Suntem diferiti, dar ne iubim! Despre stadiile evolutiile relatiei de cuplu
Te ingrijoreaza relatia ta de cuplu? Certurile nu mai inceteaza, reprosurile vin in orice moment? Simti ca ai nevoie de spatiu? Ai constatat ca sunteti diferiti si totusi iubirea voastra inca exista?
Ea este liantul ce va apropie de fiecare data cand plecati pe drumuri diferite, asa ca aveti rabdare si investiti iubire si respect in relatie. Se pare ca suntem cu totii meniti sa trecem prin mai multe stadii pana cand ne maturizam emotional.
Incercari si esecuri, veniri si plecari, rasarituri si apusuri toate alcatuiesc dinamica relatiei de cuplu ce trece rand pe rand prin toate cele patru anotimpuri.
Mai exista oare sansa ca relatia sa fie salvata? Se mai poate produce o reapropiere?
Cunoscutul medic Radu Vrasti, avand o experienta de peste 30 de ani in psihiatrie si cu experiente vaste in terapia familiala, cat si in psihoterapia cognitiv-comportamentala sustine ca exista cinci stadii ale evolutiei relatiei de cuplu.
Primul stadiu este cel al simbiozei.
Abia v-ati cunoscut, emotiile primelor intalniri va dau aripi si starnesc dorinta de contopire nu numai la nivel fizic, dar mai ales la nivel emotional. Nu aveti asteptari de la partener sau doleante fiindca nu este nevoie. Lucrurile merg de la sine, simtiti ca sunteti o singura fiinta. Nu se stie exact cat dureaza acest stadiu. Totul depinde de conditia emotionala a partenerilor. Dragostea oboseste la un moment dat, iar daca partenerii nu realizeaza ca in esenta ei sunt diferiti unul de celalalt dau nastere primelor fisuri in relatia de cuplu. Este foarte posibil ca unul dintre ei sa manifeste nesiguranta si sa ceara dovezi de dragoste, dar celalalt nu se va putea supune permanent acestei cerinte. Cum iubirea nu merge mana in mana cu gelozia se vor declansa tot felul de furtuni emotionale intre cei doi.
Al doilea stadiu este cel al diferentierii.
Apar regulile, se stabilesc anumite limite si fiecare dintre parteneri incepe sa vada lucrurile mai obiectiv. Intre timp iubirea s-a mai domolit, iar ratiunea bate la
Al treilea stadiu este cel al autonomiei.
Partenerii sunt acum la poluri opuse. Dezvolta tot felul de relatii sociale si interese in care celalalt nu este partas. Acum fiecare incearca sa se redescopere si sa se dezvolte personal din dorinta de atinge succesul si recunoasterea sociala. Creste interesul pentru castiguri, apare o oarecare competitie, se naste dorinta pentru autonomie si individualitate. Atentia este indreptata adesea catre exterior si mai putin spre cadrul intim.
Daca pana acum ati crezut ca nimic nu mai poate salva relatia voastra trebuie sa stiti ca urmeaza un stadiu de reapropiere a celor doi parteneri.
Acum dupa ce au fost stabilite granitele libertatii fiecaruia, dupa ce fiecare si-a descoperit competentele si si-a confirmat existenta intr-un mod individualist, egoist chiar, urmeaza sa caute un cadru cald, linistit, primitor in care sa se simta bine. Interesul pentru intimitate e din nou manifestat insa de data asta intr-o forma noua. Cea mai sensibila veriga ramane cea a independentei, a identificarii conceptului de “noi” sau “doar eu”. Negocierile se poarta pe picior de egalitate ambii parteneri dorind sa castige teren. Regasirea e placuta si benefica cuplului care acum a inteles ca sunt doua persoane diferite si ca simbioza, unificarea intr-un singur trup nu este posibila decat la nivel fizic, intim si pentru scurt timp.
Cel din urma stadiu este al interdependentei mutuale.
Acum cei parteneri au o relatie matura pe care au construit-o cu multe eforturi ce au lasat urme in constiinta lor. In functie de caracterul, inteligenta si principiile morale cuplul atinge acum echilibrul perfect intre nevoia de intimitate si cerintele lumii externe. Statutul si rolul fiecaruia sunt bine delimitate. Se poate observa acum un comportament constant venit din ambele parti. Nu mai este nevoie de compromisuri fiindca contrariile si aversiunile sunt limitate si gestionate cu finete.
Fiecare relatie de cuplu are particularitatile si unicitatea ei datorata chiar individualitatii celor doi care o compun. Se pare insa ca orice cuplu trece prin anumite etape pornind de la primele emotii ale intalnirilor timide pana la certitidinea faptului ca doar impreuna pot supravietui in iarna ce ameninta sa se astearna in viata lor.
Mai trebuie mentionat insa ca nu toti cei care pleaca la drum isi asuma pretul ce trebuie platit. De multe ori relatia se opreste din evolutie la aparitia primelor disensiuni. Iubirea frageda nascuta in primavara, da roade pe parcurs daca este intretinuta si pretuita. In cazurile cele mai fericite partenerii aleg sa-si petreaca apusul vietii impreuna si sa se sustina reciproc, insa cati ani de zbucium le-au trebuit ca sa ajunga aici?
Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
stadiile in dragoste, etape relatie de cuplu
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Importanta etichetelor in vanzarea produselor de casa
- Look profesional si stilat: trucuri vestimentare pentru un impact pozitiv la birou
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb