3 retete italienesti care sigur vor fi pe gustul celor dragi

adv-pigs-mancare-italieneasca

Una dintre cele mai apreciate si diversificate bucatarii din lume este de origine italiana. Un amestec de influente arabe, bizantine, grecesti si etrusce, care a influentat profund preparatele culinare din alte tari invecinate, precum Franta si Spania, bucataria italieneasca uimeste cu arome si retete delicioase.

Stim ca preparatele culinare italiene folosesc foarte mult branzeturile, caci italienii sunt maestri in prepararea acestora, uleiul de masline, rosiile proaspete sau uscate la soare, ciupercile. In general, sunt preferate ingrediente proaspete si bio, motiv pentru care gustul si aroma sunt vestite in orice colt al lumii si garanteaza aprecierea mesenilor.

Pastele – nelipsite din orice casa

Sunt cele mai cunoscute preparate din bucataria italiana si vin in diferite forme si denumiri: spaghetii, farfalle, penne, gnocchi, rigatoni etc. Daca sunt umplute, primesc denumiri specifice: ravioli, tortellini, tortelloni etc.

Pentru a putea prepara paste cu adevarat gustoase si sanatoase, alege paste fainoase din cele mai bune surse si ingrediente proaspete! Este primul pas in obtinerea unor rezultate optime in bucatarie, precum:

●     Trenette al pesto – una din mancarurile extraordinare ale Liguriei, in care pastele al dente sunt ornate cu sos de pesto, usturoi, ulei de masline si parmigiano.

●     Spaghetti alle vongole – pastele specifice, cu scoici, sunt specifice pentru sudul Italiei; la origine, se pregateau fara sos de rosii; se folosesc scoici proaspete, vin alb, ulei de masline si peperoncino.

●     Bucatini all’Amatriciana – paste pregatite cu sos de ceapa, guanciale (carne de porc sau bacon) si rosii, peste care se presara branza rasa sau parmigiano.

●     Penne alla Bolognese – reteta tipica de paste, al carei sos este un amestec de carne de porc si vita cu rosii proaspete, masline, usturoi si un strat generos de parmigiano.

Pizza – gustoasa, renumita, mereu dorita

La origine, pizza a reprezentat mancarea saracilor din Napoli, aparand undeva in secolul XVI, dupa ce au fost aduse rosiile din America. Cel mai probabil, precursoarea pizzei a fost focaccia, o paine cunoscuta si folosita de pe vremea latinilor.

Pentru prepararea a doua blaturi de pizza de 35 cm, poti utiliza 350 gr de faina, 240 ml de apa calduta, o lingura de ulei de masline, un praf de sare si putin zahar. Drojdia se activeaza prin dizolvare in apa calduta si amestec cu zaharul, fiind lasata 10 minute sa lucreze. Se amesteca ulterior cu faina, sarea si uleiul, iar aluatul rezultat se lasa la dospit la rece pentru 10-12 ore.

Pe blat se pune sosul de rosii, peste care se adauga orice fel de ingrediente deja pregatite – de la legume si pulpa de rosii pana la diferite carnuri – si foarte putina branza rasa. Peste ingrediente se presara din nou branza si se lasa la cuptor 10-15 minute.

Lasagna – traditie culinara cu gust

Este o mancare traditionala italieneasca foarte gustoasa si usor de preparat. Pentru a prepara lasagna este nevoie de 1 pachet de foi speciale de lasagna si un sos de carne. Acesta se pregateste prin fierberea in tigaie, la foc mic, pentru 45 de minute, a unei cepe si a catorva ciuperci tocate marunt, alaturi de 500 gr de carne tocata, cativa catei de usturoi, sare si condimente dupa gust. Foile de lasagna se fierb 10 minute in apa, dupa care trebuie sa fie asezate in tava, intre ele presarandu-se uniform sosul de carne si mozzarella. Se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute, iar la final va iesi una dintre cele mai delicioase alegeri culinare.

In definitiv, explorarea preparatelor culinare italienesti este o aventura pentru care o viata de om nu este suficienta. Tocmai aceasta bogatie de gusturi, arome si modalitati de preparare o fac atat de dorita si apreciata oriunde, iar simplitatea retetelor permit fiecarui doritor sa incerce gustul italienesc in propria bucatarie.

Sursa foto: piqsels.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
239 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Marţi, 15 Iunie 2021

Etichete pentru acest articol:

retete paste, pizza, lasagna


S-ar putea sa va intereseze si:

Retete culinare rapide. In scurt timp musafirii o sa vina? Nu te panica, fa o gustare [..]
citeste si comenteaza
Este foarte cald si sunt sigura ca nu ai rabdare sa stai foarte mult timp in [..]
citeste si comenteaza
Daca esti la dieta sau simti ca nu mai vrei sa gatesti ceva complicat sau nu ai timp, [..]
citeste si comenteaza
Pentru cine e amatoare de retete culinare din bucataria internationala, in acest articol [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Corona virusul a reusit sa puna o intreaga lume pe pauza si a obligat miliarde de oameni sa stea in [..]
citeste si comenteaza
Party in club cu prietenii, job, vizite, petreceri de sarbatori, plimbari lungi prin aerul rece al [..]
citeste si comenteaza
In fiecare vara avem ocazia sa schimbam incaltamintea de iarna si sa ne etalam incaltamintea de [..]
citeste si comenteaza
Ne imbracam nu doar pentru propria stare de bine si de fericire, dar si pentru ochii celorlalti, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate