Un alt muzeu al ceasului, Nicolae Simache, din Ploiesti

muzeul-ceasului-nicolae-simache

Asa cum si dumneavoastra banuiti un alt muzeu al ceasului nu exista la noi in Romania, in afara celui din orasul Ploiesti. Am zis insa ”un alt muzeu al ceasului” deoarece dupa o restaurare si o reconsolidare care au durat aproape trei ani cladirea si mai ales interiorul muzeului arata de parca ar fi altele.

Mare noroc cu bustul profesorului Nicolae Simache din curtea muzeului care iti reaminteste ca te afli in aceiasi locatie. Tehnologia de ultima ora se imbina armonios cu istoria seculara a ceasurilor expuse aici in muzeu, hologramele si videoproiectiile ofera vizitatorului o experienta de neuitat si o teleportare direct in secolul al 19-lea atunci cand magistratul prefectul si omul politic Luca Elefterescu locuia aici in aceasta cocheta cladire. Tehnologia moderna te va ajuta si atunci cand vei ajunge in dreptul mesei interactive digitala care printr-un simplu touch screen iti va oferi orice alta informatie care, fascinat de ceasuri, posibil sa-ti fi scapat. Trecutul, prezentul si viitorul se ingemaneaza perfect, oferindu-i vizitatorului o experienta muzeala la standarde planetare.

 

Bineinteles ca numele muzeului a ramas acelasi, pe care il stiati si anume Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiesti, un mult prea umil omagiu adus profesorului de istorie si muzeografului Nicolae Simache (1905 - 1972), cel care in anul 1963 infiinta (intr-o sala din Palatul Culturii din Ploiesti) Muzeul Ceasului o institutie muzeala unica (atunci, acum si-n viitor), in peisajul muzeal din Romania. Va mai reamintesc faptul ca personalitati precum Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, regii Carol I si Mihai I, tarul Alexandru al II-lea, Marele Duce Nicolae, generalul Alexandru Averescu, istoricul Nicolae Iorga, diplomatul Nicolae Titulescu, sau pictorul Theodor Aman au expuse aici ceasurile pe care le-au purtat.

 

O spectaculoasa incursiune in fantastica lume a orologeriei pentru mai putin de 2 euro !!! Locatia a ramas aceiasi str. Nicolae Simache, nr. 1, cod. 100032, loc. Ploiesti, jud. Prahova, iar programul cel clasic, adica marti - duminica, intre orele 9.00-17.00, luni  inchis. Daca aveti impresia ca nu va descurcati dati-mi un semn si voi fi incantat sa fiu ghidul dumneavoastra prin superbul meu oras, Ploiesti.

Nu as vrea sa inchei acest scurt articol fara a va spune cand este cel mai bun timp sa vizitati Muzeul Ceasului. Vizitati Muzeul Ceasului vara, atunci cand canicula nu se va resimti pe batranul Bulevard al castanilor, vizitati Muzeul Ceasului toamna atunci cand ploile si ruginiul frunzelor va vor face mai melanconici, vizitati Muzeul Ceasului iarna atunci cand zapada imbraca orasul in alb, vizitati Muzeul Ceasului primavara atunci cand natura se trezeste la viata, iar verdele plantelor ne face mai optimisti. Vizitati Muzeul Ceasului tot timpul, atunci cand timpul va permite, subsemnatul va asigura ca nu va fi pierdere de timp.

Photo by: Robert Codescu

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
254 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Duminică, 20 Mai 2018

Etichete pentru acest articol:

muzeul ceasului, muzee ploiesti


S-ar putea sa va intereseze si:

Una din cladirile, monument istoric, ale municipiului Ploiesti (datata 1890), propusa [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceputul articolului doresc sa-mi pun cenusa in cap, sa-mi fac mea culpa, sa [..]
citeste si comenteaza
Cea mai noua institutie muzeala prahoveana este, fara nicio indoiala, Muzeul Crama 1777 [..]
citeste si comenteaza
Sunt foarte multe locuri pe langa care trecem de foarte multe ori in viata, fara sa ne [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

La intrarile in municipiu Ploiesti exista un indicator pe care scrie: „Bun venit in Ploiesti, [..]
citeste si comenteaza
O noua pagina orologera, inceputa la jumatatea secolului al XX-lea este “scrisa” de un nume [..]
citeste si comenteaza
Exista Wikipedia, exista freesharing si exista torentele, atunci este lesne de inteles ca oricine [..]
citeste si comenteaza
Nascut la data de 4 mai 1836, Louis-Ulysse Chopard a fost un ceasornicar elvetian celebru, fondator [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate