3 mituri despre razele UV
Nu putine sunt povestile pe care le auzim despre… tot. Se spun cate-n luna si-n stele despre oameni, despre animale si despre natura, dar stim care sunt adevarate si care nu? Stim noi cand este timpul sa incepem sa luam in serios cele auzite si cand sa ignoram?
Ei bine, la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste razele ultraviolete. Fiecare spunem cate o poveste, pe care daca le-am aduna, am putea scrie si o carte. Ne gandim ca ar trebui sa lasam povestile deoparte si sa deschidem ochii, ca niste oameni mari ce suntem…
Iata care sunt cel mai frecvent intalnite mituri despre aceste radiatii nocive:
,,Daca sunt nori, nu te afecteaza”
Si tot ce zboara se mananca. Ne pare rau sa va dezamagim, dar razele UV trec si prin nori si noi luam contact cu ele in orice parte din zi, nu doar cand este seara, nu doar cand este amiaza.
Poate fi greu de crezut, pentru ca ele nu isi fac simtita prezenta prin nimic, dar nu ar trebui sa uitam ca sunt acolo permanent.
,,Sunt daunatoare numai vara”
Nimic mai fals. Asa cum ele sunt prezente in orice moment al zilei, asa ne afecteaza si in orice anotimp. Este drept, vara, pot fi si de 3 ori mai intense, pentru ca sunt reflectate de nisip, de apa. Dar si iarna, de exemplu, radiatiile ultraviolete sunt reflectate de stratul de zapada depus.
,,Ochii adultilor sunt rareori afectati de ele”
Si de aceasta data, fals. Atat ochii adultilor, cat si ochii copiilor sunt afectati de radiatiile ultraviolete. Ceea ce ar fi trebuit sa stiti este ca, intr-adevar, copiii sunt mai expusi la ele, pentru ca petrec mai mult timp liber afara decat un adult, dar asta nu inseamna ca daca si un adult ar petrece tot atat de mult timp, nu ar fi la fel de expus.
,,Intr-adevar, copiii sunt mai expusi decat un adult, dar chiar si asa, cu totii trebuie sa ne ingrijim de protectia impotriva radiatiilor UV. Ele pot fi cauza mai multor probleme, chiar foarte grave, de aceea este vital pentru sanatatea noastra sa protejam intreg corpul, atat pielea, cat si ochii, cu lotiuni cu factor cat mai ridicat de protectie si cu ochelari care sa respinga o cantitate cat mai mare de radiatii. Exista in acest moment pe piata niste lentile care blocheaza si 100% din ultraviolete si ajuta purtatorul lor sa ,,lupte” si impotriva luminii puternice, pentru ca sunt heliomate.’’, spune dr. Horia Pirga, medic specialist Essilor.
Acum ca am lamurit si aspectele astea, ce ziceti, mai spunem o poveste?
Un articol de: Georgiana Lungu
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 24 Iulie 2013
radiatii UV, radiatii nocive, radiatii solare, protectie solara
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?