Vreau sa inteleg ce este stresul!
Cunoasterea si aprofundarea problemelor, fara a ne ingropa in ele cu toata gama de sentimente negative, aduc adevarata schimbare in viata noastra. Stresul apare, dar putem invata despre el si intr-o zi viata ne va surade in orice situatie.
Sa incepem cu definitia stresului din wikipedia:
"Stres sau stress, reprezinta sindromul de adaptare pe care individul il realizeaza in urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde incordare, tensiune, constrangere, forta, solicitare, tensiune, mobbing.
Pornind de la conceptul de stres, mentionam ca termenul apartine lui Hans Hugo Bruno Selye care considera ca stresul se leaga de sindromul de adaptare reactia la stres pe care individul il realizeaza in urma agresiunilor mediului. Hans Selye defineste stresul ca ansamblu de reactii al organismului uman fata de actiunea externa a unor agenti cauzali (fizici, chimici, biologici si psihici) constand in modificari morfo-functionale, cel mai adesea endocrine. In cazul in care agentul stresor are o actiune de durata vorbim de sindromul general de adaptare care presupune o evolutie stadiala."
Dupa cum majoritatea stie, stresul este deja un cuvant foarte des auzit si - mai mult decat atat - il simtim fiecare dintre noi intr-o mai mica sau mai mare masura. Se vorbeste foarte mult despre ravagiile pe care le face stresul omului, despre efectele acestuia asupra organismului. Dar la randului lui stresul este efectul a ceva. Nimic nu apare din senin, ci porneste de la ceva. Oare cum am putea lupta cu ceva a carui cauze nu le luam in considerare? Descoperind acele cauze bine inradacinate, putem vedea ce ne trage in cercul vicios al stresului pe care deja l-am integrat mult prea bine in viata de zi cu zi. Din punctul meu de vedere, cel mai greu este sa privim cu un adevarat curaj catre noi, in special catre ce ne deranjeaza. Varianta pe care si eu am ales-o de multe ori - si cred ca nu sunt singura - a fost sa ingrop tot ce nu mi-a placut, fie sa gasesc scuze mereu in intamplarile exterioare, fie in oamenii cu care interactionam.
Sa revin la cauzele stresului. Termenul de stres dupa cum vedem reprezinta un sindrom de adaptare. De aici am observat ca incepe totul, de la capacitatea de adaptare. Adaptarea implica automat existenta schimbarilor.
In viata totul se schimba, uneori lent, previzibil, uneori teribil de brusc. Putem face referire la orice aspect, job, familie, prieteni, starea de sanatate, situatia fnanciara, calamitati si multe altele. Desi cu totii stim asta, cand traim o perioada mai linistita uitam complet ca maine, sau poate peste o ora, totul se poate narui. Suntem prinsi de mirajul situatiei si mai mult, intram in ganduri ca totul ar putea fi mai bine chiar. Uneori in cele mai frumoase perioade, ne poate incerca chiar nemultumirea. Apare ceva neprevazut si suntem uneori socati. Starea noastra datorita evenimentelor total neasteptate se altereaza si dorim cu disperare ceea ce deja a trecut. Nu dorim sa ne fie greu, nu dorim sa suferim, nu dorim sa ne imbolnavim, nu dorim sa ne pierdem serviciul, nu dorim sa divortam, nu dorim sa fie altfel decat vedem noi lumea. Nu acceptam. Nu acceptam nici macar binele, caci in perioade indelungate de liniste in viata unui om, apare dorinta de un bine mai mare, diferit de cel existent. Stresul s-a instalat deja. Incepem sa fim stresati ca suntem stresati, ca nu mai dormim bine, ca nu mai mancam bine, ca nimic nu iese cum ne-am dori. Alimentam stresul cu fiecare zi si uite asa devine cronic. Si care sa fie cauza de fapt, incapatanarea de a trai in afara realitatii. Poate nu-i placuta uneori, insa trairea ei exact asa cum este ea, inlatura stresul. Spunem...este greu. Dar sunt doar doua variante, o viata in stres, si pasirea catre un stadiu din ce in ce mai avansat (care clar nu schimba situatia, ba mai mult ne intuneca mintea), fie acceptarea realitatii si amintirea ca totul vine, dar si trece. Precum acum este zi, apoi este noapte, asa este si viata noastra.
Deci, care ar fi cauza stresului de fapt? Lipsa de adaptare ce vine de la dorinta de a fi totul altfel decat este; prin neacceptarea realitatii, frica de a trai ceea ce nu ne place, nemultumirea, agatarea de bine, agatarea de propriile idei, de propriile fixatii, frica de esec, trairea intr-un trecut demult apus, fie intr-un viitor imaginar, uitarea ca totul este schimbator, egoismul si multe altele, toate acestea aduc stres, amplifica si ne aduc foarte departe de liniste, de libertate, de fericire.
Cauza in sine totusi nu induce stres atata vreme cat observam doar. Reactia noastra este decisiva. Consideram mediul exterior agresiv, cum spune si in descrierea din Wikipedia, si nu doar in permananta schimbare. Traind schimbarile exact asa cum apar, le putem gestiona obiectiv. Putem schimba ceea ce tine de noi, caci forta noastra nu mai este anihilata de starile induse ulterior de stres. Iar ceea ce nu putem schimba, nu este nimic altceva decat prezentul care maine va fi deja trecut.
Nu este usor, insa este posibil. Exista sansa de a trai activ, dar fara stres. Si merita luata in considerare. Cu exercitiu viata se poate imbunatati putin cate putin si lumea se va dezvalui din ce in ce mai frumoasa.
Un articol de: Andreea Catuneanu
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 25 Noiembrie 2013
despre stres, ce este stresul, managerierea stresului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor