Mai facem - sau nu – studii superioare?
Iata o intrebare puternica si tot mai des intalnita in randul tinerilor din jurul nostru si totdata in randul multora dintre cei care au trecut de prima tinerete si care au constatat ca studiile superioare nu sunt o lege cand vine vorba de gasirea unui loc de munca bun, de realizarea unei cariere sau a implinirii profesionale. Cu atat mai putin a celei financiare.
Constatarea, in timp, a faptului ca foarte multe persoane cu studii superioare profeseaza mult sub nivelul lor, iar foarte multi dintre cei care nu au urmat o facultate si au urmat cel mult un curs de calificare au reusit sa isi cladeasca o afacere proprie, sa castige de la suficient pana la foarte bine si sa aiba siguranta viitorului, i-a determinat pe tot mai multi sa sustina faptul ca facultatea este, pana la urma, nu atat de utila.
De ce?
Foarte multe facultati sunt facute cu sau fara prezenta, cerintele sunt doar teoretice, in practica oricine poate sustine examenul pentru o nota de 5, inteligenta nu se mai masoara de multa vreme in note si nici facultatea nu mai este o garantie a unei bune pregatiri sau a unui profesionist. Astfel ajung in functii foarte multe persoane doar datorita diplomei pe care nimeni nu stie, intotdeauna, cum au obtinut-o.
Astfel, cei care s-au implicat constient in cursurile unei facultati si sunt realmente pregatiti pentru un post care sa-i reprezinte, nu il obtin.
Criteriile de selectie sunt dintre cele mai dificil de descifrat in ultima vreme, mai ales de cat pe postul de HR sunt foarte multe tinere necunoscatoare, cu studii private si nefrecventate.
Concluzia: diploma conteaza, nu cine esti, nu ceea ce stii sa faci. Si desi se vehiculeaza ca daca nu esti destul de bun vei pleca oricum, teoria pare sa fi devenit falsa. Adevarul este ca relatiile ajuta la obtinerea unor posturi bune pe care atarna necunoscatori care nu stiu de ce se afla acolo, in timp ce profesionistii inca mai cauta oportunitati.
Facutatea nu iti mai ofera un loc bun de munca la fel cum lipsa ei iti poate oferi multiple oportunitati.
Pare ireal - dar este adevarat. Iar exemplele ne inconjoara si ne dau peste nas. Multi tineri, la un sondaj recent de opinie au spus ca nu mai doresc sa urmeze o facultate pentru ca un curs scurt de calificare in resurse umane sau domeniul IT va fi suficient, altii nu doresc nimic mai mult decat sa isi gaseasca un loc de munca pentru a se intretine, iar cei mai ambitiosi dau dezamagiti din umeri nedorind deopotriva urmarea unei facultati, insa facand-o pentru ca..asa se face si traind cu speranta.
Altii incearca si nu se opresc din a se perfectiona pana la punctul in care perfectionarea lor nu are loc pe piata de munca.
Daca nu ai experienta nu esti bun, insa nu te pot angaja nici daca esti supracalificat.
Scuzele si motivele sunt tot mai puerile, locurile de munca oferite tot mai mult intre cunostinte, prin relatii si recomandari, anunturi tot mai putine in domeniul public. Siguranta a disparut, iar cei 3-5 ani - sau mai mult - de studiu sunt vazuti si traiti cu stresul pierderii timpului.
Parintii nu se mai propunta nici ei de multe ori pentru ca dezamagirea si realitatea i-a transformat si pe ei.
Ce facem in situatia asta? Prejudecatile ne imping catre facultati pentru ca „asa trebuie”, „pentru ca vorbeste lumea” sau nu le mai facem?Sau ce facem? Unde se afla adevarul si care sunt solutiile viabile pentru locurile de munca reale?
Postat de: Sorina-Corneanu Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015
studii superioare, joburi bune, pentru facultate
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?