Regatul sufletelor pierdute de Ana-Maria Negrila - atunci cand barierele spatiului cad, incepe aventura

20160702_115829

Lumea infatisata de Ana-Maria Negrila in primul roman al seriei Stelarium, atrage cu forta unui vartej ametitor caruia nu i te poti opune si asa ajungi sa pasesti intr-un necunoscut care parca evadeaza din carte acaparand realitatea imediata. 

Titlu: Regatul sufletelor pierdute; Autor: Ana- Maria Negrila; Editura: Crux Publishing, 2016; Gen: Sci – Fi

Este stiut ca Science Fiction-ul are o multitudine de fani si ca de-a lungul timpului s-a dezvoltat o adevarata cultura in jurul acestui gen literar. Ce inseamna insa SF? In primul rand, literatura SF sau literatura de anticipatie infatiseaza cititorului o lume in care sunt puse in practica tehnologii si teorii stiintifice. Teoretic, este posibil. Practic, mai avem de asteptat pana ce masinariile prezente in SF-uri sa se materializeze.

Prin intermediul cartii sale, Ana-Maria Negrila ne introduce intr-o astfel de lume utopica si ne poarta printr-un univers deopotriva uimitor si fascinant.

"Regatul sufletelor pierdute" este al doilea roman al autoarei, primul fiind "Imparatul gheturilor" publicat in 2006 care a obtinut Premiul Vladimir Colin. Cu o vasta experienta in domeniul SF, nu este de mirare ca opera Anei-Maria Negrila reuseste sa captiveze cititorul si sa-l tina "prins" pe taramuri fantastice pana la ultima pagina.

"Universul a fost creat pentru om, nu omul pentru univers."

Nefiind familiarizata cu Sci-Fi-ul, am fost probabil mult mai impresionata de cadrul desfasurarii actiunii, de tehnologia extrem de avansata, de inteligentele puternice ale personajelor si de posibilitatile stiintifice care par sa treaca actualele granite invizibile. M-am trezit pe o planeta necunoscuta, iar nanotehnologia mi s-a parut nu doar fantezista ci si a bit scary. Intr-un astfel de univers robotizat, mult avansat si cu multiple notiuni reconceptualizate, ar fi cazul sa intri putin in panica, dar felul in care actiunea curge si personajele pe care simti ca incepi sa le cunosti tot mai in detaliu cu fiecare pagina intoarsa , nu iti dau drumul si nu te lasa sa abandonezi calatoria.

"La inceput a fost lumina, pentru ca inainte nu era nimic."

O planeta asemanatoare Terrei, un colt de univers ca o noua speranta, colonizat de oameni – Galene. Si, odata cu aceasta colonizare, aventura incepe ...

Sunt intemeiate state cu teritorii bine delimitate, cu concepte, credinte si descoperiri diferite, dar si cu conducatori ce isi doresc tot mai multa putere pe masura ce timpul trece. Intr-un viitor ultra-tehnologizat, pe o alta planeta, intr-un alt ecosistem, unde stiinta a avansat cu pasi de urias, se pare totusi ca detinerea puterii a ramas una dintre dorintele arzatoare ale fiintei umane. Si, pentru aceasta putere, omul a fost dintotdeauna dispus sa tradeze, sa ucida, sa comploteze si sa premediteze jocuri perfide.

Prin prisma conspiratiilor care se tes ca niste plase de paianjen, cunoastem si personajele foarte bine creionate de autoare. Cu un stil descriptiv original, nota obiectiva este mixata cu o serie de observatii succinte ce au darul de a crea impresii exacte asupra acestor personaje. Facem astfel cunostinta cu protagonistii, care desi par oarecum dezumanizati de la prea multa nanotehnologie, au totusi sentimente, ganduri, judecati de valoare si principii cat se poate de umane.

"- Atata mila in toate cartile sfinte si totusi, atata razbunare."

Conflictele, atat cele exterioare (de factura politica) cat si cele interioare ( de natura emotionala), sunt deopotriva intense si devastatoare. Loialitatea capata dimensiuni colosale, rezistenta in fata dusmanului devine arma letala, inteligenta si rabdarea sunt ingrediente necesare pentru misiunile agentilor anh care par sa dureze la infinit fara sorti de izbanda.

Sunt abordate notiuni din sfera stiintei si a religiei, sunt analizate limitele creierului uman, dar si starile emotionale ale fiintei incat inevitabil te intrebi cat de mari sunt rezistenta si inteligenta omului. Am descoperit in prima carte a seriei Stelarium o lume noua, o lume altfel care intriga si atrage, o planeta care mi-a starnit curiozitatea. Structurat pe mai multe planuri narative, romanul m-a purtat pe teritoriile galenice alaturi de niste personaje care au transformat aventura intr-una de neuitat.

Cei trei agenti anh – Sten, Karl si Andrew – au fost preferatii mei. Impartasind acelasi ideal, dar diferiti ca personalitati, acesti protagonisti m-au tinut pe Galene pana la sfarsitul actiunii. In timp ce pe Sten il caracterizeaza experienta si rezistenta, Andrew este inteligent si sfidator, iar Karl intruchipeaza teoria "Trebuie sa cedezi daca vrei sa castigi." Toti trei sunt uluitori si este aproape imposibil sa nu te determine sa te implici afectiv involuntar. Nu stii ce va urma pentru ca te afli intr-un loc pe care nu-l cunosti, iar regulile sunt altele decat cele stiute. Totusi urmaresti cu sufletul la gura destinele personajelor si intrigile din jurul lor.

Fluxul anh, sensomemoria, nanotehnologia, robotii care fac micul dejun la comanda si multe altele m-au fascinat pe parcursul lecturii. Daca va veti aventura pe Galene, cu siguranta va vor impresiona la fel de mult.

 

Nu credeam sa recomand zilele acestea un SF dat fiind faptul ca nu prea am avut tangente cu acest gen literar. Ma bucur insa ca am avut parte de o doza science fiction extrem de captivanta si foarte bine construita care m-a cucerit. Abia astept urmatorul volum din saga Stelarium pentru ca am certitudinea ca autoarea va continua sa ma uimeasca printr-o succesiune de evenimente imprevizibile, iar personajele pe care deja le-am indragit, vor fi, bineinteles, prezente.

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2454 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Mara-Caloian-Maryliyn Marți, 05 Iulie 2016

Etichete pentru acest articol:

carti, recenzii carti, book review, regatul sufletelor pierdute, Crux Publishing, science fiction, space opera, Stelarium



S-ar putea sa va intereseze si:

In completarea listei “Ce mai citim zilele astea”, dar fara sa o inchid, vin cu o [..]
citeste si comenteaza
Pe urmele lui Gustave Flaubert Julian Barnes este un literat britanic, pasionat de [..]
citeste si comenteaza
„Intotdeauna ne dorim ceea ce nu ne face bine.” [..]
citeste si comenteaza
Studiile ne demonstreaza ca lectura volumelor de dezvoltare personala ne aduce beneficii [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Deoarece iubirea este remediul perfect pentru astenia de primavara , astazi ne vom delecta cu cele [..]
citeste si comenteaza
Printre pahare cu nebunie, pastile halucinogene si forme de arta prea abstracta, daca reusesti ca [..]
citeste si comenteaza
“Anotimpul pumnalelor”este o imbinare originala de genuri literare cu un rezultat ce poate fi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate