Gara din Cluj Napoca
Recunosc, la Cluj-Napoca am fost o singura data si-am vizitat un singur obiectiv turistic, si anume - gara orasului. Mai exact, mi-am condus “mandra” care trebuia sa se intalneasca cu un grup pentru a merge intr-o tabara de pictura. Si cum trebuia sa calatoreasca noaptea am mers cu ea. Cele 50 de minute cat aveam pana la trenul de intoarcere nu mi-au permis decat o sedinta foto si-o informare temeinica despre aceasta gara seculara, motiv pentru care acum cititi un nou episode din “serialul feroviar.
Gara CFR din municipiul Cluj-Napoca este una dintre primele gari de la noi din Romania, una foarte tranzitata din Nord-Vestul tarii dupa numarul de pasageri si al trenurilor. Zilnic pe aici trec peste 100 de trenuri. Se stie cu certitudine ca in luna iulie 1867 s-a anuntat concursul pentru construirea cladirii si a liniei de cale ferata Cluj - Oradea, iar la 7 ianuarie 1869 se pune piatra de temelie a imobilului. Acesta este finalizat in 1870, cand are loc si deschiderea oficiala a noului tronson. A fost terminata in 1870 de firma engleza Warring, conform planurilor lui Karl von Gegg, devenit celebru in epoca datorita faptului ca a fost autorul unui proiect considerat imposibil: calea ferata care traverseaza Muntii Semmering din Austria. Pe unul dintre peretii cladirii apare si astazi simbolurile echerului si al compasul. Bombardamentele, din anul 1944, Ungariei hortiste au afectat si cladirea garii, deoarece între pozele cu gara si cele actuale sunt cateva diferente arhitecturale. Gara din orasul Cluj-Napoca se afla pe Magistrala CFR 300 si Magistrala 401. Prin intermediul acesteia, municipiul Cluj-Napoca este conectat cu majoritatea localitatilor din Romania, dar si cu Budapesta. Aceasta gara a fost modernizata conform standardelor internationale de calitate împreuna cu alte gari din tara. Din cauza bombardamentelor si a modernizarilor exaggerate si haotice gara din Cluj-Napoca a pierdut anscrierea în Lista Monumentelor Istorice din Romania, totusi acest lucru nu a facut-o sa-si piarda impozanta si respectul ardelenilor.
Tocmai din aceste considerente subsemnatul si-a luat permisiunea sa va prezinte si dumneavoastra aceasta superba cladire feroviara.
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 18 Noiembrie 2016
gari in romania, gara cluj
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza