Omul, de la evolutie la stagnare

Nu te opri din evolutia ta ca persoana. Invata permanent lucruri noi! Cu asta as vrea sa incep articolul. 
Studiile arata ca marea majoritatea urmeaza un traseu batatorit, mereu comod si usor de validat.
Mergi la scoala, iei examenele cu note bune, cresti, intri la facultate, ai reusit sa primesti validarea celorlalti, esti un ”copil bun”, termini facultatea, te angajezi, iei un salariu, te cam opresti din invatat…pentru ca, deh, ai scapat de scoala, cumva…scoala a fost ceva ce trebuia bifat, nu ca ti-ar fi facut mare placere, acum gata cu invatatul, e momentul sa iti gasesti pe cineva, sa te casatoresti cat mai repede, sa faci copii. Foarte important, sa rupi orice contact cu cartile, informarea online, lumea din jur, gata, esti aranjat, la ce-ti mai trebuie evolutie? Acum ai o familie, nu mai este timp pentru evolutie.
Experienta mea cu oamenii imi confirma spusele studiilor
Nu-ti mai pasa ce mananci, ce se intampla in jur, nu mai deschizi un articol, nu mai citesti o pagina dintr-o carte, nu mai vezi un film, nu mai vezi alt decor decat drumul casa-munca, si atunci la ore fixe. Parca nici nu mai ai nevoie de ceas. Faci doar o baie, dormi si o iei de la capat.
Cand nu mai este curios si insetat de cunoastere, de dezvoltare personala, de dprinta de a trai mai bine, mai sanatos, mai usor, omul moare. Curiozitatea ne mentine mereu vii si activi. Lipsa curiozitatii ne omoara lent. Lipsa curiozitatii ne arunca intr-o rutina sora cu moartea interioara, moartea evolutiei si a dezvoltarii.
Familia: drum cu sens evolutiv, nu stagnant
Familia ar trebui sa fie un factor care sa te ajute sa evoluezi. Il cunosti pe celalalt, creezi planuri pentru viata, schimbati informatii, va descoperiti si descoperiti impreuna lucruri noi. Copilul nu reprezinta membrul familiei care iti inchide viata, din contra. Copilul este ocazia perfecta sa inveti si mai multe, sa citesti si mai multe, sa fii si mai informat. Acum...nu doar pentru tine, dar si pentru el, pentru toata familia. Copilul este ocazia de a vedea lumea si altfel, de a invata lucruri noi de la el, cu el, pentru el. De a experimenta teritorii noi. Copilul este o motivatie si mai puternica sa calatoresti acolo unde ti-ai fi dorit, de data aceasta si pentru el, ca sa se bucure de culori si forme noi. Familia nu este motiv sa iti inchizi viata, din contra: este cea mai puternica motivatie sa experimentezi ceva nou. Teoretic. Practic, pentru unii…familia este linia de final. Au facut scoala, au terminat o facultate, au gasit un partener, in sfarsit, au si un copil acum...deci pot rasufla usurati, au scapat de invatat ceva nou, de citit, de ascultat muzica, de vazut un film, de orice cautare. Unii au scapat si de ingrijire, de baia zilnica. Acum au ajuns acolo unde “trebuia”. Sunt asezati, nu mai conteaza nimci inainte, pana aici era important. Si uite asa...apare stagnarea sau, mai rau, incepe involutia.
Copiii schimba viata in bine, nu in rau. Daca te plangi ca un copil ti-a inchis viata, ca nu mai exista altceva in jur, atunci ar trebui sa cauti in tine. Nu copilul este de vina, ci tu! Poti sa profiti si sa te bucuri de existenta lui, invatand lucruri noi, sau poti sa iti neglijezi existenta complet. Tu alegi, totul pleaca de la tine.
Personal, cunosc oameni pe care viata de familia i-a facut extraordianari, le-a oferit si mai multa stralucire, dezvoltare, curaj in intreprinderea de activitati noi, motivare pentru a oferi si mai mult profesional si persnal, determinare pentru a purta de grija e copiilor si a se bucura si de toata frumusetea vietii. Sunt oameni pe care ii admir si asemeni carora as vrea sa fiu, din multe puncte de vedere, la un moment dat – si oameni pe care viata de familia i-a inchis, i-a transformat complet, pe care am ajuns sa nu-i mai recunosc, pentru care nu mai exista decat dorintele si nevoile partenerului, care s-au oprit din a mai trai, efectiv, plutind intr-o rutina si un univers inchis si extrem de limitat.
Asadar, exemple exista de ambele baricade, ceea ce imi spune mie ca evolutia nu se opreste odata cu “asezarea”, ci odata cu alegerea de a nu fi mai mult. Tu, in viata ta, pentru tine.
Cand ai 45 de ani si privesti inapoi
Eu, cand ajung la 45 de ani…vreau sa ma uit in oglinda si sa ma bucur de un chip luminos, de o piele frumoasa, de o rochie rosie si o pereche de pantofi cu toc, de o familie mare, frumoasa, fericita, nu de una construita pe compromis. O sa gatesc cu sotul meu, amuzandu-ne de experimente, nu pentru el, la ore fixe. O sa fiu trezita cu micul dejun, nu o sa fiu trezita sa pregatesc micul dejun, o sa fim o echipa de oameni liberi, deschisi la minte si fericiti. Fara frustrari. Vreau sa privesc inapoi si sa-mi amintesc de cate calatorii am facut, cate carti am citit, la cate concerte am mers, cate locuri noi am vizitat, in cate vacante am plecat cu copiii, cat shopping am facut, la cate filme m-am uitat in ultimii ani. Vreau ca la 45 de ani sa ma uit inapoi si sa-mi spun ca viata a fost si este extraordinara, sa ma bucur de cat am evoluat si de cate am invatat, nu sa realizez ca de vreo 10-15 ani am trait aceeasi zi de un milion de ori…iar dezvoltarea mea s-a oprit in urma cu 20 de ani.
Citeste. Danseaza. Informeaza-te, experimenteaza, descopera, calatoreste, fa experimente culinare, bea ceai, mananca ciocolata, mananca sanatos, asculta muzica, vezi multe filme, pleaca la drum cu copiii, invata de la ei, nu roti informatiile pe care deja le ai , ci cauta sa deprinzi noi informatii zilnic.Dar, dincol ode toate - si cel mai important - asigura-te ca esti mereu inconjurat de oameni mai buni decat tine, de la care ai ce invata, si nu esti niciodata cea mai inteligenta persoana din incaparea in care te afli. Atunci este grav!
Photo by: pexels.com
Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 02 Iulie 2018
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa