Interviul de angajare. Gandeste-te la asta!

Precizez din capul locului ca nu sunt specialist in resurse umane, insa de-a lungul anilor m-am aflat de cateva ori in pozitia de recrutor. Am mai jos o lista cu 10 din cele 100 de lucruri care obosesc/ enerveaza cel mai calm si profesionist om de HR.

Nu exista o potrivire de cel putin 50% intre responsabilitatile job-ului pe care l-ai vazut si CV-ul tau? Nu te obosi sa aplici!
Inainte sa te bosumfli ca nu esti chemat la interviu, gandeste-te la ce ai face tu daca te-ai duce la farmacie cu o suferinta crunta la masea si ai cere un calmant, iar farmacista ti-ar recomanda un gel pentru calmarea durerilor articulare!

Ai grija la informatiile furnizate:
- nu esti creativ cand trimiti un CV in format Europass;
- nu cunosti bine limba romana daca la obiectivul tau scrie mare „imi doresc un servici stabil";
- nu esti minutios si atent la detalii daca jumatate din CV e aliniat la stanga, jumatate e centrat, anul in care ai sustinut licenta e 201 in loc de 2011;

Cate vreme nu aplici pentru o pozitie entry-level, management trainee, elimina propozitia „vreau sa invat". Recrutorul presupune ca ai invatat la scoala, la celalalt loc de munca, la cursurile frecventate, iar acum, prin cunostintele tale vei aduce plus-valoare firmei.

Oricum vei avea ce sa inveti la fiecare nou job, orice business are particularitatile lui, de la softurile folosite pentru desfasurarea activitatii si pana la comunicarea interna, specificul industriei.

Daca nu ai terminat medicina, te-ai prins ca nu are rost sa trimiti CV la postul de medic generalist, insa fii mai cu bagare de seama si nu minimaliza importanta cunostintelor & aptitudinilor din domeniile „soft". Ai lucrat 2 ani ca Asistent Manager si inca un 1 an ca Organizator Evenimente Corporate, asta nu inseamna ca poti sa aplici cu succes la Specialist Marketing Online, PR, CSR sau alta pozitie din zona, doar asa ca-ti place cum suna si crezi tu ca ai face fata cu brio.

- nu te califici la categoria Specialist Social Media pentru ca ai un profil de Facebook unde uploadezi poze, dai buna dimineata prietenilor virtuali, dai check-in din aeroport si-o taguiesti pe fosta colega de liceu intr-o poza cu „la multi ani de 8 martie"

- nu esti grafician daca ai deschis de doua ori in viata ta Corel-ul si ai pus un text pe-o poza, nici daca folosesti Picture Manager sa redimensionezi un jpeg ori sa dai auto-correct la pozele din vacanta

- nu ai skill-uri de copywriter pentru ca ai luat premiul intai in clasa a 4-a la Revista Clopotel. Ai scris atunci un articol care a dat-o pe spate pe doamna invatatoare.

Nu ai inteles o intrebare? Cere lamuriri suplimentare! Nu stii sa faci ceva, recunoaste! Nu e ca si cum ti-ai pacalit iubitul ca cizmele au fost la reducere - 90%, tu ai dat o caruta de bani pe ele, iar el n-o sa afle asta niciodata. Spui ca esti as la Excel, dar in realitatea poti cel mult sa pui filtre si sa sortezi, cu siguranta n-o sa acoperi minciuna daca intre responsabilitatile locului de munca, lucrul la nivel avansat cu tabele pivot e un must.

O discutie deschisa nu inseamna ca ne asezam picior peste picior, bem cafea si povestim despre planurile de weekend
. O discutie deschisa = fara un discurs formal, intr-un limbaj de lemn = incercam sa ne dam seama reciproc daca vorbim despre omul potrivit la job-ul potrivit.

Atentie la portofoliu!
Cand spui ca desenezi, cu siguranta trebuie sa ai cateva materiale pe care le poti prezenta. Scrii? Link catre articol.

Nu iti barfi fostul angajatorul. Daca tu consideri ca aveau un management defectuos, poti s-o spui, respectuos, argumentandu-ti punctul de vedere, dar nu te preta la barfa oricat de nedrept ti s-a parut ca seful tau si-a pus sotia pe o pozitie cheie, la care aspirai tu si pentru care ai tras din greu.

Sediul firmei e in celalalt capat al orasului, ai petrece 3 ore/zi dus-intors in trafic (deci un fel de naveta) si nu esti dispus sa faci asta.
Presupune deplasari, tu nu vrei sa te deplasezi. E de inteles, dar in cazul acesta nu continua discutiile cu firma angajatoare, nu trebuie sa irosesti timpul, nici pe al tau, nici pe al lor.

Nota obtinuta:
10 (17 voturi)
1583 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Miercuri, 29 Martie 2017

Etichete pentru acest articol:

interviu de angajare, sfaturi, cum te prezinte, gafe la interviu


S-ar putea sa va intereseze si:

Masurile de austeritate pe care Guvernul declara ca le va lua, disponibilizarile si [..]
citeste si comenteaza
Uneori este dificil sa te simti fericita la locul de munca. Poate ca jobul nu te [..]
citeste si comenteaza
De mici ne visam femei importante…mai tarziu vorbim de independenta,apoi de sot si [..]
citeste si comenteaza
Cu toate am trecut prin emotiile unui interviu, pentru un job mai mult sau mai putin [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Foarte bine, atunci ai grija de el! Astepti cele 7/10 zile de vacanta un an intreg. Vrei sa auzi [..]
citeste si comenteaza
N-am avut niciodata probleme serioase cu greutatea, insa n-am avut nici conformatia [..]
citeste si comenteaza
Te gandesti sa inchiriezi o masina in urmatoarea vacanta? Pe langa acte si bani, iata cateva [..]
citeste si comenteaza
Daca ne uitam in urma si ne gandim la bunicile noatre s-ar putea sa ne incerce un sentiment de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate