Plansul este sanatos
In comunicarea cu copiii evitati etichetarea pozitiva/negativa a emotiilor. Emotiile sunt sanatoase, au efecte benefice asupra dezvoltarii psihice atunci cand sunt spontane si exprimarea lor nu a fost ingradita in vreun fel.
La fel se intampla si cu plansul, fie el plans de furie sau de tristete, iar varianta prin care ii puteti intelege mai bine si ajuta pe copiii dvs este de a accepta fara sa etichetati, fara sa faceti mustrari sau fara sa interziceti manifestarile emotiilor. Este necesar ca parintii sa nu se invinovateasca pentru aceste manifestari, pentru ca motivele pentru care copiii plang sau sunt furiosi pot avea diverse cauze si nu sunt neaparat datorate lor.
Ce faceti?
Cand copii plang pentru ca sunt frustrati, au suferit o dezamagire sau s-a intamplat ceva in exterior, dvs aveti rolul de a accepta suferinta copilului si modalitatea de descarcare a acesteia - plansul.
Daca dvs ati provocat aceste manifestari, este important sa va recunoasteti greseala si sa va cereti scuze, pe langa faptul ca ii veti accepta furia si lacrimile.
Copiii au nevoie sa stie ca sunt iubiti si acceptati atunci cand plang.
Situatii diferite, comportamente diferite
Se intampla sa treceti cu copilul dvs prin momente in care este foarte furios si plange puternic. Chiar si in aceste cazuri exista multe tabuuri sociale, mai ales in privinta baietilor, care indeamna parintii sa-i opreasca din plans.
Ceea ce se stie mai putin este ca in aceste cazuri plansul este o consecinta a frustrarilor acumulate care se cer imperios a fi descarcate. Atunci cand le interzicem copiilor sa planga, stresul se acumuleaza si copilul nu se mai simte suficient de in siguranta pentru a-si exprima sentimentele inofensiv, devenind galagios sau distructiv. Acest tip de comportament este adesea insotit de tipete, de miscari energice dar fara lacrimi.
Cum procedati?
Cand copilul plange si este furios, fara a fi agresiv, solutia este sa fie lasat sa planga. Vestea buna este ca plansul nu va dura la nesfarsit, si cu cat copilul va fi acceptat si va avea spatiu sa se exprime emotional mai mult, cu atat aceste momente se vor imputina.
Cand copilul nu plange insa tipa si loveste, pe el sau alte persoane, in primul rand se stopeaza agresivitatea. Il puteti tine ferm si cu blandete in asa fel incat sa nu-si poata face rau si sa fie in siguranta. Desi copilul poate sa opuna rezistenta trebuie sa continuam sa-l tinem, pentru a stopa tendintele distructive.
Atunci cand manifestarile agresive se diminueaza si copilul se linisteste il puteti ajuta spunandu-i ca stiti ca este suparat si ca este in regula sa planga daca asa simte. Ideea este sa ajungeti la o descarcare autentica de sentimente si nu la o punere in scena a acestora.
Parerea celorlalti conteaza?
Desigur ca in public parintilor le poate fi dificil sa urmeze aceste sfaturi. Pe cat posibil cautati un loc unde copilul poate fi in siguranta si numai in situatii exceptionale ii puteti ditrage atentia. Daca alegeti sa faceti acest lucru tineti cont de faptul ca emotiile nu au fost descarcate si ca va urma un moment in viitor in care episodul se va repeta.
Orice copil trece prin momente in care face astfel de crize de plans. Cu cat mediul de acasa este mai sigur si copilul isi poate descarca sentimentele, poate plange linistit, cu atat ele vor diminua in public, la gradinita, in parc samd.
Partea buna de stiut este ca exista un barometru interior care functioneaza foarte bine si copiii nu vor plange mai mult decat au nevoie. Iar vecinul poate folosi dopuri de urechi daca este deranjat de plansul unui copil.
Postat de: Giorgiana-Cristea Marți, 11 Iunie 2013
despre comunicare, sfaturi psiholog, comunicare copii, emotii copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?