Pasi simpli pentru a-i oferi copilului incredere in sine
Copilul trebuie ascultat. Chiar daca parintele, dintotdeauna, sustine ca de fapt copilul trebuie sa asculte de cei mari si sa nu obiecteze pentru ca “e mic” si “nu stie”, copilul stie. Stie ce simte si ce nevoi are si poate de multe ori acestea nu ii sunt ascultate pe motiv ca ”este mic” sau ca lucrurile pe care le are de spus “sunt copilarii”,” nu sunt importante” sau…”nu este timp pentru ele, lasa ca trec”.
Adevarul este, totusi, altul.
Asculta mereu ce spune copilul tau, indifferent despre ce vrea sa-ti vorbeasca. Daca nu ai rabdarea sa il asculti cand e mic pentru ca ti se par lucruri neimportante, nu iti va spune nici lucrurile importante atunci cand va fi mare. Pentru el, toate erau importante.
Iata cativa pasi prin care il poti sustine pe cel mic in procesul increderii in sine:
Asculta-l. Cauta sa il intelegi si apoi sa accepti ca poate nu este sau nu simte cum crezi tu. Sau poate nevoile lui sunt diferite de cele pe care crezi tu ca le are. Si, de ce nu, poate ca lucrurile sau problemele lui ,pe care tu le consideri neimportante si carora nu le acorzi atentie, pentru el sunt probleme mari. Daca il ignore, el considera ca asa merita si isi va pierde inca putin din increderea in sine.
Tine cont si de faptul ca ceea ce asupra ta nu are impact, asupra altora poate sa aiba. Ceea ce tu consideri o problema minora, pentru altii poate reprezenta o problema mare. Nu toata lumea simte la fel, iar perceptia este diferita. Tine cont de aceasta inainte sa judeci prin prisma sentimentelor tale. Intelegandu-l si fiind langa el, ii oferi incredere in sine. Nu va creste cu handicapul sentimental ca tot ce simte e neimportant.
Raspunde intrebarilor lui. Si raspunde cu sinceritate si fara ocolisuri. Menajamentele trebuie sa fie si ele sustinute in realitate, totusi. Ai rabdarea necesara pentru a-I raspunde intrebarilor, inclusiv celor care te pun in dificultate. Nu lasa pe altii sa il informeze cum considera ei, nu-l lasa nici pe el sa isi raspunda prin intermediul anturajului sau sa deduca raspunsurile. Va fi mai greu apoi sa indrepti o informatie eronata. Raspunzandu-I si sustinandu-l, va castiga incredere in sine si in tine!
Ai incredere in el. Sustine-l in planurile si ideile lui asa cum poti mai bine, nu il da inapoi de la ce isi doreste si nu-i reteza arpile atunci cand crede intr-o idee si porneste la drum in construirea primei lui realizari. Avand incredere ca va reusi, ii vei da si lui incredere. Avand incredere ca este capabil, il vei determina si pe el sa se simta capabil.
Cere-I ajutorul. Cerandu-i ajutorul sau o sugestie intr-o anumita problema, va simti ca este capabil, ca este important si ca poate ajuta. Ca ai incredere in el si ca parerea lui conteaza. Aceasta ii va da o incredere nebanuita in sine. Si il va responsabiliza.
Cand greseste, nu il jigni si nu il critica prin comparatie cu altcineva. La varste fragede, copiii interpreteaza acest lucru ca “nu esti bun de nimic, X este mai bun decat tine”. Va incepe sa se compre cu X, sa scada in ochii proprii si sa considere ca nu este capabil si ca orice ar face, tu ve fi nemultumita de el. Comparatia e irelevanta. Daca te deranjeaza ceva la copil, discutati si gasiti o solutie, nu o pedeapsa!
Cu increderea cu care va porni la drum, din copilarie, va merge toata viata inainte. Schimbarea va fi grea si ca adult va avea mult de pierdut cand se va simti, in toate mediile, cel mai slab, cel mai nepotrrivit si va pleca imediat capul considerand ca nu merita, nu este capabil si nu reuseste.
Ai grija de aripile pe care i le oferi copilului pentru calatoria sa!
Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 09 Noiembrie 2015
dezvoltare personala, dezvoltare copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor