Vinul – intre agonie si extaz

Vine Craciunul! Si bineinteles ca nu exista sarbatoare fara un pahar de vin. Inca din antichitate vinul se foloseste la serbarea unui eveniment, la nasterea sau moartea unui lucru, unei fiinte. In ziua de azi cel mai placut e atunci cand pregatesti o cina romantica pentru persoana iubita si bineinteles seara nu e perfecta fara un pahar sau o sticla de vin. Noaptea, garantat, va fi una de neuitat!:)

Combinari euforice

De sarbatori, romanului ii place sa aiba masa incarcata cu diferite bunatati incat nu poti sa te abtii de la nimic. Fie ca esti la dieta sau nu, fara sa iti dai seama faci rezerve pentru cateva luni, ca apoi urmeaza Pastele:). Insa pe masa fiecarui crestin nu lipseste vinul.

O sticla de vin bun confera o tenta speciala oricarei mese. Bucatele obtin o anumita desavarsire: imbinarea vinului cu mancarea ne ofera o diversitate imensa de senzatii gustative. Insa exista si o conditie: vinul trebuie sa se potriveasca cu gustarile servite, in caz contrar, revelatii gustative deosebite nu veti avea. Iata de ce ar fi bine sa cunoastem cateva reguli de baza de combinare a bucatelor cu vinul. Cea mai simpla regula: mancarea si vinul trebuie sa faca parte din aceeasi „categorie de greutate” si in niciun caz sa nu concureze, ci sa fie in armonie una cu alta.

 

Iata cateva indrumari care ne vor ajuta sa cream “combinatii tulburatoare” pentru nopti si sarbatori euforice:

  • Pentru fructele de mare, moluste si crustacee, se recomanda a se servi un vin alb cu gust delicat si aroma fina, de exemplu, vinul de calitate superioara "Sauvignon";
  • Caviarul cu un spumant alb natural;  
  • Pestele fara sos cu vinurile "Chardonnay" sau "Sauvignon", (cu cat pestele este mai fin, cu atat vinul trebuie sa fie mai fin);
  • Carnea alba cu sos provensal – la astfel de bucate complexe se potriveste vinul dens cu o aroma puternica si astringenta placuta;
  • Carnea rosie de vita sau de berbec – puteti servi un vin rosu bun "Cabernet", "Merlot" s.a.;
  • Branza moale cremoasa – vinuri rosii de colectie, cum ar fi "Merlot";
  • La branzeturi moi cu coaja de mucigai (Bri, Camambert) – vinuri albe "Chardonnay", "Sauvignon";
  • Fructe si deserturi de fructe, inghetata – spumant natural demidulce ;
  • Gustari dulci (sarlote, budinci s.a) – vinul de desert.

Efecte miraculoase

Unii stim de la bunici ca un paharel de vin dupa fiecare masa iti da “sanatate”. Stiau ei de ce zic asta! Inca din mosi-stramosi batranii consumau un vin alb-sec dupa o mancare cu peste, un vin rosu dupa o friptura de porc si un vin dulce dupa o placinta, la desert.

De exemplu, la persoanele slabite, vinul stimuleaza pofta de mancare; daca se bea in timpul meselor, are efect de stimulare a digestiei. In toate timpurile, vinul era recomandat, in primul rand, pentru proprietatile antianemice, fortifiante, revigorante si energizante.

-         Vinurile rosii, bogate in taninuri, sunt astringente si au un efect usor constipant;

-         Vinurile albe, usor acrisoare, sunt diuretice pentru un rinichi sanatos si cu rol in stimularea digestiei;

-         Un consum ponderat de vin previne bolile inimii;

-         Un pahar de vin sec poate fi recomandat si diabeticilor.

Cum zicea Petrarca: Primul pahar de vin taie setea, al doilea da buna dispozitie, al treilea da placere, al patrulea tine in spate betia, al cincilea mania, al saselea cearta, al saptelea furia, al optulea somnul, iar al noualea boala sigura”.:)

 

Dar sa nu uitam: consumul exagerat de alcool dauneaza grav sanatatii!

Nota obtinuta:
9.2 (13 voturi)
9960 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Teodora-Ieseanu Marţi, 14 Decembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

soiuri de vin, vin sec, vin rosu, Sauvignon, caviar, spumant, Cabernet, merlot, vinuri dulci, sanatate


S-ar putea sa va intereseze si:

Retete compot facut in casa. Stim cu totii cat de nocive sunt sucurile acidulate, insa [..]
citeste si comenteaza
Cidrul este o bautura alcoolica ce se bucura de cativa ani de o popularitate aflata [..]
citeste si comenteaza
Dupa o zi de munca obositoare si solicitanta meriti sa te relaxezi in fata televizorului [..]
citeste si comenteaza
Un studiu recent a demonstrat ca grecii care consuma zilnic cafeaua traditionala ajung [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Of, femeile…. Cand ajung la minunata varsta de 40 de ani, majoritatea intra in panica. Se trezesc [..]
citeste si comenteaza
Nu stiu daca e de ras sau de plans. Pe mine cel putin m-a amuzat teribil. Pentru fetele pentru care [..]
citeste si comenteaza
Acuma traim era cremelor si lotiunilor. Bineinteles ca erau folosite si in trecut, dar nu de toate [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate