Interviu cu dna Anca Postea, organizatorul Festivalului de Arte de la Campina

Despre Festivalul de Arte de la Campina.
FemeiaStie.ro: Povestiti-ne putin despre initiativa dumneavoastra de a organiza un Festival La Campina.
Dna Anca Postea: Festivalul de arte, la Campina este, practic, la cea de-a doua editie. Prima, o editie pilot, a avut loc la Breaza. Initiativa a apartinut unor doamne profesor de muzica, entuziaste si doritoare de a impartasi bucuria muzicii catre localnici.
Urmare a editiei pilot si a dobandirii experientei in sensul organizarii Festivalului de Arte, confruntata fiind cu reticenta autoritatilor din Breaza de a colabora spre dezvoltarea evenimentelor artistice, am recurs la optiunea fireasca si mult mai potrivita, aceea de a relocaliza Festivalul de Arte in Municipiul Campina, pol important si traditional al dezvoltarii culturale si oras cu mult mai multe facilitate pentru organizarea evenimentelor artistice de amploare.
Festivalul de arte a cuprins, in editia pilot, muzica si arte plastice.
Speranta legata de deschiderea culturala si artistica mult mai mare decat in orasul Breaza mi-a fost imediat confirmata: o minunata doamna profesor de pian care ne-a sustinut chiar de la primele evenimente, doamna Hermina Tabara, a facut introducerea mea in Comunitatea artistica a orasului Campina. Primul parteneriat incheiat pentru organizarea seriei de evenimente din cadrul Festivalului de Arte a fost cu Casa de Cultura „Geo Bogza”, iar doamna director Alexandra Ionita a imbratisat cu bucurie ideea, contribuind de la inceput cu profesionalism, creativitate si multa daruire la primele activitati derulate, respectiv recitalurile din cadrul stagiunii premergatoare denumita „Prologul festivalului”. Tot datorita doamnei Alexandra Ionita, dupascurt timp de la acest prim parteneriat, am incheiat inca unul, cel cu Societatea Filarmonica din Campina, prin domnul Presedinte al organizatiei, Marian Dula.
In ordine cronologica, am avut bucuria ca, dupa aceste prime parteneriate, sa mi se propuna inca unul, cu o foarte active intreprinzatoare in domeniul cultural, doamna Valeria Ionita, actrita si scriitoare, care m-a stimulat in largirea domeniilor artistice pe care sa le cuprinda festivalul. Evident, teatrul si creatia literara nu puteau lipsi din Festivalul de Arte. Ulterior am primit solicitari de la cluburi de teatru destinate copiilor din tara pentru a participa la actiunile noastre.
Campina este un incubator mare de talente si creativitate artistica, pastrandu-si menirea de a da tarii personalitati culturale din vremuri istorice. Cred ca acestui fapt se datoreaza raspandirea rapida a ideii noastre in cadrul comunitatii interesate si reactia prompta la apelul nostru de a aduce tinere talente campinene pe scena sau in foaierul Casei de Cultura „Geo Bogza”, in cadrul recitalurilor din Prologul festivalului. Astfel, in premiera atat pentru noi, cat si pentru protagonista, am reusit sa facem primul vernisaj al unei foarte tinere (cls. a VII-a) artiste, Aida Ionescu, eleva a doamnei Amalia Suruceanu, care a avut un mare succes datorat atat talentului Aidei, cat si indrumarilor doamnei profesor, dar si daruirii si talentului organizatoric al mamei artistei, doamna Ana Ionescu, si al doamnei Alexandra Ionita.
FemeiaStie.ro: Cum s-a nascut acest festival? Care este dorinta acestui festival? Ce sperati dumneavoastra cu el? Cui se adreaza? Ce va doriti in viitorul apropiat?
Dna Anca Postea: Activitatile sub egida festivalului sunt departajate in doua mari sectiuni:
Prologul festivalului – stagiune de recitaluril unare in care invitam copiii si tinerii artisti sa evolueze pe scena Casei de Cultura „Geo Bogza” prezentandu-si repertoriile studiate (pentru muzicieni), lucrarile realizate (pentru artisti plastici – vernisaje inainte de recital, in foaier), piesele de teatru (pentru copiii sau tinerii actori) si compunerile literare sau poeziile (pentru copiii sau tinerii scriitori). La fiecare recital avem un concurs ad-hoc, pentru muzicieni, denumit „Sa ne cunoastem compozitorii”, in care premiem cea mai buna interpretare a unei piese scrisa de compozitorul anuntat in prealabil. Juriul este format din muzicienii consacrati, invitati de onoare ai recitalului, cei care incanta cu interpretarile lor publicul in incheierea recitalului. Este o idee a noastra, deosebit de valoroasa si importanta, aceea de a reuni pe scena maestrii cu discipolii. In acest fel, elevii si studentii participanti au onoarea sa-si regaseasca numele alaturi de mari nume ale muzicii, pe de o parte, dar si emotia si bucuria sa cunoasca, sa vorbeasca, sa fie apreciati de maestrii. Suntem siguri ca ideea noastra va fi preluata, in scurt timp, de alti organizatori de evenimente artistice, dar eaeste un „patent” care ne apartine si este si greu de realizat.
Primul recital a adus pe scena pe cunoscutul tenor Daniel Magdal, prim-solist la Opera Nationala Bucuresti, colaborator permanent al teatrelor din Germania, Spania, Canada, Japonia, si minunata Madalina Pasol, pianist concertist, care a cantat pe marile scene ale tarii si din Europa.
Cel de-al doilea recital a oferit publicului o incantatoare calatorie in creatia marelui compozitor Sabin Dragoi prin insisi nepotii domniei sale – domnul profesor Horia Sabin Dragoi (care este Presedinte al Festivalului de Arte) si domnul profesor Mihnea Anton Dragoi.
Incel de-al treilea recital vom avea bucuria sa ascultam o formatie camerala deosebit de apreciata, cu un palmares de o mare bogatie – TRIO Mozaic – formata din muzicieni de mare valoare nationala si internationala – doamna OanaSpanu-Visenescu (lector universitar si membru al Filarmonicii„George Enescu”) la vioara, doamna Diana Spanu-Danila (profesor si Director Artistic al Festivalului de arte) la pian si domnul Emil Visenescu (conferentiar universitar si membru al Filarmonicii „George Enescu”).
FemeiaStie.ro: Practic, persoanele interesate pot lua legatura cu dumneavoastrasi se pot inscrie – daca doresc sa participe, dar sunt bineveti si amatorii doritori sa asculte muzica de calitate.
Dna Anca Postea: Festivalul de Arte, Campina, perioada 3-13 iulie 2019 – cursuri de vara si master class in muzica, arte plastice, teatru si creatie literara care va reuni copii si tineri din intreaga tara, chiar si din strainatate, pentru toate domeniile mentionate. Profesorii invitati sunt artisti consacrati cu o valoare incontestabila dovedita atat pe plan national, cat si international, cu experienta pedagogica, care vor sti sa daruiasca participantilor abilitati si cunostinte unice, deosebite de cursurile obisnuite, intr-o atmosfera de studio intens, dar si de recreere, socializare, afirmare.
In fiecare zi a festivalului, seara, vor fi recitaluri si spectacole, vernisaje si cenacluri literare, astfel incat publicul se va putea bucura de o perioada culturala deosebit de intensa, iar cursantii vor beneficia de numeroase oportunitati de afirmare.
Perioada petrecuta intr-un asemenea „Campus” cultural are multiple beneficii: dobandirea si desavarsirea abilitatilor si cunostintelor, dobandirea unor noi valente in domeniul studiat, dar si in altele adiacente, socializare si largirea universului de prieteni si cunoscuti, oportunitatea de a combina artele – astfel, muzicienii pot solicita si cursuri din alte domenii artistice si invers, exersarea celor invatate in fata publicului si evaluarea stadiului de dezvoltare artistica pentru fiecare cursant. Nu in ultimul rand, intensitatea programului va impune cursantilor o disciplina si rigurozitate care vor fi assimilate in mod natural. Spiritul pozitiv al concurentei intre cursantieste un alt aspect benefic.
Cursurile de vara din cadrul festivalului se adreseaza copiilor de la clasele primare pana in clasa a V-a si celor care nu studiaza respectivul domeniu artistic pentru performanta.
Master class-urile din cadrul festivalului sunt adresate elevilor si studentilor care au o vocative deja afirmata in domeniul artistic solicitat.
Sunt bineveniti si adulti care doresc sa dezvolte abilitati artistice ca hobby.
Pentru muzica incercam sa acoperim toata paleta de instrumente dintr-o orchestra, inclusive pian, nai, percutie etc. si toate tipurile de muzica – clasica, usoara, populara, jazz. Oferim si cursuri de compozitie si cronica artistica (pentru studentii la muzicologie si pentru toti cei interesati de acest domeniu).
FemeiaStie.ro: Cum se pot face inscrierile si in ceperioada? Care sunt criteriile de selectie?
Dna Anca Postea: Cursurile de vara si masterclass-urile au o taxa care include pregatirea cu profesorul solicitat, sala de curs, sala de studiu, mapa cursantului, spatiul de afirmare (recital, vernisaj, spectacol de teatru sau cenaclul literar, la care se adauga publicarea pe Internet, cu acordul cursantului sau al parintilor in cazul minorilor, pe paginile Festivalului de Arte). Informativ, aceasta taxa este de 750 de lei/curs. La aceasta taxa se fac reduceri functie de perioada de inscriere – astfel, cine se inscribe si achita intreaga taxa pana la 15 martie 2019, primeste un discount de 10%. Cine plateste jumatate din taxa pana pe 15 martie 2019, primeste 5% discount. Ultima data de inscriere este 15 iunie 2019. Taxa variaza in cazul in care se solicita mai mult de un curs, in sensulc a, pentru cursul secundar solicitat, taxa se injumatateste.
Cazarea si mancarea vor fi costuri separate, pentru cei care le solicita. Dorim sa colaboram cu Hotel Muntenia in acest sens.
Un criteriu de selectie important este pasiunea pentru arta si seriozitatea.
FemeiaStie.ro: De ce ar fi nevoie ca acest festival sa functioneze extraordinar si sa aiba viata lunga si frumoasa?
Dna Anca Postea: Adesea ne auto caracterizam ca tristi si ignoranti. Tarile cele mai dezvoltate sunt recunoscute ca mari promotoare de cultura si arte. Ele au sprijinit si dezvoltat artele si cultura in toate comunitatile lor, chiar si in cele mai mici. In Germania, in fiecare ca tun se canta muzica culta dinainte de Bach, de exemplu. De aceea, cred ca niciun efort pe care il face min ideea promovarii artistilor – fie ei consacrati sau in devenire – nu este prea mult. Am ferma convingere ca progresul unei natiuni sta, in primul rand, in gradul ei de cultura si de asimilare a artelor. Sa ne aducem aminte ca, in comunism, cultura – muzica, teatrul, pictura, poezia sau literatura (cititul cartilor) - ne-a ajutat sa supravietuim. Festivalul de arte este unic in Romania. Exista diverse festivaluri si academii de vara, dar nicaieri nu se reunesc cele patru arte si nu beneficiaza de multiplele calitati si avantaje pe care le ofera Campina, publicul din Campinaside cadrul structural, logistic si didactic oferite de echipa administrativa a Festivalului de Arte formata din partenerii festivalului, din Presedintelelui – domnul Horia Sabin Dragoi si din Directorul Artistic – doamna Diana Spanu-Danila.
Photo by: pixabay.com
Un interviu realizat: Ana Sorina Corneanu
Postat de: Sorina-Corneanu Sâmbătă, 23 Februarie 2019
festival, festivaluri, eveniment cultural
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa