4 sfaturi pentru a avea un somn odihnitor
Tot mai multe persoane se confrunta cu problema somnului agitat, a insomniilor si a lipsei de odihna. Pentru a duce o viata echilibrata, cele 7 ore de somn cel putin sunt esentiale, caci altfel risti sa nu te poti concentra la lucrurile pe care le ai de facut pe timpul zilei. Pentru a avea un somn odihnitor e important sa respecti cateva reguli. Organizeaza-ti timpul astfel incat sa poti sa dormi suficient. Una dintre marile probleme este data de lipsa timpului, la care se adauga si stresul si alte griji cotidiene.
Iata 4 sfaturi pentru a avea un somn odihnitor:
Fa-ti un program de somn si respecta-l intocmai
Programul de somn este ideal daca vrei sa te odihnesti cu adevarat. Pentru a reusi sa respecti ceea ce ti-ai propus, organizeaza-te astfel incat sa iti inchei sarcinile de peste zi suficient de devreme si sa te poti tine de ceea ce ti-ai propus. Pentru un adult sunt recomandate intre 7 si 9 ore de somn in fiecare noapte. Alege o ora la care sa te culci si una la care sa te trezesti si repeta acest lucru pana cand devine o obisnuinta. Indicat ar fi sa nu te abati de la programul de somn nici macar in weekend, pe cat posibil. In acest mod, organismul se va obisnui si va seta un ceas biologic la orele respective. Altfel spus, dupa o perioada, corpul si mintea ta vor sti ca la ora 10 seara, de exemplu, e timpul pentru culcare, iar somnul va fi odihnitor si linistit. Vei observa dupa o perioada ca trezirea dimineata nu va mai fi greoaie, iar doza de energie va fi mai mare.
Alege o saltea confortabila
Un alt aspect important pentru a avea un somn odihnitor in fiecare noapte este alegerea unei saltele de calitate superioara. Salteaua de pat trebuie sa fie confortabila si potrivita nevoilor tale. Materialul din care este confectionata trebuie sa asigure confort atat in sezonul cald, cat si iarna, acesta fiind motivul pentru care exista varianta saltelelor cu doua fete. Exista saltele cu spuma de memorie, cu arcuri, din latex sau ortopedice. Pentru un somn odihnitor, e esential ca pozitia corpului tau sa fie una confortabila, iar coloana vertebrala sa stea intr-o pozitie cat mai naturala. Alege cu atentie tipul saltelei, mai ales daca suferi de probleme cu spatele.
Mentine o temperatura corespunzatoare in camera
In general, camera in care dormi n-ar trebui sa aiba mai mult de 22 de grade Celsius. Desigur, organismul fiecarei persoane resimte diferit frigul sau caldura, insa ceea ce este esential pentru un somn bun este sa nu fie foarte cald. De asemenea, aeriseste permanent incaperea, atat inainte de somn, cat si dupa, indiferent ca este iarna sau vara. Lasa aerul sa intre in dormitorul tau pentru a te asigura ca exista suficient oxigen pentru somnul de peste noapte. Daca nu poti sa dormi bine cu lumina zilei de dimineata, opteaza pentru draperii groase pe care sa le tragi seara.
Indeparteaza obiectele electronice si gadgeturile din preajma ta
Telefonul mobil, laptopul sau televizorul sunt obiecte care iti pot agita somnul, daca le folosesti chiar inainte de culcare. Fa-ti un obicei din a renunta la ele cu cel putin jumatate de ora. Cum faci acest lucru? Evita sa iei telefonul sau tableta cu tine in dormitor. Iar daca ai nevoie de alarma de dimineata, pune dispozitivul cat mai departe de pat, pentru a evita orice tentatie.
Un somn odihnitor inseamna energie pentru a duce la bun sfarsit orice sarcina care apare pe timpul zilei. Adopta un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, sport si un program de somn pe care sa-l respecti indeaproape.
Sursa foto: unsplash.com
Postat de: A-Editor Miercuri, 07 Decembrie 2022
saltea de pat
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor