Ligia Grozdan: dansul este o terapie eficienta pentru copiii cu autism
Ligia Grozdan este presedinte a Academia Show , Iasi.
Comunicarea non verbala este un ansablu de mesaje exprimate prin: mimica, gesturi ce pot fi decodificate dand nastere la intelesuri.
FemeiaStie.ro: Considerati ca limbajul non verbal, inclusiv dansul este o modalitatea de a desvolta comunicarea {INTERACTIUNEA} dintre copiii diagnosticati cu autism si cei sanatosi?
Ligia Grozdan: Sigur ca da, dansul este un limbaj universal, cu sau fara muzica, fara acompaniamente si miscarea pe anumite ritmuri, ca imitatie poate fi un mesaj inteles de catre copii indiferent de varsta, daca au sau nu un grad de deficit. Dar este...nu eu am stabilit asta, dar din cele mai vechi timpuri si in mai toate domeniile valentele dansului sunt in multe domenii: pentru relaxare, socializare, mentinerea unui corp frumos, sanatos, armonios chiar seductie. Chiar atunci cand incepi sa lucrezi - cum am spus cu sau fara deficit - simt ca-mi pun in joc puterea mea de a-i apropia si seduce in sensul frumos mai ales din motivul placut de a dansa.
FemeiaStie.ro: Cum putem face ca toate aceste activitati pe care le oferim persoanelor cu autism sa para utile la un nivel pe care sa-l inteleaga?
Ligia Grozdan: Cu ani in urma am fost contactata de doamna Gerca, Presedinte al Asociatiei Ancaar, prin intermediul unui email. Este mama a unui copil diagnosticat cu autism.
Sindrom acesta este clasificat pe mai multe stadii mai mult sau mai putin afectati. Din experienta mea formata in ani am avut si situatii in care a fost greu sa ne apropiem, in care muzica pentru acesti copii reprezinta un factor de stres. Datorita zgomotului acela, instinctiv isi duceau manutele la urechi, sa nu mai spun tonalitatea vocii sau contactul fizic. Unii sunt de o sensibilitate mare incat daca ma apropiam sa lucram in grup situatia devenea tensionata, adica nu suporta nici un fel de zgomot sau miscari bruste in situatii neanuntate. Cu unii am reusit sa lucram, dar cu altii nu am reusit sa stabilim acel contact. De curand am facut un reportaj prin intermediul unui spectacol in asociatie cu TVR-ul, din ce am constatat prin urmarirea celor ce au raspuns grupului si au reusit a se integra. A fost foarte bine, chiar am dansat Brasoveanca, dansuri cu batai pe ritm - Daca vesel se traiesta bate asa - stiti este un dans renumit cu miscari ritmate, dansuri country; unii se retrageau mai repede altii rezistau mai mult. Am reusit prin intermediul acestui spectacol de strangeri de fonduri sa contribuim la cumpararea unui microbuz folosit in transportul copiilor pentru organizarea diferitelor activitati. In 1-2 dintre acele cazuri in care nu am stabilit contactul s-au ghemuit cu manutele la urechi, am rams profund impresionata. In jurul nostru aveam asistenti, persoane calificate ce detin cunostinte in domeniu. Unii copii s-au retras si se jucau singuri, stiti ca fac de exemplu puzzel-uri foarte, foarte repede, persoane super inteligente. Atunci cand esti obosit trece ceva vreme sa le rezolvi. Poate sa para ciudat...da. Specialistii pot spune mai multe, dar sunt cazuri in care pot raspunde la muzica si sa realizeze puzzel-ul. Ne-am imprietenit prin obiecte, acea esarfa mare colorata diafan si le-am ademenit atentia. Nu este simplu, ne-am folosit imaginatia. Sunt convinsa ca exista studii, nu stiu daca la noi in tara, dar in starinatate se numeste Inga dina aceasta asociatie din Olanda, dar nu precizez cu mai multe cunostinte. De altfel am folosit baloane s-au jucat cu obiecte intre ei, cu partenera. Am facut un grup, un spectacol foarte emotionant.
FemeiaStie.ro: Cum invata un copil cu Autism sa inteleaga, sa perceapa informatia senzoriala, limbajul verbal, zambetul facial daca este remarcat de un copil cu Autism, daca poate sa simta ceea ce transmiteti, daca ati observat ca pe chipul lor s-a putut observa expresia bucuriei de a dansa.
Ligia Grozdan: Da, da... am lucrat si cu copii cu Sindromul Dawn copii foarte afectuosi ma pupau, ma strangeau in brate. Clar in a lucra cu copii cu Autism a fost cel mai greu. Dat fiind faptul ca eu am fost solicitata ca profesionist in dans. Sunt sigura ca mult mai multe stiu persoanele atestate in domeniu sau cei care s-au confruntat in viata de familie, dar instinctul m-a ajutat in a lucra cu acestia. Ei au lumea lor si sunt fericiti, chiar am vazut ca zambesc. Am observat ca se apropiau de mine si-mi miroseau mana sau cand se apropiau ma miroseau, este clar ca au toate simturile. Mai degraba nu se puteau concentra asupra unei actiuni prea mult timp. Senzorial, dansul si zambetul au un limbaj universal. Ma recunosteau si acesta fiind un reper poate sa nu te mai tina minte: am lucrat o ora, saptamana urmatoare o ora, dar marea majoritate au o reactie pozitiva fie pentru ca zambeam si eu, fie ca unii ma recunosteau de la alte repetitii.
FemeiaStie.ro: In aceasta interactiune dintre normal si anormal, dat fiind faptul ca au fost cu deficit si copii sanatosi pe care care dumneavoastra reusiti triumfator sa o realizati, considerati ca persoanele cu Autism au vreo sansa sa duca o viata mai buna intr-o existenta ca a noastra sau una mai usoara, insa adaptata la dificultatile pe care le au?{integrarea lor in societate sau nu?}
Ligia Grozdan: Ca a noastra? Realizand un progres in timp?
Sigur ca da trebuie facut un efort, de asta nici nu cred ca ar trebui considerat normal sau anormal mai bine spus normal si diferit. Stiu din discutiile mele cu parintii - multe la numar - am inteles cat de greu trebuie sa fie pentru un parinte care stie ca acest copil o viata intreaga va fi dependent de el. Fiecare parinte isi doreste pentru bunastarea copilului independenta acestuia. Este de bucuria noastra ca am invatat puii sa zboare, ori acesti copii nu stiu daca in timp realizeaza aceasta. Unii reusesc sa se incadreze prin intermediul calculatorului, desenului foarte multe domenii artistice si tehnice de migala. Sunt foarte migalosi, au o rabdare exatraordinara pentru ceva ce-i intereseaza. Dar de la parinti am inteles ca mai grea este acceptarea celorlati in colectiv, nu sunt suficient de instruiti nu se spune, nu se aduce la cunostinta, oamenii vin cu problemele si stresul lor si nu mai au deschiderea de a imbratisa si a oferi intelegere celor care au o aparitie mai ciudata. Stiu ca majoritatea dintre acesti copii este integrata la scoli normale si acesta reprezinta un pas foarte mare. Va dati seama ca trec ani si ani si asimileaza anumite cunostinte si sigur le este necesar.
FemeiaStie.ro: Si acum intrebarea mea ar fi cu mentionarea ca i-am cunoscut momentan doar prin intermediul diferitelor documentare sau filme: Cine are nevoie de mai mult ajutor, acesti copii sau noi ca si persoane considerate sanatoase? Din motivul ca suntem foarte slab informati cu privire la acest aspect si nu stim sa aceptam ca anormalul (considerat de noi), care pentru acesti copii reprezinta normalul.
Ligia Grozdan: Categoric oamenii au nevoie de informare, societatea de ceva vreme face anumite eforturi. Ancaar spre exemplu este singura asociatie din Iasi. Dar am colaborat si cu alte asociatii din tara, pentru copii cu deficit locomotor, imaginati-va necesitatea de a-i purta in fotoliu rulant transportul lor la scoala cu masina proprie sau cu mijloacele de transport. Parintii acestia...nu stiu cati dintre parinti, colegi de serviciu sau colegi de scoala ar interveni sa ajute .
Ma intrebati pe mine ce solutie ar fi?
FemeiaStie.ro: Da
Ligia Grozdan: Este clar ca acesti copii sunt fericiti in lumea lor. Acestia nu realizeaza probabil foarte bine ce se intampla, foarte greu este pentru parintii lor si acolo trebuie facute toate eforturile. Nu doar bani, dar si fonduri trebuie stranse. Dar banuiesc ca te simti umilit cand te duci si copilul tau este marginalizat si tu incerci sa-l integrezi. Copilul nu cred ca simte prea mult, parintii insa.... Informarea aceasta unde sa fie: in presa, in mass-media, cursuri speciale, in scoli? Cat mai devreme! Si noi am lucrat special deplasandu-ne la scolile, grupele acestea cu Autisti, am lucrat in conditii destul de bune, dar au si venit dintre acestia la noi la sala. Descurcandu-se bine, chiar au invatat dansurile, au memorie motrica exceptionala. Copiii au reactionat foarte bine, nu am fost nevoita sa fac diferente, dar sunt copii care ies in lume si sunt respectati. Manifestarea copiilor cu autism se caracteriza cu reactii guturale, probleme nu au fost, zic eu, s-au integrat foarte bine in grupul nostru si vor reusi oricand. Putem toti sa facem asta, este de datoria noastra sa facem. Am fost de curand la Biserica Sfantul Nectarie; se aduna multe in viata noastra de zi cu zi, uneori suntem mai razbatatori, alteori te simti doborat de probleme; o femeie a adus un baiat tanar, de 20 si ceva de ani intr-un carucior, paralitic; si mama sa intampinand greutati la ridicarea acestuia la un moment m-am golit toata si mi-am spus ca nu avem voie sa ne plangem, ci sa ne bucuram de sanatate si normalitate in fiecare zi.
FemeiaStie.ro: Va multumesc!
Interviu realizat de: Toma Ana-Maria, studenta la Univ.Al. I. Cuza.
Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Iasi
Specializarea Kinetoterapie si Motricitate Speciala An III
Postat de: FemeiaStie Marți, 31 Mai 2011
copii-autism, terapie-prin-dans
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?