Atacurile de panica si anxietatea. Cum le depasim?

pbfd-depresie

Tot mai multe persoane se confrunta cu stari de anxietate si atacuri de panica, principalii factori declansatori fiind perioadele de stres, incertitudine si agitatie. Este foarte important sa stim cum sa gestionam aceste stari, sa le scadem intensitatea si cum reusim sa ne invingem temerile.

Teama poate porni de la un singur gand. Cand este nejustificata starea de teama?

E suficient un singur gand care declanseaza starea de anxietate, care “te avertizeaza” ca te afli in pericol. Gandul acela este vital atunci cand esti intr-un pericol real. Te ajuta in anumite situatii. Dar sunt si situatii cand gandurile scapa de sub control. Cand temerile sunt nejustificate, se declanseaza starea de anxietate generalizata si atacurile de panica.

Ca sa intelegem mai bine aceste stari, vom lua un exemplu general. Spre exemplu, o persoana poate evita un anumit loc pentru ca ii este teama sa mearga acolo, chiar daca locul respectiv nu reprezinta un pericol real. Dar s-ar putea ca acel loc sa fi reprezentat la un moment dat, in trecut, pentru scurt timp, un pericol, iar acum persoana respectiva asociaza starea de anxietate cu locul respectiv, nu cu momentul in sine care a dus la declansarea acestei stari.

De obicei, momentul declansator este ascuns, are legatura cu o experienta din trecut. Din cauza ca nu se mai face distinctia intre momentul declansator si locul care creeaza starea de panica, exista tendinta de a se feri de locul respectiv, pana cand constientizeaza ca locul in sine nu este motiv de panica. Persoana respectiva alege sa se indeparteze de locul respectiv, iar in timp subconstientul poate gasi si alti factori declansatori in locurile in care merge, care ii pot induce si mai mult starea de panica si o pot face chiar sa se izoleze. Solutia nu este izolarea, ci infrangerea temerilor. A-ti invinge starile de teama inseamna o lupta. Teama nu poate fi invinsa dintr-odata. Care este motivul? Este suficient un singur gand care sa declanseze starea de panica. Din moment ce gandul se declanseaza, greu mai poti folosi autosugestia. S-ar putea ca doar gandul ca mergi in locul respectiv sa declanseze starea de panica. Este ca si cand refuzi sa mai mergi cu liftul sau cu un mijloc de transport in comun pentru ca acolo ai fost jefuit de un hot. Sau iti este teama sa mergi cu liftul pentru ca la un moment dat s-a blocat, sau pentru ca eviti spatiile inguste sau intunecate. Temerile pot fi nenumarate, dar nu toate sunt justificate. Ele ne impiedica sa ne desfasuram asa cum ar fi normal. Foarte multi oameni se feresc sa vorbeasca in public, din teama de a nu gresi sau de a nu parea ridicoli in ochii celorlalti. Multe situatii asupra carora consideram ca nu detinem controlul ne pot provoca teama. Teama este buna, vitala in anumite situatii. Dar de multe ori, teama este nejustificata.

 

Acceptarea si scaderea in intensitate a starii de panica 

Este important sa descoperim factorul declansator, adica momentul din trecut care ne-a produs teama. Daca nu ne amintim, atunci am putea scadea in intensitate starile de panica prin acceptarea faptului ca avem un sentiment de teama, dar si prin identificarea gandului sau a convingerilor din prezent care ne ghideaza catre aceasta stare.

Starea de anxietate nu poate fi eliminata dintr-odata, dar poate fi gestionata mai usor daca subconstientul nostru va deosebi starea de teama reala de cea inchipuita. Este bine sa dam piept cu aceste stari, nu sa fugim, pentru ca vor reaparea in viata noastra, mai devreme sau mai tarziu.

In timp, momentele de panica scad in intensitate daca le acceptam pur si simplu. Un episod de panica mai putin intens decat precedentul reprezinta o imbunatatire. Teama este temporara, dar daca nu ne focusam spre a o diminua, este posibil sa dezvoltam si mai multe motive de a ne teme. Teama ne poate controla, ne poate duce la amanare, esec si nefericire. Poate fi declansata de factori exteriori, dar mai ales de factori interiori, de gandurile, de ingrijorarile noastre.

Teama inseamna si anticiparea unor situatii care nu au avut loc inca, dar care s-ar putea sa ne impiedice sa ne exprimam sau sa actionam asa cum ne dorim.

Este important sa practicam cunoasterea de sine, sa ne recunoastem temerile atunci cand apar, sa facem distinctia intre temerile justificate si nejustificate, sa depasim anumite situatii mai usor, cu incredere in fortele noastre. Sa prindem mai mult curaj in realizarea a ceea ce ne dorim, sa actionam mai mult si sa ne temem mai putin.

Un articol de: Gabriela Barbu 

Photo by: pixabay.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
975 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 14 Ianuarie 2021

Etichete pentru acest articol:

atacuri de panica


S-ar putea sa va intereseze si:

Suntem obisnuiti cu viata complicata, indiferent ca este a noastra sau a celui de langa [..]
citeste si comenteaza
Ne-am saturat sa se spuna ca femeile sunt sexul frumos, iar barbatii cel puternic? [..]
citeste si comenteaza
Nu de putine ori am auzit cum se susoteste pe la colturi despre anumite doamne sau cum [..]
citeste si comenteaza
Propria ta fericire sta in mainile tale fiindca tu esti creatorul propriei tale vieti. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pasea cu botuta ei, anevoie, de parca ar fi tras toate durerile lumii dupa ea. „Este bugat pana [..]
citeste si comenteaza
In fiecare sezon exista anumite stiluri vestimentare care sunt in tendinte si altele care nu sunt [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea este azi in cautarea carierei de vis, jobului mult visat. Toti ne dorim acelasi lucru: [..]
citeste si comenteaza
Dragostea este indelung rabdatoare, dragostea este binevoitoare, nu invidiaza, nu este laudaroasa, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate