Criza adolescentei
Adolesentii au intodeauna un comportament derutant, creand diverse probleme parintilor. Aceasta este perceptia generala, care poate fi totusi schimbata...numai daca exista comunicare intre parinti si copii.
„Problema” anturajului
In ziua de azi, foarte multi parinti de liceeni marturisesc ca nu mai pot gestiona problemele provocate de copii lor. Daca in trecut aveau o relatie aproape perfecta cu copiii lor, in momentul de fata se simt depasiti de situatie. Din copiii cuminti, asultatori, respectuosi, cu rezultate bune la invatatura, acestia s-au transformat in niste adolescenti conflictuali, independenti, ostili la toate sfaturile. Din nefericire, realatiile dintre parinti si adolescenti devin atat de tensionate incat ajung, uneori, pana la ruperea lor. De multe ori, adolescentii ajunsi in aceasta situatie prefera compania anturajului in defavoarea companiei parintilor. Singurul element de legatura in acesta situatie extrema este dependenta materiala. Exista cazuri in care adolescentii, simtindu-se neintelesi de propria familie, intrerup comunicarea cu parintii si fug - „evadeaza” - de acasa. O solutie in astfel de situatii, la care parintii din pacate nu apeleaza, este consilierea psihologica.
„Problema” educatie sexuale
O alta problema ignorata adesea de parinti este cea a educatiei sexuale. Dezvoltarea fizica si emotionala de la aceasta varsta este accelerata. Pe fondul schimbarilor care intervin in organism, adolescentii devin, din ce in ce mai mult, interesati de relatiile amoroase/sexuale, ceea ce provoaca disperarea unor parinti, care se simt depasiti de situatie. In cele mai multe familii problema sexului este un subiect tabu. De fapt, parintii ar trebui sa isi ajute copiii ajunsi la varsta adolescentei sa se informeze, nu sa le intezica totul. In asemenea cazuri, adolescentii devin din ce in ce mai curiosi, fiind nevoiti sa ia decizii singuri sau sa se informeaza din alte surse, care nu sunt intotdeauna sigure (internet, reviste, prieteni etc). Furtunile hormonale din corp predispun adolescentii la experimentarea unor trairi noi, care pot avea insa si consecinte negative.
„Problema” facultatii
La acesta varsta se iau decizii in ceea ce priveste carierea. De regula, adolescentii sunt oscilanti, nu se pot decide singuri, insa nu accepta sa li se impuna nimic. Acestia incep sa-si doreasca sa devina autonomi, sa nu mai depinda financiar de parinti. Atunci cand parintii fac abuz de autoritate si incearca sa le impuna o decizie, normal ca acestia devin ostili! Exista contradictii si in ceea ce priveste acest subiect, parintii, de foarte multe ori, nefiind de acord cu deciziile adolescentilor in ceea ce priveste meseria/ facultatea aleasa.
De fapt toate acestea sunt niste pseudo – probleme, daca sunt gestionate corect de catre partinti. Este adevarat ca daca la varsta copilariei parintii erau modele pentru copiii lor, acum sunt criticati sever din orice, sunt considerati perimati.
Taversarea acestor experinte cruciale trebuie facuta cu intelepciune de catre parinti, daca vor sa aiba o relatie fireasca cu copiii lor. Solutia este comunicarea, aceasta avand intodeauna efecte benefice asupra relatiei parinte-adolescent.
Postat de: Daniela-Dumitrescu Sâmbătă, 13 Iunie 2015
adolecenti, probleme, anturaj, educatie sexuala
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul