Schitul ortodox Bunea, judetul Dambovita

Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii despre Schitul Bunea din judetul Dambovita, redactia FemeiaStie.ro a trimis un redactor-reporter chiar in comuna Vulcana-Bai, pentru realizarea unui articol documentat chiar “la fata locului”, asa ca in continuare veti avea prilejul sa lecturati un scurt material despre acest lacas dambovitean de cult ortodox.

Schitul Bunea se afla amplasat (asa cum deja am scris), pe raza comunei Vulcana-Bai undeva pe un drum forestier lateral din DJ 712B pe care se poate merge doar la pas fara mijloace auto (vreo 2 – 3 km, am estimat eu). Manastirea este construita pe un platou in varf de deal, inconjurata de paduri din specii foioase spectaculoase chiar si-n insoritul decembrie al anului 2015. Statutul oficial al lacasului este de schit, aceasta chiar daca unele indicatoare si unii localnici te vor directiona catre “Manastirea Bunea”. Este un schit de calugari ce are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica veche), Sfantul Mucenic Pantelimon si Sfanta Maria Egipteanca (biserica noua). Lacasul a fost ctitorit de catre Bunea Gadisteanu, undeva in anul 1654. Intr-un hrisov al lui Serban Cantacuzino, din 1687, se vorbeste de "schitul de la Valcana".  In anul 1787 manastirea este mentionata ca "sfantul schit al Valcanii, ce ii zice Bunea".

 

Manastirea Bunea va cunoaste mai multe modificari, dintre  cele mai importante restaurari amintim aici pe cele din urmatorii ani: 1785,1789-1880,1976. Biserica este mica, joasa, din zid gros de caramida, pe temelie de piatra. Altarul este putin spatios, cu ferestruici foarte mici, naos mic cu doua ferestre, una pe dreapta, mare, alta pe stanga, mica. Pronaosul mai spatios decat naosul este despartit de naos prin doua coloane din zid care sustin o arcada si care lasa intre ele un spatiu de 80 cm pentru circulatie. Catapeteasma este din lemn cu icoane frumos pictate. Pridvorul cu plafon pictat, este sustinut de 5 stalpi de zid. Are o turla mai mare, deschisa, de forma circulara, cu 4 ferestre mici si o turla mai mica, infundata, pe pronaos. Usa de la intrare este din lemn, dublata cu o usa de tabla. Pardoseala este din scandura vopsita. Fatadele exterioare au un brau median gros. Zidul din dreapta este pictat sub braul median. Clopotnita din lemn este amplasata in stanga pridvorului. Manastirea are o cladire pentru chilii, trapeza, bucatarie si ateliere, amplasata la rasarit de biserica.

 

Staretul actual (protos. Zosima Petru-Vlase) provine din obstea Manastirii Saraca, jud. Timis. Mai tin sa mentionez ca aici calugarii au in permanenta cateva camere de oaspeti (pentru pelerini si turisti), insa recomandarea redactorului nostru este sa nu va avantati catre schitul/manastirea Bunea la ore tarzii sau, mai ales, dupa ce a plouat fiindca drumul catre manastire va fi o adevarata expeditie in noroi.

 

In pofida drumului anevoios, chiar si pe vreme frumoasa, recomandarea noastra, a redactiei FemeiaStie.ro,  dar mai ales a redactorului care a editat prezentul articol este sa va pregatiti temeinic (fizic si mental) si sa mergeti si dumneavoastra sa vedeti manastirea/ schitul Bunea din paradisul forestier al comunei Vulcana-Bai, sigur nu veti regreta.:)

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
1159 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 29 Ianuarie 2016

Etichete pentru acest articol:

manastiri romania, schituri romaniaS-ar putea sa va intereseze si:

Pe 14 octombrie, Iasiul se transforma in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania. La [..]
citeste si comenteaza
Care sunt sansele ca o catedrala inconjurata de manastiri istorice cu peisaje superbe sa [..]
citeste si comenteaza
Daca rosul este culoarea Bisericii Rosii din Arad, albastrul este culoarea manastirii [..]
citeste si comenteaza
Asezata in nordul Moldovei, la 5 km de orasul Gura Humorului, pe valea scaldata de apele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In afara de autovehicule, fast food, baseball si muzica soul la ce altceva mai sunt buni [..]
citeste si comenteaza
Un concept care capata o tot mai mare amploare si aduna tot mai multi adepti este cicloturismul, [..]
citeste si comenteaza
Mi-a intrat zapada-n casa, N-am nimic de pus pe masa Si mananc iar caviar, Nu aici, ci-n [..]
citeste si comenteaza
Nascuta la data de 19 noiembrie 1961 in Fairfield, Connecticut, (S.U.A.), Margaret Mary Emily Anne [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate