Pericolul din spatele jocurilor pe calculator
Dupa ce s-au linistit apele in urma tragediei virale Balena albastra, alte jocuri periculoase, precum Momo Challenge, vin cu noi cazuri de adolescenti care, din teribilism, curiozitate sau naivitate se grabesc sa raspunda provocarilor personajului virtual hipnotizant – cu ochi bulbucati, in spatele careia mocneste o noua tragedie.
John Santelli, presedinte al Societatii Americane de Sanatate a Adolescentilor si profesor pediatru al Universitatii Columbia, spunea intr-un interviu recent ca, desi parintii au grija sa isi fereasca permanent copiii de tentatia drogurilor, de pericolele ascunse in spatele consumului de alcool si de impactul emotional al relatiilor sexuale timpurii, putini se gandesc ca…adevaratul pericol il reprezinta aparent banalele jocuri despre care nu stim mare lucru.
Falsa impresie a controlului asupra copilului ofera multor parinti iluzia ca stiu exact cu ce se ocupa acestia. Insa, potrivit expertilor, copiii si adolescentii stiu exact care sunt secretele virtuale pe care trebuie sa le pastreze departe de ochii parintilor. De ce este atat de mare aceasta tentatie de a se angrena in pericolul lansat online? Deoarece lumea virtuala le permite sa actioneze liber - fara restrictiile intalnite in lumea reala - ceea ce pare sa le dea un impuls adrenalinei si asa le intretine teribilismul specific varstei.
"Adolescentii, in general, accepta aceste riscuri deoarece sunt vulnerabili si cauta validare", a declarat pentru IANS Samir Parikh, directorul Departamentului de Sanatate Mintala si Stiinte Comportamentale din Fortis Healthcare, New Delhi.
"S-a constatat ca unii adolescenti au o stima foarte scazuta de sine si se bazeaza in mod semnificativ pe aprobarea celorlalti, in special pe aprobarea celor care tind sa se impuna si sa pretinda respect. Pentru a le castiga respectul si a se simti mai puternici, la randul lor, acestia ajung sa fie dispusi sa experimenteze si sa indure orice, spune Sameer Malhotra, director, Departamentul de Sanatate Mintala si Stiinte Comportamentale, Spitalul Max Super Specialty, Saket , New Delhi.
Potrivit unui raport din The Sun, publicat pe 31 iulie 2018, celebrul joc Balena Albastra a avut drept urmare decesele a aproximativ 130 de adolescenti din toata Rusia. Iar provocarile s-au extins in toata lumea. Iar daca provocarile initiale se rezumau la a sta treji pe timpul noptii, a renunta la scoala si a se taia pe maini, pentru a primi validarea finala…adolescentii erau indemnati sa se sinucida. Si nu putini au acceptat sa o faca.
Tu stii ce se joaca in timpul liber copilul tau?
Tendinta tot mai puternica de a-si face conturi secrete, de a-si feri activitatea virtuala de ochii parintilor, precum si nevoia de a se rupe de lumea reala si de realitatea imediata, pot fi semne ale unei posibile angrenari intr-o realitate virtuala care a depasit demult limitele unui banal joc distractiv.
Specialistii sfatuiesc parintii sa acorde o atentie sporita oricarui semn care anunta un comportament schimbat al copilului si sa nu amane vizita la psiholog. Desi prejudecatile pot defini societatea si pot impinge multi parinti sa ascunda problemele copiilor, aceasta atitudine poate fi, in final, fatala.
"Copiii care sunt atrasi de astfel de jocuri, cum ar fi Momo Challenge, Balena Albastra sau Granny, pot trece prin probleme psihologice cum ar fi lipsa de concentrare, interes, sentimente puternice de inferioritate sau nevoia de validare constanta", a declarat psihiatrul Jyoti Kapoor Madan de la Paras Spitals, Gurugram.
Atunci cand parintele observa oricare dintre aceste schimbari comportamentale ar trebui sa ia masuri de urgenta. Orice tragedie poate fi prevenita printr-o comunicare deschisa intre parinti si copii, precum si printr-o monitorizare atenta si echilibrata intre reguli, restrictie si nevoia de libertate a copilului si adolescentului.
Mare parte dintre victimele care cad prada jocurilor virtuale periculoase sunt fie copii si adolescenti privati de libertate, fie scapati total de sub control, fie copii neascultati, neintelesi, pe care lipsa comunicarii si judecata constanta din familie ii determina sa isi gaseasca refugiul, aprecierea si validarea in mediul online, in special in lumea jocurilor online care le confirma puterea si le ofera sentimentul de putere.
De ce?
"Dezvoltatorii unor astfel de jocuri periculoase sunt perfecti constienti de vulnerabilitatile adolescentilor si cunosc nevoia lor de a fi intelesi si validati, precum si faptul ca acestia sunt, din pacate, in numar tot mai mare, lipsiti de obiective." sustine Mrinmay Das, psihiatru senior, Departamentul de Medicina comportamentala, Spitalul Jaypee, Noida.
Familia ramane baza de la care pleaca, din pacate, toate viitoarele tragedii. La fel cum ramane baza tuturor succeselor viitoare. Daca adolescentul se simte singur, plictisit, fara obiective si lipsit de sens, asa cum se intampla tot mai frecvent, acesta se implica imediat in activitati virtuale care sa ii umple timpul si sa il ajute sa se simta dorit si sa isi faca prieteni sau, de ce nu, sa isi gaseasca si o familie mai buna, spune Manish Jain, psihiatru. Insa toate acestea sunt doar castiguri si validari false.
Pentru a evita astfel de situatii si nevoia copilului de a-si gasi refugiul in straini, mai ales cand acestia sunt personaje virtuale absolut macabre, parintele este dator sa isi asculte copilul, sa il treaca pe primul plan, sa petreaca mai mult timp cu el, sa ii ofere atentie, apreciere si toate celelalte instrumente emotionale necesare unui copil, preadolescent sau adolescent.
Photo by: pexels.com
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 05 August 2020
jocuri calculator
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor