Ligia Pop, vitalitate la superlativ
Este tanara, frumoasa, plina de viata si se prezinta simplu, acelora care inca nu au auzit de ea: ”Sunt autoarea cartii de bucate, Retete Vegane Fara Foc , raw vegan chef (bucatar specializat in bucataria vegana fara foc), sustin demonstratii culinare si organizez anual targuri raw vegan, blogger, licentiata in muzica de catre Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, profesoara de pian si autoarea metodei de pian inovativa, Pasi in lumea muzicii.”
Va invit sa o cunoasteti!
FemeiaStie: Dimineata, de cele mai multe ori, ne trezim obositi si fara chef de nimic. Cat din aceasta oboseala se datoreaza alimentatiei?
Ligia Pop: Aceasta oboseala este urmarea multor cauze, printre care si a unei alimentatii bazate doar pe mancare gatita. Corpul nostru are anumite nevoi nutritionale care pot fi acoperite prin consumarea unui procent considerabil de cruditati, legume bogate in clorofila, indiferent ca-i vara sau iarna, fructe, seminte incoltite si crescute in germeni si vlastari, nuci si toate bunatatile pamantului bogate in vitamine, minerale si amino-acizi esentiali.
FemeiaStie: Ce parere aveti de calitatea produselor animale din ziua de azi?
Ligia Pop: Atunci cand mergem la medic si este ceva in neregula cu sanatatea noastra, ce sfat ni se da? Consumati cat mai putina carne, oua si lactate si mariti consumul de cruditati. Aceste subiect este unul foarte amplu, insa ne limitam doar la concluzia ca cea mai mare parte a mancarii pe care noi o consideram vitala in alimentatie, s-a indepartat foarte mult de produsele animale de calitate care erau pe piata lumii cu 50-100 de ani in urma. Consider ca factorii precum poluarea fara margini, tratamentele cu hormoni si antibiotice aplicate animalelor din ziua de azi, indiferent daca sunt crescute la tara sau la ferme, ne aduc pe masa niste produse slabe calitativ, si de care corpul nostru nu are nevoie.
FemeiaStie: Sa ai o alimentatie raw vegana (chiar daca nu 100%) este mai mult decat vointa… Cum a venit aceasta decizie, in ce context al existentei dvs.?
Ligia Pop: A manca sanatos este o decizie zilnica, si toti suntem pusi in fata ei indiferent daca vrem sau nu vrem. Nu cred ca este greu sa alegem o masa pe zi in care sa mancam mai sanatos. In privinta noastra, initial am incercat toate felurile de alimentatii, cea traditionala bogata in lactate, carne slaba si peste, cea vegetariana, cat si cea raw vegan din 2008. In prezent eu si sotul meu avem o alimentatie combinata, vegetariana si raw vegana. Mergem dupa un principiu simplu, atata timp cat avem un procent ridicat de hrana vie, apropiat de 75% totul va fi bine, vom tine boala departe si vom imbatrani frumos. Decizia este zilnica, si dupa atata timp am ajuns sa vedem foarte clar diferentele care intervin atunci cand consumam mai multa mancare gatita sau mai multe cruditati.
FemeiaStie: Este dieta vegana de tip crud o dieta stricta sau este un stil de viata in care ne putem permite sa mancam si gatit?
Ligia Pop: Fiecare are libertatea sa-si stabileasca procentul de hrana vie pe care-l consuma zilnic si da, se poate combina fara probleme mancarea raw vegana cu cea gatita. Acesta este scopul activitatii mele in acest domeniu concretizat prin demonstratii, prin intermediul site-ului meu si show-ului meu saptamanal, Ligia’s Kitchen cat si a targurilor nationale raw vegane de la Bucuresti. Imi doresc sa incurajez oamenii sa incerce retetele raw, si nu sa-i descurajez din prima spunandu-le ca este doar o dieta stricta. Vreau din toata inima sa-i ajut sa inteleaga ca pot sa consume preparate raw chiar daca mananca gatit, ca trebuie sa inlocuiasca cat mai multe din dulciurile chimice pe care le consuma saptamanal cu dulciuri sanatoase si pline de vitamine, nu de E-uri si alte chimicale, si mai ales sa-si hraneasca copiii mai sanatos, mai curat. Multi oameni percep gresit conceptul de raw diet, crezand ca daca nu esti 100% raw nu faci parte din aceasta mare familie a lumii. In SUA intrebarea comuna printre raw foodisti stiti care este? “Ce procent esti raw?”
Suntem oameni, si de multe ori suntem tentati sa gustam mancarea cu care am fost invatati inca din copilarie. Daca am fi bolnavi am avea o motivatie puternica pentru a ne tine strict de o dieta apropiata de 100% raw, insa daca suntem sanatosi si vrem sa ne mentinem starea de sanatate si sa incetinim vizibil procesul de imbatranire, atunci 75% raw este ideal si restul de 25% poate sa fie mancare gatita usor, la foc mic, la aburi, la slow cooker sau la cuptor.
FemeiaStie: Ce greseli se pot face daca o persoana vrea sa treaca la hrana vegana, dar nu este informata suficient?
Ligia Pop: Atunci cand cel care isi doreste sa faca mai multi pasi pentru o sanatate mai buna, trebuie sa se informeze cat se poate de mult. Nu spun ca trebuie sa faca cursuri sau pregatire speciala, insa pentru multi dintre noi cand spunem cruditati ne referim doar la kilograme intregi de mere, portocale, banane, morcovi, salate, rosii si cam atat. Trebuie sa realizam ca exista o paleta vasta de cruditati, precum semintele incoltite, germenii si vlastarii din cereale cat si toate varietatile de nuci care le vom inmuia inainte pentru a le face mai usor de digerat, leguminoase cu frunze de un verde intens care sunt adevarate surse de calciu, zinc, magneziu, fier, legume radacinoase care se pot manca crude, toate surse fara egal de energie si vitalitate si lista poate continua. Multe persoane care deja sufera de gastrite si ulcere au avut probleme deoarece au plecat la drum fara prea multe informatii si si-au inrautatit situatia prin consum ridicat de alimente acide contraindicate in cazul acestor boli. Conteaza foarte mult ca atunci cand aduci un procent mai mare de cruditati in viata ta sa stii sa le combini corect, si sa stii care sunt acide si care sunt bazice. Acelasi lucru este valabil si in cazul mancarii gatite deoarece mancarea combinata gresit ramane blocata in intestin si suferim ulterior de balonari, indigestii, constipatii, dureri de cap, lipsa energiei.
FemeiaStie: Aveti ca obiectiv sa deschideti un restaurant cu specific raw vegan?
Ligia Pop: Nu pot sa spun nici da, nici nu. Nu se stie niciodata ce aduce ziua de maine.
FemeiaStie: Cum ar arata meniul raw vegan pentru o zi ?
Ligia Pop: Dimineata am putea alege un smoothie delicios(n.r. smoothie este un fel de suc mai consistent) din spanac si fructe dulci, energizant si plin de viata, sau lapte de migdale (sau orice alta nuca) cu granola (n.r. granola se aseamana cu batoanele de cereale si poate fi pregatita din fulgi de ovaz, seminte, miere si fructe) facuta de noi, ori felii de paine cu diverse pateuri vii, la pranz am putea manca una din urmatoarele: o garnitura de legume marinate, o pizza, o portie de ciuperci cu maioneza, alaturi de o generoasa salata de radacinoase si sprouts / de varza cu multe radacionase. Intre mese putem sa ne delectam cu smoothie verde sau apa din belsug, iar seara o masa usoara, sa spunem niste spaghete din dovlecei / morcovi sau gulie cu sos din rosii proaspete sau pe timp de iarna, din rosile pe care le-am uscat in timpul verii.
FemeiaStie: Explicati-ne, va rog, procedeul de germinare al anumitor seminte si daca oricine poate consuma asa ceva?
Ligia Pop: Sprouts inseamna orice samanta comestibila incoltita, si aici intra atat leguminoase, cat si cerealele. Oricine poate sa-i consume deoarece aceste plante minuscule si vlastarii sunt adevarate medicamente naturale. Daca am lua o planta matura si am compara-o cu samanta ei germinata si trasformata in vlastar, am observa ca in ultima exista o concentratie mai mare de nutrienti, fiind bagajul de energie si vitalitate care va ajuta planta sa devina matura.
Semintele sunt surse vii de nutrienti precum minerale, vitamine, enzime cat si de acizi grasi esentiali care reprezinta sursa importanta a proteinelor din aceasta familie a vegetalelor. Marea majoritate a semintelor comestibile se pot incolti prin procedee simple descrise la site-ul meu.
De la semintele de floarea soarelui care sunt mai dificile la incoltire si crestere, dar care sunt cele mai superfoods cunoscute, pana la semintele minuscule de patrunjel, marar, mustar, varza, bostan, canepa, hrisca verzuie sau albicioasa, grau, orz, ovaz, secara, amaranth, midgalele, susanul, quinoa, schinduf, toate din familia fasolei, dar atentie ca nu toate soiurile sunt indicate, doar urmatoarele: mung , fasolea adzuki, lintea, nautul, cat si alte soiuri precum lucerna, broccoli, mustarul, ridichile, trifoiul, salatele, spanacul, broccoli,etc. Prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari se produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli, si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa fiind gata de asimilare. Sa vedem totusi ce se intampla prin aceste procese.
Specialistii spun ca nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in amino acizi, grasimile in acizi grasi esentiali, deci in proteine complexe. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%. Anumite toxine si acizi care in mod normal ingreunau digestia, se reduc sau chiar sunt eliminate.
FemeiaStie: Ce combinatii se pot face intre seminte germinate si legume?
Ligia Pop: Semintele germinate, cum am zis, sunt atat din cereale, cat si din legume si acestea se pot combina in functie de preferinte. Spre exemplu intr-o salata de radacinoase sau intr-una de spanac putem adauga vlastari de lucerna, schinduf, ridiche, trifoi, usturoi, linte, broccoli, etc. Toate aceste plantute au un gust puternic si in functie de preferinta fiecaruia putem adauga o cantitate mai mare sau mai mica.
FemeiaStie: Anumite seminte, sucuri, pot avea efecte adverse daca sunt consumate in cantitati prea mari sau daca nu sunt pregatite corespunzator?
Ligia Pop: Restrictii sunt foarte putine cand vine vorba de alimentele crude, seminte si nuci si trebuie sa ne simtim liberi sa le consumam in voie fara sa ne fie teama. De asemenea, nu trebuie sa ne fie teama de pregatirea necorespunzatoare, deoarece nu lucram cu carne care ar putea fi contaminata sau lactate si oua care ne-ar putea da intoxicatii. Aici sunt doar cateva principii simple: semintele, nucile, legumele, fructele, toate trebuie spalate foarte bine si cam atat!
In privinta sucurilor, sucul de iarba de grau este recomandat ca sa fie consumat in doze mici de cate 50 ml odata, si se poate ajunge la cel mult 3 doze pe zi. Acest suc este un medicament lichid si plin de clorofila care imediat ajunge in sange, producand in drumul lui o curatare si o detoxificare imediata. Daca respectam recomandarea nu vom avea la prima incercare decat cateva dureri slabe de cap si o usoara moleseala datorate detoxifierii.
O alta restrictie ar fi pentru semintele de ridiche germinate si crescute in plantute. Se recomanda nu mai mult de 4 lingurite pe zi. Am facut experimente pe propria piele deoarece se afla printre vlastarii mei preferati si pot sa spun ca se poate. Insa ca o masura de precautie n-ar trebui sa-mi urmati exemplul, ci mai bine sa respecatati doza de 4 lingurite pe zi.
FemeiaStie: Sucul de grau se poate dilua cu apa, ceai etc?
Ligia Pop: Sucul de grau eu una il diluez ori cu apa, ori cu alte sucuri de legume si fructe. Atunci cand il dau prin storcator adaug ce am la indemana: lujeri de telina, patrunjel, broccoli, vlastari de floarea soarelui sau de mazare, etc. Gustul sucului de grau (simplu, nediluat) este foarte dulce si are un miros puternic de iarba proaspat taiata. Multi oameni nu-l suporta, insa nutritionistii spun ca acesta este un semnal de alama dat de corp si care indica ca inca exista destula toxicitate in interior.
FemeiaStie: Multe vedete de la Hollywood au alimentatie raw vegana. Este un moft, o moda sau oamenii chiar constientizeaza importanta alimentatiei ?
Ligia Pop: Dieta raw a captivat atentia multor celebritati inca din 1990 si aici intra Robin Williams, Bryan Adams, Gwyneth Paltrow, Woody Harrelson, Demi Moore, Natalie Portman, Uma Thurman, Kirsten Dunst, Alicia Silverstone, etc. Fiecare dintre cei enumerati n-au facut-o fiindca era o moda, ci fiindca si-au dorit sa isi pastreze tineretea sau mai bine zis sa-si incetineasca procesul de imbatranire. Veti vedea mai jos cateva exemple uimitoare, Brian Clement si Karyn Calabrese:
FemeiaStie: Va multumesc!
Un interviu realizat de Silvia Filip
Postat de: Silvia-Filip Marți, 22 Februarie 2011
interviu, Ligia Pop, dieta vegana de tip crud, granola, smoothie, seminte germinate, sanatate, suc de grau, Retete vegane fara foc, demonstratii culinare.
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum poti alege rochia potrivita pentru un eveniment de tip cocktail?
- Strategii eficiente pentru imbunatatirea performantei masculine
- Rutina ideala de ingrijire a pielii cu produsele cosmetice Farmec
- Cum sa recunosti si sa tratezi cele mai comune probleme de piele la animalele de companie
- Mituri frecvente despre rinoplastie si adevarul din spatele lor