Ce inseamna anxietatea si cum o putem combate?
Sunt momente cand si tu simti frica, neliniste sau ingrijorare fara niciun motiv? Ai palpitatii, iti transpira palmele, te simti obosit, inima bate sa iti iasa din piept, simti ca iti pierzi controlul si ca nu te poti concentra…. atunci s-ar putea sa suferi de anxietate!
Asa cum spunea si Buddha “cel mai mare dusman al omului este propria sa minte”.
Exact asta inseamna si anxietatea…persoanele care sufera de anxietate sunt prizonierii propriei lor minti si nu au nicio sansa sa evadeze din acest univers limitat. Forma cea mai usoara a anxietatii e manifestata in episoadele scurte, iar cea acuta in episoadele pe termen lung.
Pericolul imaginar pe care aceste persoane il percep ca fiind propria realitate le atrage intr-o capcana si intr-o lupta dificila cu proprii demoni. De aceea, acestia vor evita relationarea cu alte persoane pentru a nu fi considerati nebuni. Semnele fizice sunt evidente si nu pot fi mascate. Persoanele care sufera de anxietate aleg de cele mai multe ori singuratatea si nu cer ajutor fiindca nu-si pot expune vulnerabilitatea in fata celorlalti. Mai mult decat atat, ei incearca sa-i protejeze pe cei dragi desi ei insisi sunt cei care au nevoie de ajutor.
Cand aceste persoane sunt implicate in proiecte importante unde intreaga atentie le este solicitata simptomele dispar ca prin minune fiindca toata energia este canalizata intr-un singur sens. Sigur ca nu aceasta este solutia potrivita si ca ea nu aduce vindecarea, insa ameliorarea simptomelor este importanta si se datoreaza nivelului de serotonina care actioneaza la nivelul creierului.
Ceea ce se intampla de fapt in mintea unui om ce sufera de anxietate este un blocaj al fluxului sanguin ce transporta serotonina catre creier. Serotonina este un neurotransmitator care asigura buna functionare a organismului atat la nivel fizic, cat si psihic. Denumita si “hormonul fericirii” ea regleaza dispozitia, somnul, pofta de mancare si inlatura depresia. Creierul singur trebuie sa produca aceasta substanta fiindca din cea secretata la nivelul tractului gastrointestinal doar o parte este sintetizata si eliberata in creier.
Insa simptomele manifestate in episodul de anxietate, mai ales teama determina aparitia hormonului numit adrenalina. Astfel, musculatura se incordeaza, pulsul creste si respiratia devine sacadata. Toate aceste simptome ii distrug practic viata sociala a individului ce sufera de anxietate. El da dovada de o gandire rationala in afara episoadelor dramatice, insa nu stie calea pentru a se putea elibera de aceste angoase. Desi face eforturi considerabile pentru a-si pastra luciditatea, bolnavul nu reuseste sa castige lupta si astfel la sfarsitul zilei sau chiar mai devreme se simte sleit de puteri si abandoneaza totul. Cheful de viata ii dispare fiindca nu mai are nicio urma de energie.
Cum apare anxietatea?
Se presupune ca principala cauza a aparitiei anexietatii ar fi anumite evenimente stresante din viata individului, evenimente ce-i aduc neliniste si nesiguranta la nivel personal. Cand constientizeaza problema bolnavul incepe prin a fi atent la alimentatie, adopta un stil de viata sanatos, apeleaza la suplimente alimentare si vitamine, incearca tot felul de metode de relaxare de la meditatie pana la aromoterapie, insa toate aceste actiuni au beneficii pe termen scurt. Ceea ce ar putea da rezultate ar fi o stare de beatitudine permanenta intretinuta de momente fericite, mici si dese si de armonie si pace interioara, alese in mod deliberat de individ.
De precizat este faptul ca mai toti oamenii experimenteaza stari de anxietate efemere, insa doar pentru unii problema devine presanta diferenta facand-o incapacitatea de control. Anxietatea poate fi o trasatura sau o stare dupa cum bine facea distinctia Spielberger in 1972.
Teama de a nu fi umilit in public, teama de a traversa strada, de a te urca in lift, teama de a nu-ti cadea ceva in cap cand mergi pe sub balcoanele altora e doar un joc creat de propria noastra minte, un joc caruia ii putem cadea cu usurinta victime. Pragul dintre nebunie si realitate e aproape invizibil si poate fi trecut cu usurinta.
Capacitatea de a gasi un echilibru si de a analiza corect situatiile stresante prin care trecem, modul de abordare a problemelor nici prea serios, dar nici in gluma este cheia controlului mintii. Cruntul sentiment de derealizare (perceperea obiectelor, a oamenilor si a ambientului ca fiind ireale, distante, lipsite de viata) este poate cel mai tragic simptom al anxietatii.
Considerat inamicul numarul unu al omului, stresul isi pune amprenta asupra personalitatii umane, iar acolo unde gaseste un sistem imunitar slabit actioneaza fara mila.
Asadar, sa fim empatici cu semenii nostri care sufera de aceasta tulburare si sa-i ajutam cum ne pricepem mai bine. Sa nu emitem judecati pana cand nu am trait realitatea celuilalt, iar asta, dragii mei este ceva imposibil!
Un articol oferit de: https://esentialle.ro
Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Luni, 23 Ianuarie 2017
despre anxietate
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?