Adoptati un bradut de Craciun
Opriti macelul brazilor de Craciun! - striga disperati an de an mii de braduti taiati ce raman nevanduti in pietele romanesti...
Cum de, dintre toti arborii tocmai el, bradul, regele padurilor, a trebuit sa primeasca „blestemul securii”?! Caci niciun alt copac nu este atat de oropsit incat sa fie taiat pentru a impodobi casele oamenilor doar pentru cel mult doua saptamani. Sa ne imaginam ce frumos ar fi fost daca toti acesti braduti sacrificati ar fi trait acum in padure, alaturi de fratii lor, imbogatind fondul forestier al tarii...Cat oxigen ar fi produs aceste paduri si cat de folositoare ar fi fost pentru industria farmaceutica si cosmetica...!
Putina lume stie cat de greu creste un pui de brad, poate tocmai de aceea nu constientizeaza adevarata proportie a tragediei ce se petrece an de an. La 6 ani un bradut abia ajunge la 30 de cm. Adica el creste chiar mai greu decat un pui de om pana la aceasta varsta. Abia dupa 7 ani isi accelereaza cresterea si in sfarsit cand la 12 ani atinge aproximativ 1.80 m, in loc sa isi indeplineasca menirea, cade sub lama nemiloasa si ajunge pentru cateva zile in casa unui om. In doua saptamani va ajunge, dintr-o minune a naturii, o uscatura numai buna de pus pe foc. O viata de 12 ani curmata pentru un scop meschin de cateva zile?! Tu, omule, inainte de a cumpara un brad „ucis”, stai cateva clipe si cumpaneste bine! Nu vei da dovada nici de intelepciune, nici de chiverniseala, ci de inconstienta si superficialitate. Vei incuraja taierile de brazi, cand restul lumii - sau cel putin al Europei - face tot posibilul sa le limiteze. In lumea civilizata, in afara de binecunoscutul brad artificial, pe care si majoritatea noastra, a romanilor il avem „pentru orice eventualitate”, exista si varianta inchirierii brazilor de Craciun - pentru cei mai „economi” sau care nu isi permit sa cumpere un brad viu. Probabil ca in curand va aparea si in Romania aceasta alternativa.
Marea realizare este ca, in ultimii ani, in tara noastra bradutii vii, in ghiveci, au tot mai mare cautare. Daca stam si facem calculele este si mult mai profitabil deoarece un bradut de 1,40-1,50 m mai poate fi util si la urmatoarele doua-trei Craciunuri, sau mai exact pana cand va atinge inaltimea de 1,80-2 m si va trebui plantat in pamant. Puteti alege sa il plantati in apropierea casei sau intr-un parc unde sigur va avea viata lunga. Pana atunci va fi o bucurie pentru intreaga famile, caci va aduce aerul de munte aproape de voi si nici macar nu va fi un musafir pretentios. Nu are nevoie de caldura si nici de prea multa lumina, ci doar de apa, aer si din cand in cand de cateva maini de pamant de gradina.
Daca fiecare famile ar cumpara cate un bradut viu o data la 3 ani pe care l-ar planta apoi pe langa case sau in spatiile verzi am reusi sa reparam in parte raul facut de altii pana acum, in mod constient sau inconstient. Din fericire, se vede ca incepem sa ne trezim la realitate. Era si cazul...!
Un articol de: Viviana Viziru
Photo by: FemeiaStie.ro
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 24 Ianuarie 2018
brazi, craciun, eco
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor