Cafeaua si savoarea ei
Se zice ca originea cafelei a fost inregistrata prin secolul IX, in Africa, in Nord – Estul Etiopiei. Descoperirea a fost facuta de catre un pastor, care a observat intr-o noapte un comportament ciudat al caprelor sale (nu mai dormeau si erau agitate) dupa ce au mancat fructele unor arbori necunoscuti.
Cafeaua a fost initial consumata ca fruct alaturi de carne, iar mai tarziu ca si bautura; a fost recunoscuta ca avand un leac miraculous de diminuare a oboselii si de crestere a energiei.
Odata cu trecerea timpului, aceasta s-a facut cunoscuta in toate colturile lumii, iar astazi este una dintre cele mai consumate bauturi. Contine antioxidanti, iar unii cercetatorii sustin ca o cana de cafea pe zi poate reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer si a afectiunilor cardiovasculare (consumata moderat). Cofeina, principalul component, simleaza sistemul nervos si creste activitatea intelectuala; reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia, are un efect benefic impotriva migrenelor si protejeaza neuronii.
Dar, consumata in mod exagerat, cafeaua nu mai are deloc un efect pozitiv asupra organismului; aceasta provoaca tulburari la nivelul tubului digestiv, dureri de cap, palpitatii, insomnii, stari depresive, tremurat, neliniste etc. De aceea trebuie sa o consumati moderat, intr-o cantitate modesta.
De la aparitia cafelei si pana acum, s-au mai introdus pe piata si alte delicatese cu compozitie asemanatoare: espresso, cappuccino, frappe, ciocolata si bomboane cu aroma de cafea etc. Toate vin sa mangaie placerea gustului consumatorilor, astfel ca industia cafelei s-a dezvoltat rapid si a atins cote inalte de consum.
Cafeaua este un deliciu dimineata, servita cu cativa biscuiti proaspeti sau fursecuri (speciali pentru cafeluta), ii dau un gust aparte.
Aveti grija sa o depozitati in recipiente ermetice si opace, la temperatura camerei, pentru a-si pastra prospetimea!
Postat de: Alexandra-Apostol Marţi, 22 Februarie 2011
cafea, istoria-cafelei, beneficii-cafea
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Descopera rolul fiecarui produs necesar manichiurii cu gel UV! Iata ce trebuie sa stii
- Atacurile de panica si anxietatea. Cum le depasim?
- Reduceri de zeci de mii de lei la abatitoare performante, in regim outlet!
- 7 lucruri de care ar trebui sa scapi atunci cand iti decorezi casa
- 5 facilitati oferite de stat, de care poti beneficia pentru firma ta