Cum sa ceri ceea ce iti doresti
La un oricare loc de munca, unde muncim pentru altii, nu pentru noi, vin anumite momente in care trebuie sa cerem ceva. Indiferent ca este o marire de salariu sau cateva zile libere care sunt urgente, ne este greu sa cerem.
Indiferent de cate job-uri ai schimbat sau cata experienta si cunoastere detii pentru actualul job, sa ceri sefului sau sefei ceea ce tu necesiti poate fi mai dificil decat ai crezut. De aceea trebuie sa fii increzatoare si confortabila in postura de a cere.
Punand intrebarile dificile si luand atitudine pentru tine este una dintre cele mai cruciale lucruri pe termen lung care trebuiesc facute, mai devreme sau mai tarziu, pentru fericirea, succesul si propria satisfactie.
Pentru acestea este indispensabil ca tu sa stii urmatoarele:
1. Fii clara. trebuie sa te explici cat mai bine pentru ceea ce doresti sa aduci la cunostinta. Este in avantajul tau sa vorbesti rar, clar, calm si cat se poate de normal despre ceea ce doresti, de parca chiar nu ar fi un mare lucru. Aceste actiuni le transmiti ascultatorului tau prin viu grai, limbajul corpului si atitudine.
De exemplu nu folosi: "Am nevoie de putin mai mult timp pentru acest proiect..."; foloseste: "Ar fi posibil sa mi se extinda termenul limita pentru aceet proiect pana maine la pranz?". Daca vei pune toate detaliile pe masa, cu siguranta vei primi raspunsul de care ai nevoie.
2. Aminteste-ti valoarea ta. Daca tu nu crezi ca meriti o promovare sau o marire de salariu, nimeni altcineva nu o va crede. Gandeste-te la ceea ce ceri, si ce ai putea sa aduci in plus la ceea ce faci deja. Cand trebuie sa vorbesti despre marire de salariu sau promovare, aminteste constant ceea ce faci tu excelent si ceea ce ai putea sa faci pentru a usura munca sefului/ sefei tale.
3. Limbajul corpului. Atunci cand iti ajustezi, catusi de putin limbajul corpului, te poti simti mult mai increzatoare! Limbajul corpului nu numai ca vorbeste despre tine, dar poate schimba ceea ce simti si crezi tu despre tine insati. Stai dreapta atunci cand vorbesti cu superiorul tau, contactul vizual trebuie sa fie 100%, chiar daca el/ ea nu te priveste, va simti siguranta ta.
4. Scrie pe hartie. Pregatirea este cheia tuturor celor ce urmeaza sa faci. Inainte de a discuta cu sefu/ sefa dspre marirea de salariu, zilele de concediu sau promovarea sau orice altceva ce iti va veni greu, trebuie sa schitezi pe o foaie gandurile tale, cu distante intre el, pentru o mai buna vizualizare. Citeste-le cu voce tare. Scrie-le si rescrie-le ori de cate este nevoie pana in momentul in care vei simti ca ciorna din fata este cea perfecta.
5. Fii multumita. Acesta este un aspect important. Fiind multumita si cerand cu incredere, curaj si pozitivitate, te va ajuta mai mult decat crezi. In majoritatea momentelor, nu este atat de important despre ceea ce spui si ceri, ci despre felul in care o faci. Cand ceri trebuie sa spui cat de multimit esti de ceea ce faci in prezent si de oportunitatile care ti-au fost oferite.
Chiar daca in trecut s-a intamplat ca din vina unuia dintre colegi sau sefi sa gresesti cu ceva, nu aminti tu despre acea intamplare, iar daca ti se va aminti, nu blama pe nimeni, spune doar ca ai tras o invatatura despre care iti amintesti des si pe care o aplici aproape saptamanal.
6. Nu lasa un "NU" sa te doboare. Acesta este cel mai important sfat. Nu lasa "NU"-ul sa-ti controleze si afecteze calea. Fiecare dintre noi avem parte de acest puternic cuvant plin de negativism, in ciuda celor doua litere, dar trebuie sa fim cu mintea deschisa si sa vedem problema per ansamblu.
Aceste sfaturi nu se aplica doar la locul de munca, ci si in viata de zi cu zi. Tonul vocii, momentul zilei, limbajul corpului, cuvintele magice, pot face minuni.
Postat de: Cristina-Nechita Joi, 10 Aprilie 2014
staturi, self help, motivational, curaj, sa ceri, sef, sefa, loc de munca, job
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?