Coana Mita Biciclista
Coana Mita Biciclista a cazut si….
Asa s-a nascut o poezie amuzanta pe care toata lumea o stie intr-o varianta mai putin neortodoxa, care nu poate fi recitata in public, decat la un pahar de voie buna unde se preteaza un limbaj usor desucheat.
Cu toate ca acest personaj feminin nu este invocat de foarte multe ori in aceasta poezie, toata lumea stie de ea. Dar foarte putini cunosc insa adevarata poveste din spatele acestui nume si faptul ca inainte de a devenii un personaj, personajul a fost o persoana reala.
Adolescenta care a decis sa-si schimbe cursul vietii
Mita Biciclista, cu numele real de Maria Mihaescu, a fost un dintre cele mai cunoscute curtezane din Bucuresti si prima femeie care a cochetat pe o bicicleta, imbracata in pantaloni, pe strazile boeme ale Bucurestiului, in perioada Interbelica. S-a nascut in anul 1885 intr-o familie saraca, in satul Ditesti, judetul Prahova, si nu a acceptat conditia materiala a familiei. Mama fiind spalatoreasa, de abia castiga sa ajute familia, astfel micuta Maria stia ce vroia, sa nu ajunga in aceeasi situatie ca mama ei si astfel, la varsta adolescentei, de bunavoie, a ales sa devina curtezana, cand potentialul ei a fost descoperit si i sa propus sa plece in strainatate, mai exact la
Primul client pe care l-a avut a fost Regele Leopold al Belgiei, iar dupa intoarcearea in Bucuresti, Mita iesea singura pe strada si isi alegea clientii, de obicei persoane pe care le cunostea sau cu foarte multi bani, ea fiind o curtezana de lux. Pe lista ei se numara si nume celebre ca Nicolae Grigorescu, Octavian Goga si regele Ferdinand, acesta din urma daruindu-i o casa.
Strada Cristian Tell, nr. 9 – 11
La aceasta adresa se afla casa Biciclistei primita de la Regele Ferdinand, cum umbla vorba, care ii poarta si numele de altfel, proprietate in care si-a petrecut viata in cel mai luxos mod posibil. In casa era servita de personal adus din Polonia, iar zilnic obisnuia sa manance la
Ca sa isi poata pastra statutul de femeie bogata si viata de lux, se spune ca obisnuia sa isi imbrace sotul in haine de cersetor si il trimitea pe strada ca sa aduca venituri suplimentare menite sa ii asigure in continuare viata pe care o merita.
De asemenea, a fost nevoita sa inchirieze cateva camere din frumoasa ei casa pentru a putea merge incontinuare la localurile de lux.
Din nefericire, casa Mita Biciclista in acest moment este abandonata, chiar daca a fost declarata oficial monument istoric. Dupa trecerea ei in neffinta a fost revendicata de cateva neamuri ale curtezanei ca in final sa fie vanduta unei familii din Spania, care nu s-au ocupat de ea, in ultimii ani locuind in ea doar cateva familli de oameni ai strazii, iar dupa evacuarea acestora sa ajunga goala. In stil art nouveau,
Cum si-a dobandit porecla
Maria Mihaescu nu a fost doar Mitza Biciclista si o curtezana de lux, de asemenea a fost o femeie frumoasa care a furat multe inimi de-a lungul vietii.
De statura miniona, cu parul scurt vopsit blond menit sa ii puna in evidenta superbii ochi verzi-albastri, era o adevarata prezenta pe strazile Bucurestiului. A ajuns sa fie cunoscuta sub aceasta porecla in anul 1898 din cauza jurnalistului George Ranetti, redactor-sef la ziarul Furnica, care a fost indragostit de ea, inima i-a fost franta dupa refuzurile venite din partea frumoasei cocote. A ajuns cu inima ranita si astfel a poreclit-o Mita Biciclista pe aceasta unica prezenta din Micul Paris. Un alt apelativ dobandit in urma barfelor si a gurilor rele a fost de Mita Cotroceanca, vorbe iesite chiar de la Curte Regala in urma presupusei aventuri cu Regele Ferdinand.
Pe lista inimilor ranite se mai afla si numele regelui Manu al Portugaliei, care ar fi cerut-o de sotie, dar ea a refuzat categoric pentru ca inima ei apartinea doctorului Nicolae Minovici la vremea respectiva.
Povesti nemuritoare
Mita Biciclista este doar un nume astazi alaturi de „Lina Magazia”, „Lili Gheorghiadis”, „Marie Studenta”, „Napoleon”, „Foamea Neagră”, sau „Angela Marioţeanu” , femeile cele mai populare la vremea respectiva. Excentrice, scolite si culte, dar doar cele de lux si, nu in ultimul rand, extraordinar de frumoase, ele au fost subiectul a multor scandaluri in acea perioada. Sunt amintite in multe scrieri urbane, cum ar fi “Memorii” de Constantin Beldie, „Vremuri vechi bucureştene” de Alexandru Predescu, unde au ajuns nemuritoare si au facut istorie, oferind Bucurestiului povesti nepieritoare.
Postat de: Luisa-Stefan Miercuri, 15 Noiembrie 2017
coana, mita, biciclista, destine, povesti
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?