Ultima acvila tipatoare mica!

Titlul acestui articol se vrea a fi un alt semnal de alarma tras la numarul tot mai scazut al populatiei de acvile tipatoare mici sau aquila pomarina asa cum este cum se numeste stiintific aceasta pasare.

Facand parte din clasa aves, ordinul falconiformes, familia accipitridae si genul aquila, acvila tipatoare mica este o pasare pe care am avut privilegiul sa o zaresc in toamna lui 2012 (probabil in migratia ei catre sud), undeva pe dealurile din imprejurul statiunii muresene Sovata.

 

De altfel, zborul maiestuos din acea zi si panoul, din statiunea mureseana, dedicat acestei pasari spectaculoase, au fost factorii care m-au determinat sa incep sa ma documentez si sa ma informez mai temeinic despre aceasta specie aflata intr-o stare de conservare foarte vulnerabila.

 

Astfel, pe langa braconajul excesiv (foarte multi colectionari dorindu-si aceasta pasare impaiata in colectia lor), reducerea arealului de vanatoare a acestei pasari au fost printre factorii primordiali care au stat la baza includerii ei pe lista speciilor amenintate cu disparitia. Bineinteles ca vor veni foarte multi care vor insista sa-mi reaminteasca zambitori ca acvila tipatoare mica depune de regula cate unul, doua oua si in mod exceptional trei oua si ca acesta ar fi, de fapt, motivul principal pentru care in prezent populatia acvilei tipatoare mici a ajuns in prezent la aproximativ 20.000 de perechi la nivel global. Din acest numar de acvile se estimeaza ca circa 2.000 – 2.300 de perechi ar fi pe teritoriul Romaniei.

 

Bineinteles ca tot in categoria mai sus mentionata sunt si aceia care spun ca ei protejeaza specia lasand un pumn de graunte pe balconul apartamentului lor, uitand total de faptul ca acvila tipatoare mica este o pasare rapitoare si nu ciuguleste graunte, iar actiunea lor este valabila numai pentru turturele, vrabii si alte pasari urbane care nu au nicio legatura cu acvila tipatoare mica.

 

Daca tot am vorbit de populatia de acvile tipatoare mici care se afla in prezent pe teritoriul Romaniei, poate ca nu ar fi rau sa mentionam ca aceasta specie de pasare migratoare poate fi intalnita incepand cu luna aprilie si pana in toamna, cand migreaza inapoi spre sud. Din cauza modificarilor climaterice, perioada de migratiune a inceput sa se modifice periodic si constant; astfel daca acum un deceniu si ceva migratia incepea in prima jumatate a lunii septembrie, in ultimii ani migratia a inceput sa se faca in a doua jumatate a lunii septembrie, pentru ca in perioada de monitorizare de data recenta sa se observe, (datorita conditiilor climaterice prielnice) o migratiune in prima jumatate a lunii octombrie.

 

Habitatul acvilei tipatoare mici se gaseste in mod frecvent  in padurile depresionare, padurile de lunca, padurile din zone de deal si de munte, unde de altfel isi are si cuibul. Aceasta pasare isi face cuibul, de regula de dimensiuni mari din crengi in copaci batrani si in mod cu totul exceptional cuiburile sunt construite pe stanci sau direct pe pamant. Se hraneste, de regula, cu soareci de camp, iar in tarile in care migreaza hrana acvilei tipatoare mici este alcatuita din broaste, pasari tesator , termite si diferite mamifere mici. Se poate observa ca hrana acvilei tipatoare mici este axata in principal din daunatori ai culturilor de cereale si legume.

 

Cine stie, poate ca proiectele de conservare si protejarea acestei specii, a diferitelor organizatii non-guvernamentale (vezi Milvus Group, Natura 2000, Bird Life International, Societatea Ornitologica din Romania sau ECOTUR Association), vor fi bine implementate si vor da rezultatele scontate si ca populatia acvilei tipatoare mici va incepe sa intre din nou pe un trend ascendent facand ca aceasta specie sa iasa din starea de conservare vulnerabila in momentul de fata.

 

Acvila tipatoare mica este acea specie de pasari pe care noi, oamenii, vom ajunge sa o apreciem decat atunci cand nu va mai exista, iar culturile de cereale vor fi decimate de cresterea necontrolata a populatiilor soarecilor de camp si a altor rozatoare care nu vor face altceva decat sa distruga recoltele.

 

Imi place sa cred ca ceea ce am vazut in toamna lui 2012 zburand deasupra mea, totusi, nu a fost ultima acvila tipatoare mica si ca ne vom putea bucura si-n viitor de aceasta pasare inedita, nu doar in carti, ilustrate sau filmulete ci survoland cerul si scrutand padurile! Cu siguranta soarta acestei specii si decizia de a o avea si-n viitor, ne apartine noua oamenilor in proportie de peste 95% !!!

Nota obtinuta:
10 (23 voturi)
3521 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 15 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

acvile, pasari in romania


S-ar putea sa va intereseze si:

In fiecare zi suntem asaltate de reclame care ne indeamna sa ducem o viata eco, sa luam [..]
citeste si comenteaza
Secolul XXI. Finele secolului XXI, care se anunta tot mai involburat spiritual, mental, [..]
citeste si comenteaza
Titlul acestui articol se vrea o reflectare a semnalului de alarma tras de tot mai multe [..]
citeste si comenteaza
Este vara si avem vacanta pe care o petrecem unii la munte, altii la mare. Cand spui mare [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Romania este actualmente impartita in doua mari categorii: cei de dinainte de ’89 si cei de dupa [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea vorbeste numai de Biserica Domneasca si Manastirea Caraiman, atunci cand mentioneaza [..]
citeste si comenteaza
► Intrebare: De ce toti politistii isi ling ceasurile? Raspuns: Fiindca au auzit ca [..]
citeste si comenteaza
Belgienii sunt foarte priceputi in fabricarea ceasurilor; au dovedit-o belgienii de la Ice Watch in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate