Pasiunea pentru bijuterii hand made, cu Mariana Rogoz

Mariana Rogoz: "La prima vedere, poti spune ca nu exista nicio legatura intre geometrie si crearea bijuteriilor. Cred ca ea exista, prin simplu fapt ca in natura totul se bazeaza pe geometrie, incepand de la fagurele albinelor pana la carapacea broastei testoase".

Imi place tot mai mult sa descopar oameni care isi urmeaza pasiunile, indiferent de ocupatia principala din viata de zi cu zi. Si sa gasesc oameni care isi dedica timp si energie pentru a crea lucruri deosebite pentru cei din jurul lor. Inainte de a o intalni virtual pe Mari, nici nu stiam ca se pot face bijuterii soutache. Am admirat indelung creatiile realizate dintr-un simplu fir soutache si am invitat-o pe Mariana sa ne spuna mai multe despre aceasta tehnica si despre pasiunea ei. Va invit sa o cunoasteti si voi!

tehnica soutache

FemeiaStie.ro: Bun venit Mari in comunitatea FemeiaStie.ro! Pentru cititoarele noastre care acum iti descopera creatiile, o sa te rog sa realizezi o succinta prezentare a pasiunilor tale.

Mariana Rogoz: Cu zece ani in urma a inceput pasiunea mea pentru arta nascuta din obiecte aparent inutile, care ar putea fi refolosite. Unele dintre ele ar fi putut urma foarte usor drumul cosului de gunoi, de exemplu, o cizmulita de cauciuc desperecheata, cutii de la creioanele colorate, bidoane din plastic, vase ciobite, flori uscate, crengi, spini, nisip, scoici, betisoare chinezesti, pastile de spirulina expirate, coji de migdale, pietricele, boabe de fasole, ardei iuti uscati, sipci din lemn, cd-uri, plasa de la ambalajul fructelor etc. Am incercat, treptat, sa transform aceste obiecte in mici opere de arta, care sa ajunga la suflet, dar care sa si incante ochiul in acelasi timp.

O alta pasiune am descoperit-o prin incercarea mea de a repara sau de a da o forma noua unei bijuterii vechi. Am inceput sa realizez bijuterii noi si chiar sa-mi construiesc un mic atelier de bijuterit. Din dorinta mea de a invata cat mai multe tehnici, am ajuns la marea mea pasiune- bijuteriile realizate cu tehnica soutache. Acestea ies in evidenta prin pata de culoare obtinuta, prin imbinarea firului soutache cu diverse margelute, pietre pretioase si aceesorii.

Intorcandu-ma in timp, pot spune ca, in liceu, geomatria a fost materia care ma facea sa uit complet de timp si care a devenit o alta pasiune de-a mea. La prima vedere, poti spune ca nu exista nicio legatura intre geometrie si crearea bijuteriilor. Cred ca ea exista, prin simplu fapt ca in natura totul se bazeaza pe geometrie, incepand de la fagurele albinelor pana la carapacea broastei testoase. O dovada a faptului ca geometria este o arta in sine, o reprezinta diamantele care pana nu sunt slefuite in forme geometrice nu-si pot etala frumusetea ascunsa.

 

FemeiaStie.ro: De ceva timp ai descoperit tehnica realizarii bijuteriilor soutache. Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat despre tine de cand creezi bijuterii ?

Mariana Rogoz: De curand am descoperit aceasta tehnica care se potriveste foarte bine cu stilul meu. Sunt o persoana curioasa din fire si imi plac provocarile, ceea ce ma face sa fiu mereu creativa si sa realizez bijuteriile cu multa pasiune. Cand am facut primul cercel soutache, am realizat ca trebuie sa folosesc ata si acul in procent de 100%. Sincer, iti marturisesc ca nu mi-a placut niciodata sa cos dar, in timp, cu fiecare bijuterie finalizata, am inteles cat de provocatoare este aceasta tehnica. Eram motivata sa ma reinventez mereu. Posibilitatea de a crea diferite modele este foarte mare. Dupa ce am invatat sa cos primul element, din dorinta de a realiza elementele cat mai bine, am descoperit singura tehnica de lucru, pe masura ce lucram. Nu exista reguli si asta imi place foarte mult. Lucrand foarte mult, iti poti dezvolta propria tehnica.

Cel mai frumos lucru este faptul ca niciodata nu stiu ce model de bijuterie imi va iesi din maini. Culorile snurului si a margelutelor dezvaluie modelul in timp ce lucrezi. Ca o concluzie, pot spune ca din momentul in care am inceput sa lucrez cu aceasta tehnica, am observat ca pot sa merg cu creativitatea foarte departe.

 

FemeiaStie.ro: Cum ti-ai caracteriza creatiile (bijuterii, aranjamente florale)?

Mariana Rogoz: Acum, cand mi-ai pus aceasta intrebare, am realizat de fapt, ca cele doua tipuri de creatii se aseamana foarte mult intre ele, negandindu-ma la acest lucru.

Atat bijuteriile soutache, cat si aranjamentele/ minicolajele realizate de mine, aduc in prim plan contrastul, gingasia si eleganta. Despre aranjamentele florale pot sa spun acelasi lucru ca si despre bijuteriile soutache, cand le incepeam, niciodata nu stiam ce as putea sa obtin in acel moment. Si le lasam de cele mai multe ori sa mai astepte un timp, iar cand venea vremea lor, singure isi cereau acel obiect care sa le puna in valoare.

 

FemeiaStie.ro: La prima vedere, bijuteriile soutache par a fi rezultatul unui proces foarte complicat. Cum este de fapt realitatea ?

Mariana Rogoz: Intr-adevar, la prima vedere, pare a fi o tehnica foarte complicate, dar  nu e chiar asa. In schimb, necesita foarte multa imaginatie, dar si rabdare in egala masura. E mult de cusut, uneori esti nevoita sa descosi si iar sa cosi, dar in ciuda acestui lucru esti ajutat de fiecare impunsatura de ac facuta printre margele si snururile soutache, care iti aduce pe moment motivatia realizarii urmatorului element. Ai nevoie de ore intregi de munca pentru a ajunge la finalul creatiei. Insa, dincolo de munca, este bucuria imensa de a crea ceva frumos, demn de a fi privit, admirat si, nu in ultimul rand, placerea de a fi purtata de cineva drag.

tehnica soutachetehnica soutache

FemeiaStie.ro: Ce oameni deosebiti ai cunoscut prin intermediul acestui hobby ?

Mariana Rogoz: Imi face o mare bucurie sa raspund la aceasta intrebare pentru ca, alaturi de fetele cunoscute la workshopul de soutache, ma simt ca in familie, dar in acelasi timp ne provocam creativ unape cealalta si acest lucru este minunat.

In prezent, lucram impreuna la un proiect pe care l-am denumit Soutachul filantrop. Realizam fiecare cateva elemente soutache pe care sa le imbinam in diverse bijuterii, iar banii obtinuti din vanzarea bijuteriilor sa-i donam pentru un caz special. In acest timp incercam sa ne formam ca echipa, sa promovam atat tehnica Soutache, cat si produsele handmade.

 

FemeiaStie.ro: Ce ai invatat de la ei ?

Mariana Rogoz: Am invatat sa pot sa-mi castig increderea in ideile mele, sa ma bucur mai mult de momentele de creatie si, nu in ultimul rand, sa ma gandesc cu drag la cei din jurul meu.

 

FemeiaStie.ro: Ce anume te inspira cel mai mult ?

Mariana Rogoz: De multe ori ma inspira o persoana, o culoare sau chiar o intamplare. Daca acestea rezoneaza cu mine, atunci intru foarte usor intr-o stare de flux creativ. Sincer, ma inspira si creatiile designerilor din domeniu. Ma fixez asupra unui element care imi place foarte mult si incerc sa-l transpun in viziunea mea. In ultima vreme, lucrand pentru prieteni si persoane cunoscute, am observat ca pot sa personalizez bijuteria, pentru ca aceasta sa aduca bucurie si o stare de spirit pozitiva persoanei careia ii este dedicata.

De la acestia, am aflat ca o bijuterie lucrata manual si personalizata are un farmec unic, aducand un plus de eleganta.

 

FemeiaStie.ro: Care este cea mai mare realizare profesionala a ta de pana acum ?

Mariana Rogoz: Am lucrat in trei domenii diferite si in fiecare pot spune ca am realizat cate ceva, mi-e greu sa spun care ar fi cea mai mare realizare. Am avut o mare satisfactie cand am realizat site-ul scolii la care am fost profesor, acest lucru se intampla cu foarte mult timp in urma, cand internetul abia isi facuse aparitia la noi. Am fost fericita cand am infiintat un atelier de creatie pentru copii, din cadrul fundatiei la care am activat pentru o perioada mai scurta de timp. O alta realizare importanta a fost organizarea primului meu eveniment, destul de mare, in cadrul companiei pentru care lucrez in prezent.

 

FemeiaStie.ro: Care erau sperantele si visurile tale cand ai devenit adult ?

Mariana Rogoz: Ca absolventa a facultatii de textile am sperat ca voi lucra intr-un departament de creatie. Mi-am dorit o familie numeroasa.

 

FemeiaStie.ro: Ai realizat ceea ce ti-ai dorit sau ambitiile tale s-au mai schimbat pe parcurs ?

Mariana Rogoz: Am realizat o parte din ce mi-am dorit, ce-i drept dupa multi ani de asteptare, am reusit sa-mi intemeiez o famile si sa am un copil. Mi-am descoperit cateva pasiuni, dar nu se stie niciodata cand si care va fi urmatoarea. Recunosc ca ambitiile mele s-au schimbat pe parcurs, dar pun aceste schimbari in bine, pe baza experientei castigate de-a lungul anilor.

Un interviu realizat de: Silvia Filip

Sursa foto: artmarie.ro, arhiva personala Mariana Rogoz

Nota obtinuta:
9.4 (17 voturi)
4365 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Sâmbătă, 18 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:

despre arta, despre bijurerii, bijuterii handmade, tehnica soutache


S-ar putea sa va intereseze si:

O femeie puternica este o persoana intransigenta in primul rand cu ea insasi, apoi cu [..]
citeste si comenteaza
Femeia puternica, regasita in situatii la care este obligata sa faca fata sau in situatii [..]
citeste si comenteaza
Sofi Oksanen, nascuta in 1977, este considerata cea mai importanta nuvelista in viata din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pe artista Ina Nastase nu pot sa spun ca am cunoscut-o chiar din intamplare. Asa cum stiti deja, am [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate