Prevenirea obezitatii la copii. Sfaturi pentru parinti

Traim intr-o societate in care valorile nu mai conteaza, in care kitsch-ului si  bombasticul ieftin troneaza, in care adolescentii lasa lectura pentru jocurile PC, iar mesele din sanul familiei sunt inlocuite cu gustarile din magazinele de tip fast-food. De aceea,  tot mai multi adolescenti si copii au probleme cu greutatea. In astfel de cazuri, adultii trebuie sa ia masuri. Rolul lor fiind acela de a-i ghida pe micutii spre o alimentatie sanatoasa.

 

Obezitatea loveste inca din copilarie

In Statele Unite numarul copiiilor obezi s-a marit, iar cifrele sunt ingrijoratoare. 10 procente din copiii cu varste cuprinse intre 4 si 5 ani sufera de obezitate, mult mai mult decat in urma cu 20 de ani.  Si chiar daca vorbim de America, tara cu numarul cel mai mare de obezi, cifrele obtinute la nivelul populatiei romane nu ne feresc de griji. Insa obezitatea se poate preveni. Pastrand o doza de pesimism, obezitatea iubeste sexul feminin, caci mai multe fetite decat baieti sufera de obezitate. Iarasi  un aspect negativ, obezitatea se inrautateste odata cu cresterea, spre varsta de 6-11 ani, iar in aceasta categorie unul din cinci copii sufera de obezitate. Pentru ca adolescentii si copiii sa nu mai sufere, tot ce trebuie facut este ca parintii sa ii supravegheze pe micuti cand mananca, sa vada ce prefera acestia.

 

Sfaturi pentru parinti

Inainte de a-si ajuta copiii, parintii nu trebuie sa ii treaca  pe dieta. Astfel de modificari in alimentatie se fac numai in urma  unui control medical, adica micutii sa fie vazuti de un medic, sa fie analizata istoria greutatii si inaltimii de pana acum, pentru a se putea fixa diagnosticul. Caci in perioada de crestere, este mai greu sa se stabileasca acest diagnostic.

 

Ce-ar putea sa faca in schimb parintii? Sa ii invete pe copii cum sa duca un stil de viata sanatos. Sa ii determine sa lase activitatile care ii fac sedentari, de exemplu, sa stea in fata calculatorului si sa se joace jocul preferat. Sa ii invete sa manance sanatos, sa faca sport in mod regulat, caci numai asa se pot mentine sanatosi. Insa, toate aceste strategii pentru a creste sanatos trebuie implementate inca din copilarie.

Si pentru ca tot vorbeam de rolul major al parintilor in cresterea micutilor, adultii trebuie sa se asigure ca le furnizeaza copiiilor mese si gustari sanatoase, zi de zi. Sa ii duca pe micuti la o sala de sport.

 

Invatand de mici ce trebuie sa manance, avand de partea lor pe adulti, care trebuie sa faca si ei a fel, sa ramana activi si sa manance sanatos, micutii vor invata importanta unei alimentatii sanatoase si o vor respecta de-a lungul vietii. Iar practicarea unui sport, eventual cu unul dintre parinti, scade riscul afectiunilor, in special al obezitatii.

 

Insa, in tot acest demers al parintilor de a schimba ceva in stilul de viata al micutilor nu conteaza kilogramele in plus... ci sprijinul neconditionat pe care trebuie sa il aiba micutii. Adultii le vor vorbi celor mici despre o nutritie sanatoasa, in timp ce  vor planifica mesele si gustarile dupa un orar anume. De asemenea, pentru un sprijin total se recomanda ca mesele sa se serveasca impreuna cu  familia, iar gustarile sa fie servite cat mai des. Si nu in ultimul rand, adultii sa se asigura ca le ofera celor mici meniuri diversificate, ca mananca de fiecare data altceva, dar respectand Piramida Alimentara pentru copii, iar portiile fiind unele ca pentru copii, adica mici.

 

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
3022 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Stama Luni, 20 Septembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

copii, alimentatie sanatoasa, obezitate, fast-food


S-ar putea sa va intereseze si:

Sa vedem cati dintre noi trecem testul iubirii adevarate, libere, sincere, fara [..]
citeste si comenteaza
Nu stiti ce acte trebuie sa contina dosarul de inscriere ? Va prezentam o lista [..]
citeste si comenteaza
Aproximativ una din zece mame prezinta depresie post-natala, ce apare de obicei dupa [..]
citeste si comenteaza
Foarte bine, atunci ai grija de el! Astepti cele 7/10 zile de vacanta un an intreg. Vrei [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Gandindu-ma la acele persoane ce se chinuie din rasputeri sa slabeasca si nu pot, m-am gandit ca [..]
citeste si comenteaza
Daca va doriti un abdomen perfect, si-ati incetat sa mai sperati sa va vedeti visul cu ochii, avem [..]
citeste si comenteaza
Se zice ca nimic nu-i mai important decat sanatatatea. Dar, oare cati dintre noi intelegem asta cu [..]
citeste si comenteaza
Un vechi proverb spune”minte sanatoasa in corp sanatos”. Si trebuie sa recunoastem ca in aceste [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate