Vinul – intre agonie si extaz
Vine Craciunul! Si bineinteles ca nu exista sarbatoare fara un pahar de vin. Inca din antichitate vinul se foloseste la serbarea unui eveniment, la nasterea sau moartea unui lucru, unei fiinte. In ziua de azi cel mai placut e atunci cand pregatesti o cina romantica pentru persoana iubita si bineinteles seara nu e perfecta fara un pahar sau o sticla de vin. Noaptea, garantat, va fi una de neuitat!
Combinari euforice
De sarbatori, romanului ii place sa aiba masa incarcata cu diferite bunatati incat nu poti sa te abtii de la nimic. Fie ca esti la dieta sau nu, fara sa iti dai seama faci rezerve pentru cateva luni, ca apoi urmeaza Pastele. Insa pe masa fiecarui crestin nu lipseste vinul.
O sticla de vin bun confera o tenta speciala oricarei mese. Bucatele obtin o anumita desavarsire: imbinarea vinului cu mancarea ne ofera o diversitate imensa de senzatii gustative. Insa exista si o conditie: vinul trebuie sa se potriveasca cu gustarile servite, in caz contrar, revelatii gustative deosebite nu veti avea. Iata de ce ar fi bine sa cunoastem cateva reguli de baza de combinare a bucatelor cu vinul. Cea mai simpla regula: mancarea si vinul trebuie sa faca parte din aceeasi „categorie de greutate” si in niciun caz sa nu concureze, ci sa fie in armonie una cu alta.
Iata cateva indrumari care ne vor ajuta sa cream “combinatii tulburatoare” pentru nopti si sarbatori euforice:
- Pentru fructele de mare, moluste si crustacee, se recomanda a se servi un vin alb cu gust delicat si aroma fina, de exemplu, vinul de calitate superioara "Sauvignon";
- Caviarul cu un spumant alb natural;
- Pestele fara sos cu vinurile "Chardonnay" sau "Sauvignon", (cu cat pestele este mai fin, cu atat vinul trebuie sa fie mai fin);
- Carnea alba cu sos provensal – la astfel de bucate complexe se potriveste vinul dens cu o aroma puternica si astringenta placuta;
- Carnea rosie de vita sau de berbec – puteti servi un vin rosu bun "Cabernet", "Merlot" s.a.;
- Branza moale cremoasa – vinuri rosii de colectie, cum ar fi "Merlot";
- La branzeturi moi cu coaja de mucigai (Bri, Camambert) – vinuri albe "Chardonnay", "Sauvignon";
- Fructe si deserturi de fructe, inghetata – spumant natural demidulce ;
- Gustari dulci (sarlote, budinci s.a) – vinul de desert.
Efecte miraculoase
Unii stim de la bunici ca un paharel de vin dupa fiecare masa iti da “sanatate”. Stiau ei de ce zic asta! Inca din mosi-stramosi batranii consumau un vin alb-sec dupa o mancare cu peste, un vin rosu dupa o friptura de porc si un vin dulce dupa o placinta, la desert.
De exemplu, la persoanele slabite, vinul stimuleaza pofta de mancare; daca se bea in timpul meselor, are efect de stimulare a digestiei. In toate timpurile, vinul era recomandat, in primul rand, pentru proprietatile antianemice, fortifiante, revigorante si energizante.
- Vinurile rosii, bogate in taninuri, sunt astringente si au un efect usor constipant;
- Vinurile albe, usor acrisoare, sunt diuretice pentru un rinichi sanatos si cu rol in stimularea digestiei;
- Un consum ponderat de vin previne bolile inimii;
- Un pahar de vin sec poate fi recomandat si diabeticilor.
Cum zicea Petrarca: “Primul pahar de vin taie setea, al doilea da buna dispozitie, al treilea da placere, al patrulea tine in spate betia, al cincilea mania, al saselea cearta, al saptelea furia, al optulea somnul, iar al noualea boala sigura”.
Dar sa nu uitam: consumul exagerat de alcool dauneaza grav sanatatii!
Postat de: Teodora-Ieseanu Marţi, 14 Decembrie 2010
soiuri de vin, vin sec, vin rosu, Sauvignon, caviar, spumant, Cabernet, merlot, vinuri dulci, sanatate
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Lista celor mai eficiente plante medicinale in tratarea metroragiei
- La plaja alaturi de copii - ce trebuie sa avem cu noi in geanta
- Importanta unui control regulat al vederii pentru imbunatatirea sanatatii ochilor
- Cum poate fi diagnosticata narcolepsia ("boala somnului")?
- Pesto de leurda: Reteta perfecta pentru un pranz rapid