Mihai Eminescu - poet si simbol national

Eminescu - un mit si o rascruce a literaturii romane. Valorile culturale s-au succedat de-a lungul timpului in Romania de ieri (a lui Caragiale si Eminescu) si in randul Romaniei de azi, mai nestatornica si independenta ca oricand.

O vie marturie a trecutului nostru literar este reprezentata de poetul national al tuturor romanilor: Mihai Eminescu. Ca in fiecare an, 15 ianuarie este un prilej de reamintire a ceea ce a insemnat lirica, proza si publicistica eminesciana.

Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, in Ipotesti, judetul Botosani si a decedat la 15 iunie 1889. A primit din partea natiunii romane mult prea putin recunostinte, dar nu uitam de marele poet nici in acest an, cand se implinesc 161 de ani de la nasterea sa.

Invatamantul primar autohton este intesat de poeziile lui Eminescu care sunt o permanenta desoperire de sine si a  naturii din care facem  cu totii parte.

”Somnoroase pasarele”, ”Ce te legeni", ”Scrisoarea a 3-a”, ”Fiind baiet, paduri cutreieram” sunt numai cateva poezii din care cei mici prind gustul lecturii. De asemenea, versurile poeziei din “Fiind baiet, paduri cutreieram” arata inca o data permanenta cautare de sine si exprima conditia omului de geniu, de mai tarziu a marelui poet: ”Fiind baiet, paduri cutreieram  / Si ma culcam ades langa izvor / Iar bratul drept sub cap eu mi-l puneam / Sa aud cum curge apa incetisor.”

Eminescu a fermecat copii, adolescenti, persoane mature si batrani din orice colt al lumii, dovada  in acest sens stau  nemuritoarele sale scrieri. Ne aducem aminte cu placere cum citeam sau ni se citea "Fat Frumos din lacrima”, apoi am crescut alaturi de  "Luceafar", "Floare albastra", "De-as avea" sau alaturi  de nuvela "Sarmanul Dionis" si multe alte capadopere literare care au conturat cu mai multa precizie universul adolescentin al fiecaruia dintre noi. Asa cum se stie, viata lui Eminescu nu a fost deloc lipsita de griji. A facut scoala la Cernauti (1858-1866) si l-a cunoscut pe profesorul sau de limba romana Aron Pumnul. Acestuia ii va dedica in 1866, o prima poezia de-a  sa, scrisa la varsta de 16 ani: ”La mormantul lui Aron Pumnul”. Insa debutul propriu-zis are loc in 1866, odata cu publicarea in revista Familia a poeziei "De-as avea".

 

La granita dintre creatie, vis si realitate

Sarac fiind, Eminescu va fi ajutat material de Titu Maiorescu, un membru  fondator al societatii politico-literare Junimea. Poetul va fi trimis la studii in strainatate, dezvoltandu-si astfel cunostintele din diferite domenii, dar si  uriasul sau talent literar. La Viena va deveni un student activ care infiinteaza alaturi de alti tineri studenti cercul  literar Orient (1869) prin care cei implicati vor strange basme, poezii populare si documente cu referiri la istoria si literature patriei. Tot la Viena, Eminescu ii va cunoaste pe Ioan Slavici si pe Veronica Micle, marea iubire a poetului. De altfel, poetul va ramane pe tot parcursul vietii sale un om neimplinit din punct de vedere sentimental, deoarece Veronica va alege sa se marite cu un alt barbat.

Eminescu a fost fost influentat in studiul sau literar de romantismul german si de filosofia indiana. ”Privitor ca la teatru / Tu in lume sa te-nchipui“ sunt versuri din Glossa de unde reiese apartenenta eminesciana pentru cugetarea si trairea indiana. Nirvana este o contopire fascinata a vietii si a divinitatii, este un vis al nemuririi spiritului.

De asemenea, publicistica vremii a fost imbogatita de articolele poetului care a scris cu inversunare despre nedrepatile si traiul greu al oamenilor de rand. El a fost redactor la ziare importante ale vremii precum Timpul, Albina, Curierul de Iasi, avand si o colaborare cu revista  Convorbiri literare.

Eminescu a fost prieten cu Titu Maiorescu, Mihail Kogalniceanu, Ioan Slavici, Ion Creanga, acestia fiind numai cateva personalitati din elita culturala a Romaniei din  secolul 19.

Disparitia marelui poet

Se spune ca ar fi murit din cauza unei psihoze maniaco-depresive, desi alte voci cred ca adevarata cauza a mortii sale a fost o boala venerica, respectiv sifilis. In acelasi tablou al speculatiilor se mentine si ipoteza ca Eminescu ar fi murit in urma injectiilor cu mercur, tratament prescris de doctorii din acele vremuri. In urma creatiilor eminesciene isi face mai tarziu prezenta o pleiada intreaga de critici literari dintre care ii mentionam pe Tudor Vianu, Zoe Dumitrescu Busulenga sau N.Manolescu. Karma sau destinul acestui geniu incontestabil, ca si simbol national, admite intreaga sa existenta  nefericita si lipsita de mijloace pecuniare.

Acum cativa ani, ucrainenii s-au gandit sa-l revendice pe Eminnescu si sa sustina  hotarat ca poetul ar fi fost ucrainean de origine, dat fiind faptul ca a studiat in Cernauti, in Bucovina de nord. Dar Eminescu nu este un poet de vanzare, a fost si va ramane un bun patriot, poet, prozator si publicist roman. Asa cum mentioneaza Tudor Vianu ”fara Eminescu, am fi fost mai altfel si mai saraci”.

Nota obtinuta:
8.5 (11 voturi)
7904 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Roxana-Vucea Luni, 10 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

lirica-proza eminesciana, publicistica eminesciana, Junimea, romantism german, filosofie indiana


S-ar putea sa va intereseze si:

"Rezerva-ti dreptul de a gandi, pentru ca a gandi gresit este mai bine decat a nu [..]
citeste si comenteaza
Diana Frances Spencer s-a nascut la 1 iulie 1961 si a devenit cunoscuta ca Lady Diana [..]
citeste si comenteaza
Cu o traditie de peste 150 de ani, Enciclopedia Who is Who pune la dispozitie biografiile [..]
citeste si comenteaza
Cu marele risc de a deschide o „prapastie comparativa” enorma am sa-mi permit, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Clinica veterinara MarcoVet ofera servicii medicale la cele mai inalte standade calitative. [..]
citeste si comenteaza
In camera cu pereti albi si proaspat varuiti,e o liniste deplina.Patul,masuta si cele doua scaune [..]
citeste si comenteaza
Semnificatia tesutului social si “ochiul din umbra” [..]
citeste si comenteaza
Valorile culturale s-au succedat de-a lungul timpului in Romania de ieri (a lui Caragiale si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate