportiva.

 

FemeiaStie.ro: Ce ar trebui sa faca medicii psihiatri pentru a veni mai mult in ajutorul mamelor si al persoanelor vulnerabile? Exista in momentul de fata un program special? Multi considera ca este scumpa terapia si nu beneficiaza de ajutor/tratament adecvat.

Dr. Andrei Pătrîncă: Cred ca mai multe interviuri pe tema suferintei psihice, ca acesta propus de dvs., ar putea fi o metoda. O „scoala a parintilor” ar fi bine venita. Aparitii media mai multe si care sa tina cont de competentele unui specialist in sanatate mentala, nu de alte considerente de a aparea, in publicatii, „pe sticla” sau de a te face auzit pe undele radio.

 

FemeiaStie.ro: Cum sa avem grija de mintea noastra? Ajuta sportul?

Dr. Andrei Pătrîncă: Un stil de viata sanatos, cu atentie la alimentatie, cu evitarea toxicelor (alcool, tutun, droguri etc.) si cu miscare periodica sunt „mine de aur” in prevenirea tulburarilor psihice. Cu toate acestea, sunt factori genetici si traume severe care pot inclina balanta mai mult decat stilul de viata in directia instalarii suferintei interioare.

 

FemeiaStie.ro: Unde va pot gasi cei interesati sa apeleze la serviciile dvs.

Dr. Andrei Pătrîncă: Ma puteti gasi la clinica RMN Diagnostica din Sibiu, str Somesului, nr. 19, acesta fiind singurul loc de munca unde sunt angajat.

 

FemeiaStie.ro: Va multumesc pentru timpul acordat!

Dr. Andrei Pătrîncă:  Va multumesc si eu pentru oportunitatea de a dezbate impreuna acest subiect sensibil si actual!

Un interviu realizat de: Andreea Pelau,

cu: Dr. Andrei Pătrîncă

photo by: pixabay.com

Nota obtinuta:
9 (13 voturi)
1785 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Joi, 05 Mai 2022

Etichete pentru acest articol:

despre suicit, sinucidere, ajutor psihologic, psihiatru


S-ar putea sa va intereseze si:

Meditatia este o tehnica a instruirii mintii si functioneaza asemeni modului in care [..]
citeste si comenteaza
Furia nu este o emotie primara. Furia este folosita pentru a ascunde faptul ca suntem [..]
citeste si comenteaza
Orice despartire lasa urme in psihicul uman, fie ea chiar si de comun acord, cu atat mai [..]
citeste si comenteaza
Un om de spirit si de bun simt spunea odata despre un medic plin de sine si de gravitate: [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Silviu Pasca impresioneaza prin talentul sau si prin felul unic de a dezlantui pe scena. A fost [..]
citeste si comenteaza
Prima oara a luat contactul cu un podium de moda, pe cand avea doar 19 ani, intr-o prezentare de [..]
citeste si comenteaza
Se antreneaza aproape in fiecare zi, iar pana sa ajunga in sala de fitness a practicat diverse [..]
citeste si comenteaza
Pe data de 5 decembrie, cei mici isi pregatesc, cuminti, ghetutele si le aseaza la usa. Toti copiii [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate